ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ДЕЧЈЕ КЊИГЕ ПОСАЂЕНА ЧЕТИРИ СПОМЕН-ДРВЕТА У ДЕЧЈЕМ СЕЛУ У СРЕМСКОЈ КАМЕНИЦИ

Дрво за песника

У Дечјем селу „Др Милорад Павловић” у Сремској Каменици, поводом  Међународног дана књижевности за децу, a у организацији Удружења војвођанских учитеља и уз помоћ многих пријатеља и дародаваца, посађена су четири спомен-дрвета: три дугоигличасте јеле, за песнике великане Јована Јовановића Змаја, Десанку Максимовић и Мирослава Мику Антића, као и магнолија за недавно преминулог књижара Радмила Мулића, из књижаре „Мала велика књига”, који је покренуо ову акцију и годинама уназад садио дрвеће за песнике.

Манифестација „Дрво за песника” покренута је 2008. године и од тада су књижар Радмило и Удружење војвођанских учитеља засадили много стабала за песнике и књижевнике, али, нажалост, опстала су само три дрвета, па је прихваћен предлог да се у наредном периоду обнови садња.

Ове године, под надзором ЈП „Градско зеленило” и Покрајинског завода за заштиту природе, дрвеће је посађено у Дечјем селу, на самом улазу, код кућице број један, а Радмилово дрво магнолија засађено је на земљишту поред. Пригодан програм водила је ауторка дечјих емисија Мирјана Петрушић Змајјована, која је иницирала одржавање континуитета ове лепе акције. Присутне госте, чланове породица Мирослава Мике Антића и Радмила Мулића, ученике другог и четвртог разреда ОШ „Јован Јовановић Змај” у Сремској Каменици и децу из Дечјег села поздравио је директор Дечјег села Мирко Јанкелић, рекавши да ће и убудуће бити домаћини манифестације „Дрво за песника”. Директор Градске библиотеке у Новом Саду Александар Јокановић поздравио је децу и поручио им да читају што више, а у недавно завршеној удруженој акцији Поклон-збирке „Рајко Мамузић”, Градске библиотеке у Новом Саду, Змајевих дечјих игара и РТВ за њих су прикупљени књиге и часописи. Свечаност су песничким стиховима употпунили најбољи школски рецитатори, ученици ОШ „Јован Јовановић Змај” у Сремској Каменици. О манифестацији, песницима великанима и Радмилу Мулићу, с којим је годинама заједно реализовала ову драгоцену иницијативу, говорила је председница Удружења војвођанских учитеља Вера Стојшић Гашпаровски, ауторка програмског дела манифестације. У музичком делу програма наступили су новосадски кантаутор Миодраг Миша Близанац и млада виолинисткиња Инга Лаћарац.

Уз надзор „Градског зеленила”, деца су помагала у садњи стабала. Спомен-дрвеће чуваће четворо деце из Дечјег села, а идеја Мирјане Петрушић је да се ова обавеза и звање „чувар дрвета” преноси и предаје другом чувару, у договору с васпитачима и сарадницима из Дечјег села.

Саднице четинара обезбедили су расадник „Комаров”, Змајеве дечје игре (Међународни центар књижевности за децу) и Мирјана Петрушић, а магнолију Жељко Ненадић. За дизајн признања „Чувар дрвета” и захвалнице за децу учеснике побринула се Татјана Јовановић из ЈП „Војводина шуме”.  Дародавац торте и колача за децу из Дечјег села била је радња за израду торти и колача „Мињон”.

В. С. Г.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn