ПЛАНЕТАРИЈУМ ЦЕНТРА ЗА ПРОМОЦИЈУ НАУКЕ ИЗ БЕОГРАДА У ОПШТИНИ ВАРВАРИН

ПЛАНЕТАРИЈУМ ЦЕНТРА ЗА ПРОМОЦИЈУ НАУКЕ ИЗ БЕОГРАДА У ОПШТИНИ ВАРВАРИН

Ђаци на „путу” по свемиру

 

Одушевљени необичном презентацијом, ученици основних школа „Мирко Томић” у Обрежу и „Драги Макић” у Бошњану, у општини Варварин, имали су прилику да чују интересантно предавање из астроноимије. Наиме, Центар за промоцију науке из Београда омогућио је школарцима да „путују” свемиром, упознају сазвежђа, небеска тела и појаве у галактичким висинама из једног врло интересантног угла, а захваљујући – мобилном Планетаријуму.

Астроном аматер Петар Вукомановић „водио” је основце кроз свемир, а кроз презентацију и динамично излагање открио им је многе тајне космоса. Петар каже да је био задивљен интересовањем ученика и питањима која су му постављали. Изразио је и очекивање да ће, можда баш и та презентација, код њих пробудити љубав према небеским телима и изнедрити неке будуће научнике.

– Деци смо приказали шта се то ноћу дешава на небу и у дубоком свемиру и омогућили им да сазнају нешто ново о Сунчевом систему и дешавањима у космосу. Презентација је подељена у две целине. Кроз историјат гледања у звезде показали смо им шта су то стари народи сматрали да се на небу налази и упознали их са првим симулацијама, односно почецима гледања у звезде. У другој целини, која је такође подељена на два дела, причали смо о Сунчевом систему, о свакој планети понаособ, са много интересантних ствари и занимљивих чињеница које знамо, а затим смо прешли на дубоки свемир, са фантастичним појавама и дешавањима, попут експлозија супернове, затим судара галаксија, кластера звезда који сачињавају прелеп ватромет – каже Петар Вукомановић.

Овај заљубљеник у астрономију истиче да се на тај начин деца подстичу не само да постављају питања, већ и да размишљају и да се баве сами собом, али и начином како ће нешто сазнати у будућности.

– Ово је била прилика да им прикажемо велики број интересантних ствари, намерно кажем ствари, а не чињеница, зато што оно за шта ми сматрамо да је данас чињеница, те мудре и паметне главе у будућности тек треба да докажу да смо или били у праву, или, можда, да нисмо, јер све је могуће у астрономији – закључује Вукомановић.

Н. Миленковић

 

 

АНТРФИЛЕ:

ОСНОВНА ШКОЛА „ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ” У КОВИНУ

Прва жена на Месецу

 

Ученици ковинске Основне школе „Јован Јовановић Змај” и ове године су учествовали у Светској недељи свемира, која је одржана на тему „Женe у свемиру”.

Њихов пројекат – „Прва жена на Месецу” – подразумевао је истраживачки задатак да из свих доступних извора сазнају информације о раду Агенције NASA (чији је један од оснивача био и Михајло Пупин), на програму „Артемис”, за слање прве жене на Месец 2024. године. Није познато о коjој особи је реч, с обзиром на то да их NASA тренутно има седамнаест.

„Артемис” ће бити прва мисија у оквиру које ће људи стићи на Месец након што је „Аполо 17” на ово небеско тело слетео пре 48 година.

И сам назив је симболичан, јер је Артемида била сестра близнакиња Аполона и богиња Месеца у грчкој митологији. Сада је по њој назван програм за повратак астронаута на Месец, укључујући и прву жену. Када слете, астронаути ће закорачити тамо где још нико није био – на јужни пол Месеца.

Захваљујући већ солидно стеченим дигиталним компетенцијама, овај пројекат за ученике ковинске школе био је занимљиво и инспиративно истраживање веома блиске будућности астронаутике.

Дејан Крецуљ

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn