У ЧАЧКУ ОДРЖАНА СЕДМА УЧИТЕЉИЈАДА

У ЧАЧКУ ОДРЖАНА СЕДМА УЧИТЕЉИЈАДА

Дуго очекивани сусрет пријатеља

У години великог јубилеја Савеза учитеља Републике Србије, 40 година од оснивања, Удружење учитеља Чачка и Град Чачак били су домаћини седме Учитељијаде. Манифестација се организује ради јачања професионалних компетенција учитеља за реализацију наставе физичког васпитања, као и физичке спремности учитеља, који су се овом приликом такмичили у бројним дисциплинама. Осим такмичења и дружења, програм подразумева и стручно усавршавање, размену искустава и учитељских прича, упознавање природних лепота и богатства крајева у којима се организује. Учитељијада је дочекана с нестрпљењем, јер је последње две године одлагана због неповољне епидемиолошке ситуације, а одржана је од 21. до 23. августа.

На Тргу устанка наступили су ученици основних школа „Др Драгиша Мишовић” и „Вук Караџић”, као и Културно-уметничко друштво ФРА, а тродневни програм започео је свечаним дефилом улицама и упознавањем са градом, уз оцену Сузане Мијушковић, члана УО СУРС-а, да је домаћин одлично осмислио програм Учитељијаде „у граду кошарке и рокенролa”.

Други дан обележила су такмичења у групним и индивидуалним спортовима – четири колективна и пет индивидуалних. Учесницима су најзанимљивији били пикадо, кошарка и полигон „Попуњавање дневника”. Такмичења су протекла у добром расположењу и фер игри. Спортски дан завршен је учитељским колом и поделом медаља и захвалница на свечаној вечери.

– О атмосфери говоре широки осмеси на лицима свих, јер циљ Учитељијаде није само победа, већ и начин савладавања стреса, промовисања здравих стилова живота, удаљавање од рачунара, мобилних телефона, као и дружење, релаксација и игра на свежем ваздуху – истакла је, у име организатора, Јасминка Марић Глишовић из Удружења учитеља Чачка.

Последњи дан учитељског дружења био је резервисан за пределе изузетних природних лепота, културно-историјског наслеђа и духовних вредности – Овчарско-кабларску клисуру и Овчар Бању – манастир Благовештење и недавно отворени Природњачки центар. Путовање кроз „српску Свету Гору”, улепшале су занимљиве легенде и приче туристичких водича. Гости су посетили и меморијални комплекс посвећен боју на Љубићу 1815, као и цркву Лазарицу, уз панораму града са брда Љубић, којом су учитељи употпунили утиске о чачанском крају.

Манифестација је одржана под покровитељством града Чачка, спонзорством Групе Klett Србија и ангажовањем Туристичке агенције „Лазена” из Чачка, уз чије стручно вођење су гости упознали Чачак и Западну Србију.

– Учитељијада, као манифестација, представља скуп учитеља у оквиру ког се стручно усавршавамо на најприроднији и најефикаснији начин. Као што и најбољи учитељ кроз игру деци „подваљује” знање, тако се и учитељи кроз пар дана дружења, приче и надметања, прилично несвесно, усавршавају, надограђују, али и растерећују стреса. Да би једна Учитељијада била успешна и да би се ови скривени циљеви остварили, неопходна је добра организација, како не би дошло до тензија и нервозе. Овогодишњи домаћини су имали прилично незахвалан задатак, после две године паузе. Ипак, Чачани су нам показали да није било потребе да будемо скептични, чак су отишли корак даље и, уз неке новине, успели да овогодишњу Учитељијаду кандидују за једну од најбољих. Љубав је реч која се намеће када треба описати тајни састојак организатора. Уз стрпљење, веру и јасно постављен циљ, она нам је свима показала не само на који начин треба организовати овакве догађаје, већ и на који начин треба приступати било ком задатку. Из Чачка носимо мноштво медаља, од којих су највредније медаље пријатељства. Још једном хвала домаћинима што су објаснили шта та реч значи – одушевљен је био Душан Грашић из Друштва учитеља Смедеревске Паланке.

– Они који нису дошли у Чачак погрешили су и треба да су „љубоморни” на нас који смо понели из овог предивног града лепе успомене – каже његов суграђанин, учитељ Мирослав Михајловић Мики.

Уживали су у свему и понели добру енергију и дивне успомене и Сузана Зечевић из Учитељског друштва Лепосавић, Томислава Цица Ратковић и Гордана Ковачевић из Друштва учитеља Вршац, који су колегама пренели дивне утиске, те учитељица Сузана из Шапца и учитељица Даница из Мерошине, која је посебно истакла срдачност и професионалност домаћина. „Сва наша очекивања су остварена”, каже учитељица Зорица из ДУ Алексинац, док учитељице Славица Матејић и Милена Јанковић из ОШ „Слободан Пенезић Крцун” у Јунковцу сматрају да су и Друштво учитеља и Учитељијада „кичма учитељског тела”.

Понос учитељском организацијом исказао је и Мухамед Дрековић из ДУ Тутин, који сматра да је ово један од начина да се укаже на лош статус учитеља, да се размењују стручна искуства, дружи и надмеће и – да „увијек најбољи побјеђују!”

– Као неко ко је био још на првој Учитељијади на Власинском језеру, могу да кажем да је до детаља све било како треба – нагласио је учитељ Вјекослав из краљевачког огранка Друштва, док Тања Динић из Друштва учитеља у Сокобањи сматра да Учитељијаду треба омасовљавати јер повезује просветне раднике, не само из Србије већ и из региона.

О „три изузетна дана међу драгим људима” сведоче и из Удружења учитеља Ниш. „Они који су изостали нису свесни шта су пропустили”, срдачан је учитељ Станиша Костадиновић.

Да је ово био догађај за углед сведочи и Јелена Мандић из Куманова, која би волела да се нешто слично организује и у Македонији: „Сви учитељи на једном месту – лакша је и бржа размена искустава, идеја, сарадња и склапање пројеката, што све заједно доприноси бољој настави. Такав позив се не одбија!”

Ј. М. Г. и Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn