МЕСЕЦ БЕЗБЕДНОГ КОРИШЋЕЊА ИНТЕРНЕТА: Кључно разумевање понашања најмлађих

МЕСЕЦ БЕЗБЕДНОГ КОРИШЋЕЊА ИНТЕРНЕТА

Кључно разумевање понашања најмлађих

 

Подаци из истраживања програма „Нова писменост” показују да се 81 одсто младих информише путем друштвених мрежа, док је 55 одсто деце узраста 12–18 година у неком моменту доживело непријатности на интернету. Од почетка рада, Националном контакт-центру за безбедност деце на интернету (pametnoibezbedno.gov.rs) стигле су 6304 пријаве, од којих се чак 548 односи на вршњачко насиље путем интернета међу ђацима основних школа. Контакт-центар одржао је 532 презентације за децу и родитеље о безбедности деце на интернету у 201 основној и средњој школи у Србији.

И у свету и код нас фебруар је, у контексту технологије, посвећен безбедности на интернету. Дан безбедног интернета, први уторак у другом месецу (ове године то је био 7. фебруар), обележава се како би се подигла свест о изазовима које дигиталне технологије доносе деци и младима, а сваке године у томе се удружује 180 земаља. Тим поводом, у Палати Србија одржана је тематска конференција. Отворили су је Милан Добријевић, државни секретар у Министарству информисања и телекомуникација, Александар Јовић, помоћник министра просвете, и Дејана Костадинова, директорка Уницефа у Србији. Активности, традиционално, подржава и Америчка агенција за међународни развој. Три панел дискусије посвећене су темама као што су вршњачко насиље, говор мржње на интернету и утицај глобалне дигиталне мреже на ментално здравље младих. Такође, Национални контакт-центар за безбедност деце на интернету организовао је едукацију за децу узраста 10–13 година, уз квиз и дружење с интернет инфлуенсерима, уз истицање да је креирање безбедног дигиталног окружења за децу један од приоритета сваког друштва.

Ови инфлуенсери и инфлуенсерке су део Инфлуенс академије – програма критичког размишљања, саморегулације и друштвене одговорности инфлуенсера на друштвеним мрежама – који води комуникацијска агенција Propulsion, уз подршку компаније Мета, матичне куће Фејсбука.

– Свест о информационој безбедности мора да се развија од најранијег узраста, већ с првим сусретом и комуникацијом деце на интернету. Можемо да се похвалимо да смо релативно рано сазрели и схватили колико је важно да са децом поделимо информације које укључују све предности и мане доба у којем живе, а које се првенствено односе на правилну употребу интернета – поручио је Добријевић.

– Важно је да подржимо ученике у стицању потребних знања и вештина за интернет и дигиталне технологије, како би могли безбедно да користе онлајн простор. Потребно је да створимо окружење које ће им помоћи да овладају савременим технологијама како би, већ сутра, користили свој потенцијал на својим радним местима – истакао је Јовић.

– Подстичемо школе да на одговоран и смислен начин интегришу дигиталну технологију у процес наставе и учења, као и да спроводе дигиталну трансформацију школских процеса. Оне су опремљене дигиталним уређајима, имају приступ интернету, а многе од њих имају развијене школске политике, попут концепта „донеси свој уређај”. Дуже од деценије наши наставници континуирано граде своје дигиталне компетенције кроз обуке базиране на „Оквиру дигиталних компетенција – наставник за дигитално доба” – додао је.

Национални контакт-центар за безбедност деце на интернету континуирано ради на пословима едукације и информисања деце, родитеља и наставника о предностима, ризицима и начинима безбедног коришћења интернета и место је за савете и пријаве у вези са безбедношћу деце на интернету.

Осим едукације и промоције пожељног социјалног понашања, у решавање овог проблема укључене су и технолошке компаније, које, осим напредних решења, нуде и савете за здраве дигиталне навике. Међу њима предњачи безбедносна компанија Касперски, из које подсећају да данас деца од малих ногу имају дигиталне уређаје у рукама и да је, да би пут детета у дигитални свет био безбедан и занимљив, важно да од детињства науче правила онлајн безбедности.

Потребно је да родитељи буду заинтересовани за онлајн активности њихове деце, да заједно гледају омиљене серије или слушају омиљену музику својих малишана, уз отворене разговоре о претњама на интернету, а на располагању су им и апликације за родитељски надзор.

Старији треба да објасне деци да поверљиве информације треба делити само само с онима које познају у стварном животу, као и да се и онлјан понашају пристојно и узорно те да им и личним примером указују на добру дигиталну хигијену и квалитетне обрасце онлајн понашања. Најмлађи се о сајбер безбедности могу подучавати на занимљив начин, кроз игре и друге забавне дигиталне формате.

Експерти предлажу ревидирање и често мењање лозинки за онлајн употребу – уз савет да никада не треба користити исту лозинку за више налога!

– Приватност и безбедност нису резултат, већ процес. Обезбеђење онлајн налога и дигиталног отиска захтева посвећеност. Мали кораци, као што је креирање јединствених лозинки за различите налоге и коришћење напредних алата могу увелико повећати сигурност – коментарише Владислав Тушканов, водећи стручњак за податке у компанији Касперски.

За напредне кориснике препорука је коришћење VPN-ова, виртуелних приватних мрежа, које су обавезне за свакога ко жели да има истовремено и безбедност и чување приватних података.

– Дечја интересовања мењају се из дана у дан. Сваког квартала појављују се нови мимови, филмови и јунаци. Праћење свих промена и дечјих трендова за родитеље може бити компликовано и напорно, али је пожељно. Апликације за родитељску контролу могу бити од помоћи да се разумеју најпопуларније онлајн теме – истиче Ана Ларкина, стручњак за анализу веб-садржаја.

Редовним истраживањима прате се интересовања деце у дигиталном свету. Јесен и зиму на Нетфликсу обележила је серија „Wednesday” (Среда). О успеху говори тренд да се инфлуенсери на друштвеним мрежама снимају као главна јунакиња серије Џена Ортега, копирају њен изглед, шминку и плес… За њом следе цртани филмови, као и емисије „Inside Job” и „Zootopia+” те серија „Енола Холмс 2”.

„God of War: Ragnarök” је игра која је успела да привуче пажњу деце, заједно с лидерима – „Роблоксом” и „Мајнкрафтом”, а ту су и „Pokémon Scarlet & Violet” и „Just Dance 2023”. Сведочили смо повратку „мима” Beluga Cat, захваљујући посебном Јутјуб каналу. Када је о играчкама реч, ЛЕГО НинџаГо и Хари Потер су и даље веома популарни међу свим узрастима и доминантно заузимају прво место. Све ове информације могу бити важан део слагалице о разумевању онлајн идентитета и положаја малишана у дигиталном свету.

Д. Ј.

 

AНТРФИЛЕ:

ПОДРШКА ШКОЛАМА У ПРЕВЕНЦИЈИ НАСИЉА

Како би се школе (директори, стручни сарадници, тимови за превенцију насиља) оснажиле у одговору на вршњачко и друге облика насиља, представници Министарства просвете одржали су састанак с представницима школа с подручја школских управа Крушевац и Краљево, током ког је фокус био на најчешћим изазовима и уоченим пропустима.

Школе су добиле конкретне препоруке како да поступају у ситуацијама насиља када имају тешкоће у сарадњи с родитељима. Указано је на важност комуникације с њима и укључивања спољашње мреже заштите и подршке. Представљене су планиране измене регулативе и на конкретним примерима указано је на начин њихове примене и поступања у свим ситуацијама насиља – ученици у школи и ван школе, ученици према наставницима, наставници према ученицима, родитељи према наставницима, запослени према запосленима, као и ситуације породичног насиља, трговине људима…

 

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn