СРЕДЊОШКОЛСКЕ УЧЕНИЧКЕ КОМПАНИЈЕ

СРЕДЊОШКОЛСКЕ УЧЕНИЧКЕ КОМПАНИЈЕ

„Одскочна даска” за будуће предузетнике

 

Предузетнички дух младих у Србији заблистао је и овог пролећа – више од 250 средњошколаца, чланова 50 ученичких компанија из 19 градова из свих делова наше земље, представило је своје пословне идеје на регионалним надметањима, у оквиру традиционалног такмичења ученичких компанија, које се одржава од 2004. године. Двадесет најбољих тимова из пет региона пласирало се на национално финале − чији победник ће почетком лета представљати Србију на европском такмичењу најбољих ученичких компанија.

Организација Достигнућа младих – уз подршку партнера: USAID Serbia, Министарства привреде, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, компанија ManpowerGroup i TeleGroup – успешно је реализовала регионална такмичења.

Прво место у региону југоисточне Србије однела је ученичка компанија под називом „Еколим” из Гимназије „Бора Станковић” у Нишу, која се бави производњом соларних колектора направљених од – лименки.

Идеја која је однела „злато” за војвођански регион долази из Медицинске школе „Драгиња Никшић” из Сремске Митровице, чији је тим „Green Active” креирао линију козметике за косу на бази спанаћа.

Београдски победници – ученичка компанија под називом „Mellisi” – долазе из Фармацеутско-физиотерапеутске школе и баве се производима за јачање имунитета и негу лица и тела на бази меда, који у свом саставу немају штетне састојке.

Победу су у југозападној Србији однели ђаци из Пожеге и Пољопривредне школе са домом ученика „Љубо Мићић”, који су покренули сајт за онлајн продају производа ученика из Пожеге, Пирота и Свилајнца.

И централна Србија добила је своје победнике, који долазе из Прве крагујевачке гимназије, а представили су идеју и компанију под називом „Edu Games” − интерактивне игрице које утичу на психомоторни развој, као и когнитивне способности деце у најмлађем узрасту.

За труд, ангажованост и изванредну креативност пласманом у финале награђено је још пет ученичких компанија: из Крагујевца, Књажевца, Лазаревца и две из Сврљига, које су представиле феноменалне идеје, попут биоразградивог филтера за цигарете или уређаја за грејање на бази воде.

„БиоФилтер” тим, који чине ученици Средње стручне школе „Душан Тривунац Драгош” из Сврљига, до финала националног такмичења довео је биоразградиви филтер за цигарете.

Након бројних истраживања, група младих ентузијаста забринута за загађење животне средине дошла је до информација да се на територији Републике Србије дневно конзумира 73 милиона цигарета, што на годишњем нивоу износи око 26 милијарди, а да се одбачени опушци тешко разграђују и задржавају у природи и до 25 година. Они веома штете околини, смањују клијавост биљака за 25%, а масу корена и до 60%.

− Ученичку компанију чине ђаци: Анђела Николић, Урош Жикић, Тања Васиљевић, Тадија Ристић и Теодора Божиновић. Подстакнути бригом за животну средину, одлучили су да на неки начин допринесу смањењу концентрације загађености опушцима цигарета. Њихова је идеја била да осмисле биоразградиви филтер, који у себи садржи семе биљке. Сазнали су да је један од разградивих материјала небељена целулоза, која може да се користи и уместо стандардних филтера. Најпре су покушали сами да га направе, јер на домаћем тржишту не постоји, а онда су, уз велики напор, у иностранству успели да пронађу једног произвођача који у свом асортиману има и биоразградиве филтере и поручили одређену количину. Следећи корак био је да утврде која семена биљака могу да убаце у филтер. Семе је морало бити веома ситно, али и отпорно на топлоту и дувански дим. Најбоље су се показала семена траве, детелине, чие и босиљка. Оног тренутка када се овакав филтер нађе на некој земљаној или травнатој површини, уз помоћ влаге, семе почиње да клија, а филтер семену служи као резервоар за воду. Када се корен биљке веже за земљу, са растом почиње и убрзана разградња филтера. На тај начин он се разгради за шест месеци, а након њега остаје само биљка – објашњава за Просветни преглед професор економске групе предмета и ментор ученичке компаније Средње стручне школе „Душан Тривунац Драгош” из Сврљига Милан Николић.

Наглашава да и поред разних акција, трибина и друге едукације у борби против пушења, људи и даље у великој мери настављају да користе дуванске производе, због чега су ученици пожелели да допринесу тој борби.

Анђела Николић, ученица друге године Средње стручне школе „Душан Тривунац Драгош” из Сврљига, генерални је менаџер компаније „БиоФилтер”.

− Ово је друга такмичарска година, али овог пута сам на позицији генералног менаџера. Имам много обавеза око школе и такмичења, али се трудим да рационално организујем време тако да и поред школских активности имам времена за дружење. Рад у ученичкој компанији биће нам свима одскочна даска, ако планирамо да оснујемо сопствену фирму – каже Анђела и додаје да уз велику жељу, рад и труд, свако може да постигне оно што жели.

Јелена Комарица

 

 

АНТРФИЛЕ:

СИМУЛАЦИЈА ПОСЛОВАЊА

− Програм „Ученичке компаније”, који спроводи организација Достигнућа младих у Србији, Европска комисија прогласила је за најбољи вид предузетничког образовања. У нашој земљи реализују га у многим школама наставници ментори, који су за то прошли обуку. Унутар компанија ученици расподељују функције – неко је генерални менаџер, неко менаџер производње, маркетинга, продаје, финансија… На креативан и стваралачки начин покушавају да осмисле неки производ или услугу, који могу бити понуђени на тржишту, израђују бизнис и маркетинг планове, чак и паковања за своје производе, што је, на неки начин, симулација пословања неког привредног субјекта – објаснио је ментор ученичке компаније из Сврљига Милан Николић.

 

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn