СТУДЕНТКИЊА ИВА ИЛИЋ – СВЕТСКА ПОБЕДНИЦА ТАКМИЧЕЊА „КИНЕСКИ МОСТ”, У КОНКУРЕНЦИЈИ ПРЕДСТАВНИКА 120 ЗЕМАЉА: Оријентална краљица из Србије

СТУДЕНТКИЊА ИВА ИЛИЋ – СВЕТСКА ПОБЕДНИЦА ТАКМИЧЕЊА „КИНЕСКИ МОСТ”, У КОНКУРЕНЦИЈИ ПРЕДСТАВНИКА 120 ЗЕМАЉА

Оријентална краљица из Србије

Ива Илић је шампионка света на једном од најмасовнијих такмичења у знању – својеврсној језичкој олимпијади „Кинески мост” – на којем се студенти из читавог света огледају у познавању кинеског језика и културе, обичаја, историје, географије… Овај својеврсни шоу изазива велику пажњу – сваке године прати га више од стотину милиона гледалаца – а овога пута у такмичарском делу учествовало је 138 студената из 120 држава – најбољих у националној конкуренцији у својим земљама.
– Србија никад раније није имала некога међу 15 најбољих – с нескривеним поносом истиче победница. Кинески језик, који учи већ седам година, студира на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Сада је на завршној години, а свој „кинески пут” почела је на институту Конфуције у Београду.
– Почела сам сама да га учим кроз кинеске серије и видео-снимке на друштвеним мрежама – открива Ива нашим читаоцима.
Финале такмичења одржава се у најмногољуднијој земљи света, у организицији кинеске владе и Института Конфуције, као и универзитета. Студенти који су победници и представници матичних земаља током три недеље пролазе различите тестове, а завршни круг преноси и национална телевизија Кине, с огромном гледаношћу (и до 700 милиона гледалаца). Тестира се познавање модерног и старокинеског језика, плеса и игре, писања и читања, кинеске хране и других области. Такмичење је покренуто 2002. године и нико из Србије до сада није се овако високо пласирао. Ива је титулу освојила квалификујући се прво међу 30, а затим и 15, па и пет најуспешнијих такмичара.
– Такмичење је било напорно. Пре свега, треба да победите у надметању у својој матичној земљи, како бисте остварили право да учествујете на светском такмичењу у Кини. Конкуренција је била јака. Поред притиска самог такмичења и емитовања пред великом публиком која сваке године прати овај шоу, постојао је и притисак да се добро припреми сав материјал који су нам дали. Временски рокови били су изузетно кратки, тако да је на крају било више – ,,или знате или не знате”. Није било начина да се потпуно припремимо за оно шта нас чека на такмичењу. Имали смо различите задатке: писане тестове, говоре, таленте везане за Кину, представе, есеје… Више се обраћала пажња на цео „пакет” него искључиво на језик – објашњава талентована Ива.
А какав је, из европске перспективе, пут ка одлуци да се студира тако егзотичан језик какав је за нас кинески и како, из угла академца, изгледа његово студирање?
– Иако сам ишла на курс на Институту Конфуције и студирам кинески на Филолошком факултету, опет сматрам да сам самоука кад је реч о кинеском језику. Пре седам година, кад сам почела с учењем, Институт ме је увео у тај језик, али сам након курса почела да га учим кроз њихове серије и видео-материјале које сам налазила на кинеским друштвеним мрежама. То се показало као најефикаснија метода за учење језика. Нисам ишла у језичку средњу школу, нити сам икада боравила дуго у Кини, па у свакодневном животу покушавам да правим језичку средину која је потребна за његово лакше савладавање – објашњава Ива. Каже да то подразумева понашање као да је Кинескиња у Србији – користи кинески језик кад год може, на телефону, рачунару, читајући вести, претражујући интернет…
Признаје да је одувек привлачила кинеска култура, „од прелепих традиционалних храмова до савремених небодера”. Обожава и кинеску храну: – Мислим да сам отишла у сваки кинески ресторан у Београду. Волим и веома љуту храну, па је зато баш кинеска моја омиљена.
Наша шампионка је веома присутна на кинеским друштвеним мрежама. Прави видео-прилоге за кинеску верзију Јутјуба, под именом Билибили – bilibili.com. Честе теме су њено учење страних језика, српска култура и влогови. Адреса Ивине странице је https://b23.tv/z34vBmL –【李一帆Iva的个人空间-哔哩哔哩】.
– Добијам дивне реакције Кинеза на моје снимке, коментаре којима ме подржавају, као и поруке којима ме уче неким новим кинеским речима или сленгу. Ово је уједно и један од разлога за такве активности – то је за мене још једна од метода учења! – каже.
Прилично је активна и у другим активностима које јој помажу да успостави баланс између „обавезних” и „слободних” интересовања.
– Бавим се тетовирањем и чест мотив у тетоважама које дизајнирам су управо кинески карактери и други оријентални мотиви, који се могу видети на мом Инстаграм профилу. Око шест година бавила сам се и латиноамеричким плесовима, а тренутно учим денсхол, афробитс и урбане врсте плеса. Волим да радим на себи, да будем што свестранија, да имам што више интересовања, јер мислим да је управо то поента живота!
Наша саговорница се, логично, бави и превођењем, али за сада, признаје, нема конкретан план за будућност.
– Волела бих да ми посао омогућава да често путујем у Кину и да надограђујем своје вештине и знање кинеског језика – закључује Ива Илић, светска шампионка у познавању кинеског језика и културе за студенте којима то није матерњи језик.

Дамир Јелисавчић

 

АНТРФИЛЕ:
КИНЕСКА ЈЕЗИЧКА ГРОЗНИЦА

Такмичење у знању кинеског језика за странце широм света „Кинески мост”, како кажу организатори, треба да постане део система који би био покретач „глобалне кинеске језичке грознице”. Његова улога је промоција глобалног развоја међународних кинеских комуникација, окупљање глобалних двојезичних талената, стварање лидера културне размене, промовисање размене и интеграција култура широм света, продубљивање разумевања кинеског језика и културе међу ученицима који уче кинески у иностранству и континуирано проширивање међународног утицаја кинеске културе.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn