УГЛЕДНИ ЧАС МАТЕМАТИКЕ

Дан броја Пи

Ученици Економско-трговинске школе у Новом Пазару обележили су Међународни дан математике и Дан броја Пи различитим радионицама, али и такмичењем у памћењу децимала тог броја. Низ активности посвећених броју који и данас инспирише љубитеље математике широм света организовала је наставница математике ове школе Севера Лукач

Сваке године заљубљеници у математику из целог света обележавају Дан броја Пи (π) и Међународни дан математике. Број Пи, или Лудолфов број, или Архимедова константа јесте број који не може да се напише као разломак два природна броја, због чега је његов децимални запис бесконачан и није периодичан. Ученици углавном знају да се број Пи користи у израчунавању површине и запремине круга и, кад их питамо колико Пи износи, добра већина ће рећи 3,14.

Грчко слово Пи уведено је 1706. године да би означило тај константни однос између обима круга и његовог пречника, али фасцинација бројем Пи сеже миленијумима уназад. Архимед је поставио Пи између 223/71 и 22/7, дакле између 3,140 и 3,142, док је Птоломеј нашао да је прва апроксимација тачна на три децимале: 3,141. Побољшања на седам децималних места постигли су кинески математичари у 5. веку нове ере, на основу нове технике коју је у 3. веку открио математичар и писац Лиу Хуи. Проћи ће миленијум пре него што је даљи значајан напредак навео индијског математичара Мадхаву из Сангамаграма, из 14. века, да достигне 11 децималних места. Са савременим рачунарима број децимала је вртоглаво порастао, чак до 62,8 билиона цифара, а жеља за новим рекордима и даље се наставља.

Дан броја Пи има за циљ подизање свести о важности математике и њеној улози у обликовању нашег света, као и промоцију лепоте и важности математике широј публици. Ове године су ученици Економско-трговинске школе у Новом Пазару, уз помоћ наставнице математике Севере Лукач, Дан броја Пи обележили организовањем разних активности, израдом презентација, цртежима, прављењем сенке у облику броја Пи, истраживањем занимљивости о броју Пи, као и креирањем „Чаробне Пи кутије”.

Како је овогодишња тема Светског дана математике „Математика кроз игру”, забавне активности један су од начина популаризовања математике. Будући да су се наставне теме поклопиле, на редовној настави су, у оквиру наставних јединица Круг и Кружница, ученици друге године израчунавали константу Пи. Били су мотивисани и заинтересовани за рад оваквим методама. Такође смо креирали мајице с пригодним натписима, као и беџеве.

Организовано је и такмичење ко ће да запамти више децимала броја Пи у одређеном временском интервалу, на пример, са 50 децимала изгледа овако: 3,141592653589793238462643382795028841971693993751. Уједно је организовано и такмичење у ликовној уметности на тему „Алберт Ајнштајн и број Пи”. Сви ученици који су учествовали у изазову награђени су скромним поклонима, а најбољи су добили похвалнице. Приказана је и презентација о броју Пи, као и пригодан програм на дату тему, који су водиле ученице друге године.

Дан броја Пи је прилика да се подстакне интересовање ученика за математику, да се истакне важност константе Пи и да се покаже како математика може бити забавна и инспиративна. У нашој школи је ово прилика да се промовишу математичка креативност, логичко размишљање и аналитичке вештине међу ученицима. Такође, овај дан био је прилика да се подстичу тимски рад, сарадња и међусобно такмичење међу ученицима који су се заједно трудили да реше математичке проблеме и задатке везане за број Пи.

Учествовање у прослави Дана броја Пи није само прилика за учење и истраживање математике, већ и за стварање пријатељстава, размену идеја и искустава, као и за развој критичког мишљења и самопоуздања код ученика. Ова традиционална прослава доприноси бољем разумевању математике и њеног значаја у савременом свету, те инспирише младе генерације да истражују, експериментишу и стварају нову математичку стварност.

Севера Лукач
Економско-трговинска школа, Нови Пазар

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn