СВЕ ШКОЛЕ У ПОЖАРЕВЦУ ОСНОВАЛЕ УЧЕНИЧКЕ ЗАДРУГЕ

ДОБРО РАЗУМЕВАЊЕ РЕФОРМИ

Пожаревац је први град у Србији у коме су све основне и средње школе основале ученичке задруге

 

– Иако то можда није видљиво на први поглед, многи реформски циљеви образовања огледају се управо у оснивању ученичких задруга, односно ученичких компанија – рекао је овим поводом министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Са градоначелником Пожаревца Банетом Спасовићем он је потписао Споразум о сарадњи, којим се дефинишу заједничке активности подршке школама у оснивању и раду школских задруга.

У буџету Министарства за наредну годину опредељена су средства за подршку и развој задругарства, истакао је Шарчевић.

Образовно-васпитне установе у Пожаревцу су веома добро разумеле реформе у просвети и постале су позитивни пример добро организованог задругарства, који може бити узор осталим школама у Србији, нагласио је.

Министар је претходно посетио Основну школу „Свети владика Николај” у Брадарцу и Средњу пољопривредну школу са домом ученика „Соња Маринковић” на територији општине Пожаревац. Реч је о школама које имају успешне ученичке задруге са више секција, кроз које ученици развијају предузетничке способности.

Ученичка задруга „Деца Стига” у ОШ „Свети владика Николај” почела је да ради у октобру прошле године и има шест секција: за пољопривреду; за набавку уџбеника и школског прибора; за развој ученичког предузетништва крoз пројектну наставу; за праћење јавних позива и конкурса; за организацију рада ученичке кухиње и за друштвено-хуманитарни рад.

Министар је имао прилику да види дигиталну књижару преко које ученици набављају прибор и опрему.

– Посредством задруга могу да се ураде многи послови и да корист имају и наставници и ученици. На пример, у набавци уџбеника рабат уместо посреднику сада може да остане задругама, а кроз рад у задругама деца стичу и радне навике – рекао је министар.

У оквиру Средње пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић”, која је недавно обележила 147 година постојања, налазе се, између осталог, погон за прављење зимнице и пекара. Део производа пласира се на тржиште, а део се користи у Дому ученика.

У спортској сали те школе одржан је први сајам ученичких задруга, где су на 15 штандова изложени производи, које су осмислили и направили ученици. Гости сајма биле су и школе из Земуна и Смедерева.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић рекао је да ће локална самоуправа помоћи школско задругарство и као пример навео да ће за сваку манифестацију обезбедити бесплатне штандове на којима задругари могу пласирати производе.

 

 

ЧЕТРДЕСЕТ ЧЕТВРТО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊE МЛАДИХ ЗАДРУГАРА ОРАЧА СРБИЈЕ

Традиционално огледање основаца

 

Као и сваке године у јесен, према Календару такмичења Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, недавно је, у организацији Савеза ученичких задруга Србије, одржано Четрдесет четврто републичко такмичење младих задругара орача ученика основних школа.

Домаћин такмичења била је Основна школа „Бранко Радичевић” из Стапара, а такмичари су се, традиционално, огледали у три дисциплине: орање, спретна вожња и тест знања. Учествовало је 28 такмичара из осам основних школа: „Душан Јерковић” из Руме, „Алекса Шантић” из Вајске, „Никола Тесла” из Бачког Брестовца, „Вук Караџић” из Дероња, „Ђура Јакшић” из Кривеља, „Марко Орешковић” из Бачког Грачаца, „Нестор Жучни” из Лалића и школа домаћин.

Укупни победник у екипном такмичењу је ОШ „Ђура Јакшић” из Кривеља, а други и трећи су били ОШ „Бранко Радичевић” (Стапар) и ОШ „Алекса Шантић” (Вајска).

У појединачном пласману, најбољи такмичар био је ученик Огњен Обрадовић из кривељске школе „Ђура Јакшић”. Други је Никола Максимовић из ОШ „Нестор Жучни” (Лалић), а трећепласирани Никола Тепша (ОШ „Вук Караџић”, Дероње).

По такмичарским дисциплинама, најбоље резултате забележили су следећи такмичари: Сава Елесин (ОШ „Бранко Радичевић”, Стапар) у орању, Михајло Стајшић (из исте школе) у спретној вожњи и Иван Првуловић (ОШ „Ђура Јакшић” Кривељ) на тесту знања.

Савез ученичких задруга захваљује се Основној школи „Бранко Радичевић” из Стапара, која је прихватила домаћинство, Граду Сомбору, који се укључио у реализацију и помогао Савезу као организатору и школи као непосредном домаћину такмичења, као и просветном саветнику Душанки Вукобратов за подршку у име Школске управе Сомбор.

З. Шешлија

 

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn