КАМПАЊА „ЗАСАДИ ДРВО” ПРОГЛАШАВА АМБАСАДОРЕ ЧУВАРЕ ПРИРОДЕ

КАМПАЊА „ЗАСАДИ ДРВО” ПРОГЛАШАВА АМБАСАДОРЕ ЧУВАРЕ ПРИРОДЕ

Саднице живота за будућност

 

Корен дрвета учвршћује земљино тло и тако спречава његову ерозију и сушење, омогућавајући земљи да упије већу количину воде. Лишће обогаћује ваздух, а крошње лети смањују температуру. Дрвеће омогућава опоравак нарушене биосфере, смањује ризик од поплава, одржава биолошку активност и дом је за велики број животињских врста. Зеленило редукује емисију угљен-диоксида, а није занемарљив значај дрвета ни у култури и духовној традицији, као и свакодневном животу. Зато је група друштвено одговорних институција и компанија покренула акцију „Засади дрво”, у оквиру које се у марту бирају „засади дрво амбасадори”.

Природа се чува знањем, зато је потребно да се константно едукујемо. Како да будемо чувари планете и њене природе? Тако што је нећемо покоравати, већ пригрлити, поручују организатори кампање.

Подстакнути жељом за променом и општим добром, бројни волонтери садили су дрвеће на многим локацијама широм земље и тако се пројекат „Засади дрво” сваког дана развијао. Данас, после годину и по дана, посађено је више од 140.000 садница, а обезбеђена је и 1,5 тона семена, из ког ће порасти биљке за наредна пошумљавања. Актуелни циклус пошумљавања траје до краја месеца, а информисање и едукација о значају пошумљавања и очувања природе одвијаће се непрестано, обећали су учесници овог процеса.

Као вид посебних признања за најактивније, 18. марта биће проглашени амбасадори чувари природе међу онима који су садили на бројним локацијама, и захваљујући којима пројекат непрестано расте.

„Бити амбасадор значи бити заговорник и промотер очувања природе и околине” – стоји у позиву. Сви који желе да уђу у конкуренцију за избор амбасадора треба да испуне одређене услове, које могу да пронађу на страници zasadidrvo.rs, а кроз десет изазова, односно задатака, мотивишу се и најмлађи да преузму одговорност за своју околину и стекну здраве животне навике.

Студије су доказале да сваки човек поједе око 2000 микрочестица пластике сваке недеље, односно 250 грама годишње. Како бисмо живели у здравијој средини, неопходно је едукацију почети од најмлађих дана. За малишане организатори су припремили бројне образовне изазове. Први задатак је био једноставан – купуј сезонско и локално произведено воће и поврће.

Следећи је био развијање свести о замени обичних сијалица штедљивијом расветом, као што је ЛЕД, али и постављање канти за рециклажу папира, пластике, батерија, као и чепова „за хендикеп”, или редовно коришћење посуда за вишекратну употребу за складиштење хране, што смањује количину отпада, уз безбедно чување намирница.

Чувар природе, такође, радије бира пешачење или бицикл од вожње аутомобилом, када год је могуће користи степенице уместо лифта, јер тиме чини добро и за сопствено здравље, а уместо пластичних кеса, за чију је разградњу потребно неколико стотина година, користи вишекратне текстилне цегере, јер тако чува животну средину. Међу многим „малим” стварима корисно је и да се затвори славина, док перемо зубе или сапуњамо руке, уместо да вода тече све време.

Одраслима примеренији начини учешћа подразумевају да прате локације за пошумљавање по општинама и да се фотографишу приликом садње, те да то објаве на друштвеним мрежама или да напишу инспиративну причу о заштити животне средине, уз фотографију по слободном избору, што би такође објавили онлајн.

„Засади дрво амбасадори” најактивнији су и „најгласнији” пријатељи и представници пројекта, заговорници очувања природе и околине, промотери акције, како би се укључило што више људи. До краја марта пошумљавање се спроводи на више од стотину локација широм Србије. У кампањи „Засади дрво” учествују Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за шуме, ЈП „Србијашуме”, ЈП „Војводинашуме”, Покрет горана Србије, Привредна комора Србије, Ботаничка башта „Јевремовац”, Шумарски факултет у Београду и Шумарска школа Краљево, док компанијски и промо допринос дају ДМ дрогерије и Адриа медија група.

Само одговорно понашање чува животну средину, порука је акције „Засади дрво”, а мото је: „Засади ваздух, засади хлад. Засади лек. Засади будућност, Засади живот!”

Д. Ј.

 

 

АНТРФИЛЕ 1

ШУМСКА ЕДУКАТИВНА СТАЗА НА ГОЧУ

На свом примеру посвећеност редовно показују ученици Шумарске школе Краљево. Тако је одељење III/4, профила Tехничар за ловство и рибарство, уређивало будућу шумско-едукативну стазу, заједно с наставницима Младеном Вукмировићем и Владимиром Дамјановићем, као и шумарима Јавног предузећа „Шуме Гоч”. Шумска едукативна стаза део је пројекта „Едукација локалног становништва и шумарске службе у промоцији, чувању и коришћењу шумских површина код развоја сеоског туризма”. У њему учествује локално становништво, које се бави сеоским туризмом, и теренски шумарски службеници задужени за подручја намењена туристичким активностима. Пројекат финансира Управа за шуме Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, с циљем да се унапреди свест становништва о значају и улози шуме у подручјима развоја руралног туризма, побољша способност шумарске службе и унапреде методе рада, дигне ниво заштите и очувања природних вредности и биодиверзитета у шумским зонама руралног туризма, презентација природних вредности у шумским зонама и обогаћивање понуде, неговање традиција везаних за шумарство…

Приликом уређења уклоњено је заостало грање, остаци старе жичане ограде и санирана дивља депонија грађевинског отпада на траси стазе.

Ученици образовног профила Шумарски техничар имали су претходно и теренску наставу у Mанастиру Жича, где је имање озелењено са око 60 садница тополе, које су улепшале околину овог значајног здања из XII века, задужбинe Стефана Немањe.

 

 

АНТРФИЛЕ 2

ОСНОВЦИ ИЗ НАКОВА ПОСАДИЛИ ЈАВОР

У друштву институционалних партнера који су активни од почетка нашле су се и локалне самоуправе, које су издвојиле површине за саднице које је дониранло Јавно предузеће „Војводинашуме”.

Ученици Основне школе „Петар Кочић” из села Наково код Кикинде одазвали су се у великом броју. Заједно са наставницима помогли су приликом садње садница јавора, произведених у расаднику „Ечка”.

– Кроз ову акцију смо општини Кикинда донирали 600 садница, а од почетка сезоне пошумљавања ЈП „Војводинашуме” Петроварадин бесплатно је доделило око 5000 садница разних врста дрвећа, које су гајене у нашим расадницима – објаснила је Слађана Дабић из тог предузећа.

Свака појединачна садница је битна, а на локацији у Накову ће већ за неколико месеци нићи леп шумарак у којем ће уживати локално становништво. Најмлађи волонтери биће поносни, јер ће имати шуму коју су баш они засадили – истиче Бранкица Табак из Секретеријата за заштиту животне средине Војводине.

Пошумљавање је приоритетно за еколошку заштиту у Кикинди, где се већ седам година организује садња „Школске шуме”, која активно ангажује децу и у сам процес садње и касније, у негу засада и едукацију о значају шума.

Једна од новина у акцији је и да физичка лица могу да уступе своје парцеле за пошумљавање.

 

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn