ОСНОВНА ШКОЛА „ФИЛИП КЉАЈИЋ ФИЋА” У БЕОГРАДУ

ОСНОВНА ШКОЛА „ФИЛИП КЉАЈИЋ ФИЋА” У БЕОГРАДУ

Сликање града из маште

Ученици 7. разреда Основне школе „Филип Кљајић Фића”, са својим разредним старешином Мирјаном Вуксановић, професорком ликовне културе, освојили су недавно прво место на ликовном конкурсу „Мој град из маште”. Иако је организатор – тржни центар Ада Мол на Чукарици (поводом свог рођендана) – позвао на конкурс школе са своје општине, радо су „примљени” и радови образовно-васпитних установа са других београдских општина. На конкурсу су учествовали само ученици седмих разреда основних школа. Такмичење се одвијало у самом тржном центру, а домаћини су обезбедили штафелаје, платна, акрилне боје и остали потребан материјал. Ученици су радили у групама од по петоро, сами су осмишљавали концепт и радили без помоћи наставника. За реализацију рада имали су само сат времена. Тема „Мој град из маште” односила се на то како ученици виде наш град у будућности, објашњава за Просветни преглед професорка ликовног. – У оквиру програма представиле су се и музичке школе, било је и рецитовања… – у сваком смислу програм, који је трајао око два сата, био је богато уметнички осмишљен. Из наше школе догађају је присуствовало још 20 ученика, који су пружали подршку својим другарима, односно ђаци одељења 7-4, коме сам ја разредни старешина – истиче Мирјана Вуксановић. Сликали су ученици Тара Чикић, Марија Цвејић, Јована Јеленковић, Гаврило Маринковић и Ана Матко, а ученик Михаило Вила презентовао је рад жирију, током обиласка. Школа „Филип Кљајић Фића” је за освојено прво место добила и награду у противвредности од 1000 евра за опремање ликовног кабинета, као и за средства за наставу ликовног, а сви ученици добили су и бесплатне карте за биоскоп у оквиру Ада мола. На конкурсу је учествовало десет школа, а новчане награде за друго и треће место износиле су 800, односно 500 евра. Планирано је да се новац од награде уложи у опремање кабинета модерним технолошким средствима, клима-уређајем и намештајем за учионицу, ликовним материјалима, као што су боје и платна за рад на настави ликовног те, у оквиру часова, за ликовно уређење, односно осликавање школских ходника. Ове школске године у „Фићу” су уписана 124 ученика у пет одељења. Истичу да постају интернационална школа, јер имају мноштво ученика и из иностранства – Канаде, Гане, Русије, Аустралије…, а наставно особље увек се труди да се прилагоди и изађе у сусрет потребама те деце. Од првог до четвртог разреда, у оквиру наставе физичког васпитања, овде се организује и по један час пливања недељно. Базен за ученике, у оквиру школе, увек је уредан, чист и топао, кажу. Постоје и два спортска терена, а за најмлађе ђаке на њима је исцртан и одговарајући полигон за игру. У школи постоје две фискултурне сале, па на часовима увек има довољно комфора. Организован је и продужени боравак за све ученике од првог до четвртог разреда, а ђацима и наставницима на располагању је и богат библиотечки фонд. Д. Ј. и Ј. К.  

АНТРФИЛЕ

ПРИРЕДБЕ И ДРУЖЕЊА

Поводом пријема првака, њихове учитељице припремиле су приредбу, а школа се редовно труди да организује бројне ваннаставне активности, као и неформална окупљања ученика. Тако се одељење 4-1 прошле школске године поздравило са својом учитељицом Александром Београдац дружењем у великом парку, а прваци из продуженог боравка крај претходне школске године обележили су приредбом протканом музичким и фолклорним стваралаштвом, крунисаним колом ,,Играле се делије”, уз асистенцију учитељице Јоване Недељковић. Запажено је прошао и наступили уз нумеру „Шта је љубав то”, уз асистенцију учитељица Марије Раденковић, Оље Дакић и Тамаре Симоновић. У истом периоду трећаци из продуженог боравка су, с учитељицом Мартом, „спровели припреме” за распуст кроз радионицу „Лето”.  

ИЗДВОЈЕНО

ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

У клупама 65.000 првака

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић обележио је почетак школске године посетом ученицима и наставницима Основне школе „Чибуковачки партизани” и Шумарске школе у Краљеву. Првацима је посебно честитао први дан у школским клупама. – Сигуран сам да ће вам школски дани и учење бити занимљиви и да ће вам у усвајању нових знања учитељи и учитељице безрезервно помагати. Осим нових знања, овде ћете стећи нове другове и другарице, јер су дружење и игра део школског живота – рекао је овом приликом. У први разред ове године пошло је око 65.000 ученика, а укупан број школараца у основном и средњем образовању у Србији износи око 740.000. Први дан у учионицама отпочео је интонирањем химне Србије. Министарство наставља и с интензивним активностима у развоју инклузивне праксе, обезбеђивањем уџбеника прилагођених потребама ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом, у оквиру програма „Бесплатни уџбеници”. Право на бесплатне уџбенике, у складу с одлуком Владе, имају, између осталих, и ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану, као и они који образовно-васпитни рад не остварују по ИОП-у, али имају потребу за прилагођавањем (увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат). Прилагођене су укупно 2593 уџбеничке јединице за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом, међу којима су се први пут нашли и прилагођени уџбеници у електронском формату са видео-садржајима на српском знаковном језику за ученике оштећеног слуха. У последње четири године прилагођено је 12.925 уџбеничких јединица.  

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn