ЗИМСКИ РАСПУСТ КАО НЕДОЖИВЉЕНО ШКОЛСКО ИСКУСТВО

ЗИМСКИ РАСПУСТ КАО НЕДОЖИВЉЕНО ШКОЛСКО ИСКУСТВО

У потрази за скривеним талентима

 

Овогодишњи зимски распуст биће другачији од свих досадашњих. Страх да не будемо заражени опасним вирусом као једно од најсигурнијих решења намеће живот у изолацији, без контаката, дружења и путовања. Такорећи, са што мање померања из куће. Као додатни „лек”, у ситуацији коју је наметнула корона, „прописан” је распуст у неуобичајено време и дужи него обично. Претходила му је настава која је ученике „приковала” за екране рачунара. Дакле, шта од свог, тренутно спутаног, дечјег живота да учини ђак, али и његови родитељи, као саучесници у последицама пандемије? Како да осмисле нешто крајње креативно у скучености, да „обоје” дане одмора у неочекиваним околностима?

Потпуно је извесно да свако физичко спутавање у младости, посебно када је реч о комуникацији са вршњацима, на децу делује као казна. Вероватно се међу њима ипак нађе и покоји „Обломов”, који ће све време распуста најрађе провести у предавању апсолутном ленствовању и коме ће то пријати. Ипак, преовладавају, срећом, они други, који сматрају да им је боравак у кући, тек уз повремене шетње са члановима породице, најчешће неиздржив, па ће се због тога потрудити да га сами учине занимљивијим.

Овај период биће упамћен као време када смо сви схватили да нове технологије представљају истински научни напредак, али не могу да нам замене дружење са пријатељима, вршњацима… Због тога је можда најважније да ученици, за време распуста, уместо „распуштеног” живота, настоје да из себе као појединаца извуку оно најкреативније што се у њима неминовно крије. Некада, у време када су се девојчице бавиле везом, а дечаци правили мале авионе од дрвета, то је можда било једноставније. Данас су се навике деце промениле, али креативност и маштовитост обележја су свих генерација, важно их је само подстаћи. Можда је баш сада куцнуо час да деца сама осмисле и својеручно израде поклоне за новогодишње и божићне празнике, да почну да пишу дневнике, осмишљавају игрице, цртају стрипове, украшавају своје собе рукотворинама које су сами направили, сниме филмове уз помоћ паметног телефона… Да читају више него што гледају телевизију или да науче да свирају неки инструмент, нацртају нешто занимљиво или офарбају зид у својој соби у боју коју су давно прижељкивали. Укратко – да открију свој таленат.

Школски психолози сматрају да већина родитеља има своја очекивања како деца треба да проведу распуст и шта треба да раде. Није реално захтевати од њих да за време распуста вежбају математику, уче географију или физику, читају лектиру… Такође, стручњаци истичу да нереална очекивања само нарушавају добар однос.

– Будући да ће деца за време овогодишњег распуста бити више у кући, родитељи би требало да искористе ово време да их подстакну да читају, да открију која их врста литературе занима, а да то није лектира која се од њих тражи у школи. То је прави начин да „ушушкани” у топлој соби стичу нова знања, али и богате речник, који је, „захваљујући” електронским направама, све сиромашнији. Наравно, читање је само један од начина да се лепше проведу дани распуста у ово необично време. Тако ће се, на пример, неко забавити својим кућним љубимцем, други ће да ужива у кувању за чланове породице, неко да игра друштвене или компјутерске игрице, одгледа неку поучну емисију, погледа занимљив филм… Све зависи од личне креативности, али и интересовања – каже Невена Јовановић, психолог и наглашава да би свакако требало подстаћи дечју комуникацију са другарима, која је врло важна за нормалан развој личности. У тренутном условима не може бити спонтана она „права”, каква је била до сада, али свакако треба да се одржава, макар и на друштвеним мрежама.

На путу до великог открића – препознавања посебних вештина деце – родитељи свакако играју врло важну улогу. И они ће сами схватити какав је њихов задатак у овом специфичном времену, у којем се мора водити рачуна да, поред здравља, не буду нарушене ни моралне и емотивне вредности код деце. Дакле, овај зимски распуст биће, без сумње, изазов, бар за две, а можда и три генерације, јер ни важна улога бака и дека не може бити занемарена.

Александра Радовановић

 

 

Антрфиле 1

БЕЗ СТРОГИХ ОГРАНИЧЕЊА

– Распуст значи предах од стриктног распореда. Зато децу не смемо да присиљавамо да раде све оно што смо ми испланирали или пожелели и што сматрамо да је исправно. Уколико су резултати показали да су деца била неуспешна у школи, значи да им је потребна озбиљна подршка и да ће самостално тешко обнављати градиво на распусту, уколико нису учили у току школске године. Строга ограничења и присиле само погоршавају однос са децом и неуспех је загарантован – каже Марина Бунчић, психолог у Основној школи „Милан Ракић” на Новом Београду.

 

 

 

Антрфиле 2

КАКО „УРАМИТИ” ТАЛЕНАТ

Када су као дете, али већ препознати таленат, Далија послали у манастир да изучава цртање и сликање, већ на самом почетку исказао је неукротиви дух, оглушујући се о инструкције својих тутора. Сам је одлучивао како ће сликати, док није наишао на једног од самостанске браће, који му је рекао да оно што је нацртао треба да уради још једном, али на малом комаду хартије, и то унутар рама који му је он задао. Салвадор се у почетку противио, али је затим савршено решио тај задатак. Исти принцип поновио је касније на упису на Академију ликовних уметности у Мадриду. Будући студенти добили су штафелаје и велике листове сликарске хартије, како би нацртали бога Бахуса. Салвадор, упркос упутству, учинио је то величанствено, али на малом комаду хартије. Иако запрепашћени због непоштовања правила пријемног испита, угледни професори препознали су ликовног генија и одлучили да га приме.

Иако је ситуација неупоредива са присилном изолацијом коју данашња деца морају да искусе, неподношљива је духу малишана и потреби за игром и дружењем. Зато родитељи који ће осмишљавати време деци код куће искуства из прошлости могу да примене на креативни начин, да разбуде интересовања малишана и у ванредним околностима, да „ураме” неке таленте, усмере их и избрусе, а можда неке успаване духове да разбуде обртањем контекста, неочекиваним променама „правила игре”.

 

 

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn