ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА

Добродошлица за 67.000 првака

 

После летњег распуста школско звоно огласило је почетак нове наставне године ритмом који је уобичајен за све ђаке и њихове наставнике – осим за прваке, који су први пут сели у клупу „велике” школе. За више од 67.000 првачића широм Србије припремљени су програми добродошлице, али и пригодни поклони. Психолози и педагози већ су упозорили родитеље да не буду преамбициозни према деци која су стасала за школу, али и да их превише не штите, јер ниједан ни други модел није препоручљив и може да има далекосежне последице по развој.

На ђачкој прекретници нашле су се и новајлије у средњој школи, њих око 65.000. Они су, такође, ушли на неиспитан терен, који и те како може да буде „клизав”, јер је много тога другачије него у осмолетки. Ново је друштво, наставници, захтевнији су програми, другачији критеријуми оцењивања, а и школа је ретко баш близу куће, па ће се доста времена проводити у превозу… Потребно је привикавање, али и пажљива организација времена, како би се избегле лоше оцене и несналажење, које је типично за ученике првог разреда средње школе, без обзира на то какви су ђаци били као основци.

У просветној јавности позитивно је дочекана одлука да се у 300 објеката, 204 осмолетке и 111 издвојених одељења ових школа започне пилот-пројекат рада у једној смени. Ресорно Министарство имало је у виду радно време родитеља, који у великом броју раде од девет до 17 часова, а некад и дуже, па ће тај модел помоћи да деца буду „збринута”, док су им маме, тате или старатељи на послу. Имаће, такође, и могућност да нешто додатно науче.

Ђаци ће после редовне наставе моћи да се посвете некој од активности коју школа буде изабрала. У понуди су радионице из програма „Школа без насиља”, превенција злоупотребе психоактивних супстанци, превенција зависности од видео-игара и интернета… Биће организовани и додатни часови обавезних наставних програма, допунска настава, припреме за такмичења, припреме за полагање завршног испита, школе цртања, страних језика, спорта, лепог писања и изражавања…

Пилот-пројекат ће се пратити и евалуирати, а резултати ће бити искоришћени за припрему новог стратешког документа за развој националног система образовања у наредној деценији. Међу будућим циљевима је и повећање броја школа које ће радити у једној смени, чиме се ствара још већи простор за пружање укупне подршке ученицима, објашњавају просветне власти.

И док су се ђаци и колективи одмарали током распуста, то време било је искоришћено за кречење, фарбање столарије и друге радове. Школе су се реновирале или дограђивале, као и сваког лета до сада. Овога пута улагања су била баш велика, по оцени министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића. Највише је уложено у школе у Прибоју, више од четири и по милиона евра, и Новој Вароши, око три милиона евра. Велика инвестиција од три и по милиона евра усмерена је и на грађевинске радове у Земунској гимназији…

У септембру почиње и нова фаза пројекта „Школа за 21 век”, који заједно реализују Министарство просвете и Британски савет. Други циклус обухвата 194 школе и биће реализован у Нишу, Крагујевцу, Зајечару и Јагодини.

Ђаци ће током нове школске године имати три распуста – зимски, у два дела, пролећни и летњи. Из Календара је избачен мини-јесењи распуст.

О. Н.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn