У УМЕТНИЧКОЈ ГАЛЕРИЈИ „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ” У ЧАЧКУ ОБЕЛЕЖЕНО 150 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ВЕЛИКЕ СЛИКАРКЕ

Костимима из 19. века удахнут нови живот

У Уметничкој галерији „Надежда Петровић” у Чачку недавно је одржано стручно предавање и представљање женских костима реконструисаних на основу породичне фотографије Надежде Петровић и њене породице настале у јесен 1898. године.

– Поново се враћамо у Надеждино време и њен живот и пружамо публици једно стручно предавање о српском женском грађанском костиму с краја 19. века – поручују из Уметничке галерије у Чачку.

Предавање су одржале студенткиње Факултета техничких наука у Чачку, са смера Одевно инжењерство и дизајн: Марија Марковић, Рахел Делић и Дијана Гвозденовић. Костими на чијој су реконструкцији девојке вредно радиле настали су у продукцији компаније „Tiffany Production”, која је партнер факултету у дуалном образовању.

Дијана и Рахел кажу да је био изазов креирати костим и пронаћи материјале само на основу фотографије.

– Кад смо одабрале материјале почеле смо израду скица, а пошто је фотографија црно-бела, морале смо да замишљамо које су то боје биле. Надежда је изгледа волела бордо боју, па има пар детаља на костимима управо у тој боји – истиче Дијана Гвозденовић.

Њена колегиница Рахел Делић каже да се на основу једне модне скице може приметити да су се у то време користили природни материјали, чипке, нараменице, као и украсне шнале. Костими су израђени у модној компанији у којој студенти обављају стручну праксу.

 

 

Након поздравног обраћања представника галерије и текстилне компаније, присутнима се обратила и проф. др Данијела Милошевић, декан Факултета техничких наука у Чачку, истичући да је спој образовања и привреде пример добре праксе, те да ће се наставити и убудуће, јер за то постоји велико интересовање и многих других компанија у граду и окружењу. То је потврдио и професор Милош Папић, члан градског већа за област образовања, науке и културе.

– Студенткиње су, поред хаљина, креирале и накит који се налазио на тој фотографији, тако да је то био заправо један велики изазов за њих. А за нас, као компанију, велика је част што смо били део овог пројекта – рекла је Славица Катанић из компаније „Tiffany Production” у Чачку.

Манифестација уприличена поводом 150 година од рођења Надежде Петровић и реализована у склопу завршнице пројекта „Чачанска родна” окупила је бројне студенте, професоре, наставнике и све љубитеље уметности који су желели да пруже подршку младим талентима и уживају у њиховом раду.

Богато украшене хаљине с краја 19. века биће изложене у модном салону у Чачку, а већ су имале премијеру у позоришним минијатурама о животу Надежде Петровић и њене породице.

 

ОСНОВЦИ НА ФАКУЛТЕТУ

Факултет техничких наука у Чачку посетили су ученици четвртог разреда Основне школе „Вук Караџић”. Успостављање сарадње с основним школама факултет је препознао као врло значајно, јер мотивише ученике и повећава интересовање за програмирање, роботику, електротехнику и информационе технологије.

– Факултет техничких наука има за циљ да младим нараштајима приближи свет информационих технологија, електротехнике, машинства и бројних других дисциплина. Факултет је препознао да је развијање интересовања и усмеравање ученика у правцу техничких наука од изузетног значаја за будући избор факултета и занимања. Млади суграђани су се упознали с простором наше високошколске установе обилазећи аулу, амфитеатре, електронске учионице и лабораторије. Имали су прилику и да испробају одређене активности, играју игрице, управљају роботима и заврше посету постављајући питања и износећи своје утиске – кажу на факултету.

М. В.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn