УЗ ПРЕПОРУКЕ ГРАДСКОГ ЗАВОДА ЗА ЗАШТИТУ ЗДРАВЉА И РЕСОРНИХ МИНИСТАРСТАВА – ОТВОРЕНИ ВРТИЋИ

УЗ ПРЕПОРУКЕ ГРАДСКОГ ЗАВОДА ЗА ЗАШТИТУ ЗДРАВЉА И РЕСОРНИХ МИНИСТАРСТАВА – ОТВОРЕНИ ВРТИЋИ

Малишани поново међу другарима

 

После готово два месеца од проглашења пандемије корона вируса, живот почиње да се враћа у нормалне токове. У складу са мерама које остају на снази и после укидања ванредног стања, запослени који су у могућности и даље посао обављају од куће, како би се смањило окупљање већег броја људи у истој просторији. Ипак, има и оних који морају да се врате на своја радна места, али немају решено питање чувања деце за то време.

Забринуте маме и тате веома је обрадовала вест да ће вртићи отворити врата 11. маја, за све предшколце чија су оба родитеља запослена и који немају друго решење. Они, или законски заступници деце, у обавези су да управи предшколске установе доставе потврде послодаваца, како би њихова деца имала могућност да у њој бораве. Такође, морају да приложе и лекарско уверење да су малишани потпуно здрави.

Родитељи полазника предшколских установа недавно су анкетирани, у намери да се добије податак колико малишана ће се вратити у вртиће, како би били распоређени према прописаним упутствима.

Организацији рада по укидању ванредног стања претходиле су и конкретне инструкције Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства здравља, у циљу благовремене припреме и родитеља и деце за повратак у вртићке објекте.

Тако су васпитачи у обавези да носе маске, рукавице и визире; захтева се доследно спровођење превентивних мера, којима се спречава ширење инфекције, попут прања руку; деца долазе у предшколску установу у пратњи једног родитеља (да би се смањила гужва), а пожељно је да то буде исти родитељ сваког дана. Ако то није могуће, дете доводи родитељ који може.

Поступак пријема детета при довођењу или одласку из установе подразумева да се задржава међусобна удаљеност од два метра, али и поштују утврђене смернице: родитељ је у обавези, када улази у предшколску установу, да обавезно носи маску, дезинфикује руке на улазу препаратом на бази 70 одсто алкохола, и пређе преко постављене дезобаријере за обућу. Такође, у обавези је да се на улазу пријави медицинској сестри на превентивно-здравственој заштити и испоштује сва даља упутства (могуће бесконтактно мерење телесне температуре родитеља и деце) и уз минимално задржавање да дете преда васпитачу у простору испред собе који је за то предвиђен.

Родитељ може довести дете и напустити објекат најкасније 15 минута пре доручка, како би се дезинфиковао простор (холови, ходници) и омогућило безбедно допремање хране у васпитне групе. Наглашава се и да играчке које се не могу прати и дезинфиковати, посебно мекане играчке, не смеју да се доносе у вртић.

Свакодневно, пре доласка у предшколску установу, родитељ има обавезу да детету и себи измери телесну температуру, а у случају повишене температуре да не доводи дете, али и да о томе обавести васпитача.

У случају појаве симптома или сумње на постојање инфекције током боравка у објекту, треба обезбедити просторију за изолацију детета.

Родитељима се препоручује да код куће остану малишани с хроничним болестима (респираторним, кардиоваскуларним, малигним болестима, дијабетесом или имунодефицијенцијама), као и деца чији родитељи или укућани имају неку од наведених болести.

Није дозвољено да родитељ или други законски заступник детета доводи или одводи дете из установе, нити да улази у просторије установе, ако има повишену телесну температуру, знаке респираторних инфекција, попут кашља и кратког даха, или је под ризиком да је могао бити у контакту с особама позитивним на корона вирус, пише у препорукама.

Мирјана Секулић, директор највеће предшколске установе у Београду „11. април”, на Новом Београду, каже да се у њиховим објектима, као и у већини других, и до сада изузетно велика пажња посвећивала хигијени.

– Након првог анкетирања родитеља, за 11. мај је пријављен долазак 2426 деце у вртиће. Накнадно је још родитеља пријављивало да имају потребу за вртићем, па их за сада имамо евидентирано готово три хиљаде деце. Све је спремно и са радошћу ћемо их дочекати. Дезинфиковани су сви вртићи, 40 објеката, у двориштима је урађен и третман против крпеља. Обезбеђена је заштитна опрема за све запослене, који су, као и родитељи, упознати са поступцима поводом безбедносних мера – каже Мирјана Секулић.

А да ли ће за малишане, и поред тога што се радују доласку међу другаре, после дужег времена проведеног код куће одвајање од родитеља ипак бити промена?

– Деца су у претходном периоду стекла неке нове свакодневне рутине. Поновни полазак у вртић свакако ће бити промена, а може се очекивати да дете реагује и позитивно и негативно. Веома је важан став родитеља према поласку у вртић. Они су модел свом детету, који може да им помогне да се осећају сигурно и безбедно. Важно је и да разговарају са децом и објасне им да треба да поштују нова правила понашања у вртићу. Превентивне мере које се реализују у вртићу – а посебно ћемо обратити пажњу на прање руку – пратиће све препоруке надлежних институција, али ће главна активност ипак бити игра. Бићемо одговорни, као и до сада, чуваћемо и наше малишане, али и себе.

Александра Радовановић

 

Антрфиле

САРАДЊА СА ВАСПИТАЧИМА

– Имајући на уму да још траје епидемија, васпитно-образовни рад ће бити прилагођен околностима. Уколико родитељи имају недоумице, питања и стрепње о функционисању вртића у време епидемије, могу се информисати кроз разговор са васпитачима, руководиоцем вртића, сестром на превентивно-здравственој заштити или стручним сарадницима. То ће им помоћи да се осећају сигурније и предузму најбоље кораке за своје дете и породицу – каже директор Мирјана Секулић.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn