САЈАМ ОБРАЗОВАЊА И НАСТАВНИХ СРЕДСТАВА, УЗ САЈАМ КЊИГА, ПОНОВО НА СТАРОМ МЕСТУ

САЈАМ ОБРАЗОВАЊА И НАСТАВНИХ СРЕДСТАВА, УЗ САЈАМ КЊИГА, ПОНОВО НА СТАРОМ МЕСТУ

Благо међу књигама и у школским клупама

Улагање у образовање доприноси развоју целог друштва и међународном угледу земље и зато је важно да се настави с традицијом одржавања Сајма образовања и наставних средстава, који је прилика да се промовишу наставници и ученици, али и реформе које се системски спроводе. Циљ је да се образовни систем уреди да буде квалитетан, разноврстан и подстицајан, како за ученике тако и за наставнике, рекао је на отварању ове манифестације министар просвете Бранко Ружић.

– Будући да живимо у времену када се све брзо мења, настављамо модернизацију и дигитализацију ради унапређења квалитета, ефикасности и доступности система образовања, као и побољшања услова учења у школама – поручио је.

Образовање је један од најважнијих задатака и зато треба да буде квалитетно и свима доступно. Убрзани токови развоја условљавају континуитет човековог образовања и усавршавања, који није статичан процес, већ процес који захтева сталну активност, напредовање и професионални развој.

Овим речима отворио је помоћник министра просвете Милан Пашић традиционални Школски дан на Сајму књига и Сајму образовања и наставних средстава, који је ове године опет одржан уживо у простору на који смо навикли, под куполама Београдског сајма.

– Снага и вредност промена у образовању зависе од снаге и креативности оних који су непосредно укључени у образовање. Васпитање, образовање и настава су три повезана и условљена процеса и као такви чине јединствен педагошки процес – додао је – и објаснио како су интензивне реформе образовног система усмерене на побољшање квалитета и ефикасности образовања, као и на обезбеђивање доступности квалитетног образовања за сву децу. „Знање је благо које сваког власника свуда прати”, то благо је „међу књигама”, закључио је.

На штанду Министарства просвете, током Сајма су свакодневно представљане различите активности и пројекти остварени заједничким радом Министарства, образовно-васпитних установа, свих запослених, ученика и родитеља.

Основне и средње школе, као и њихове ученичке задруге, представиле су примере добре праксе у областима заштите животне средине и финансијске писмености, али и примере нових технологија за савремено образовање, о чему Просветни преглед и иначе редовно извештава. Одржане су презентације о обогаћеном једносменском раду, спољашњем вредновању рада школа, методама и техникама за унапређивање формативног оцењивања у школама, завршном испиту у основном образовању. Говорило се и о еВежбаоници, државној матури, мрежи установа и улози саветника – спољних сарадника.

Министар просвете Бранко Ружић присуствовао је, уз Новака и Јелену Ђоковић, представљању активности Фондације „Новак Ђоковић” на обезбеђивању квалитетнијих услова у предшколским установама широм Србије. Бројним програмима за унапређивање квалитета предшколског васпитања и образовања представиле су се предшколске установе, а овом приликом ПУ Врачар (вртићи „Мића и Аћим” и „Врачарац”), ПУ „Симо Милошевић” из Земуна (вртић „Земунски бисер”) и ПУ „11.април” са Новог Београда (вртићи „Наша радост” и „Срна”). Министар и Ђоковићи учествовали су и на радионицама уз присутне малишане.

Циљ сарадње Министарства просвете и Фондације је већи обухват деце, као и помоћ родитељима у тој њиховој „најважнијој животној улози”, рекао је министар, док се Новак Ђоковић захвалио на досадашњој сарадњи и изразио очекивање да ће се она наставити и убудуће.

– Наставићемо да развијамо постојеће и правимо нове програме и много нам значи када је највећа институција за образовање у Србији, као што је Министарство просвете, уз нас – нагласио је.

Министарство и Фондација, уз подршку Светске банке, кроз Пројекат инклузивно предшколско образовање, ради већег обухвата и доступности предшколског васпитања и образовања, спроводе адаптацију и опремају радне собе за реализацију предшколског васпитања и образовања, а у протеклих годину дана опремљено је и отворено 112 радних соба, подсетила је Јелена Ђоковић.

Уз активности Министарства на пољу људских и мањинских права у образовању и резултата у борби против вршњачког насиља, представила се и Школа за оштећене слухом – наглуве „Стефан Дечански”. Презентован је пројекат подршке наставницима из школа за образовање ученика са сметњама у развоју, као и дигитална библиотека Основне школе „Др Драган Херцог”. Школа „Здравко Гложански” из Бечеја је, кроз Форум театар, дочарала превенцију насиља, а рад су представиле и ОШ „Петефи Шандор”, такође из Бечеја, и ОШ „Бранко Пешић” из Београда. У организацији Удружења „Родитељ” и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” одржана је конференција о ХПВ вакцини.

Свој рад и производе на Сајму образовања представиле су Средња пољопривредна школа са домом ученика из Шапца, Пољопривредна школа са домом ученика „Љубо Мићић” из Пожеге, Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика из Свилајнца, Пољопривредна школа са домом ученика из Ваљева и Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика из Рековца.

Културно-уметнички програм извели су победници Републичке домијаде из Дома ученика средњих школа „Милутин Миланковић” и Ученичког центра Београд.

На штанду Министарства овом приликом снимљена је и специјална епизода популарног НТЦ квиза, у којој су учествовали ученици четири основне школе – „Вељко Дугошевић” из Руме, „Иван Гундулић” и „Раде Кончар” из Београда и „Исидора Секулић” из Шајкаша.

 

АНТРФИЛЕ

ОБРАЗОВАЊЕ ЗА СОЦИЈАЛНУ ИНКЛУЗИЈУ

Улагање у установе ученичког и студентског стандарда један је од приоритета Министарства просвете, поручено је са Сајма образовања, где је представљен и програм „Образовање за социјалну инклузију”, кроз који је до сада изграђено, реконструисано, дограђено и опремљено укупно 13 домова за смештај ученика и студената, чиме је обезбеђено 2620 нових места. Такође, у седам ученичких домова у Свилајнцу, Трстенику, Крагујевацу, Чачку, Шапцу, Лесковцу и Београду смештајни капацитети повећани су за 1523 места, док су у шест студентских домова у Крагујевцу, Суботици, Чачку, Ужицу, Палићу и Београду повећани за 1097 места. Представљена је и велика инвестиција уређења и повећања смештајних капацитета у комплексу „Студентски град” на Новом Београду. Тај комплекс ће, након уређења, имати 1000 нових места за смештај студената.

Представници Студентског центра „Београд” су, поред представљања основне делетности, посетиоцима послужили и храну која се припрема у студентским ресторанима. „Наша мисија је да студентима омогућимо квалитетне услове за учење и лични развој. Делујемо у смеру сталног побољшавања квалитета услуга на законит, ефикасан, економичан и транспарентан начин, у складу с интересима и потребама својих корисника”, поручили су.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn