ХУМАНИТАРНО ИЗВОЂЕЊЕ ПРЕДСТАВЕ ГИМНАЗИЈАЛАЦА ШКОЛЕ „РУЂЕР БОШКОВИЋ” У БЕОГРАДУ

Лабрадор Моко у служби пријатељства

Сав новац прикупљен од продаје улазница дониран је Основној школи „Милоје Павловић” у Београду, коју похађају деца са сметњама у развоју, а уложен је у куповину службеног терапеутског пса из Мађарске, лабрадора по имену Моко. Већ је испланирана даља сарадња, у виду помоћи ђацима око школских обавеза, дружења кроз креативне активности, попут цртања, плеса и глуме, као и заједничко сређивање школског дворишта и осликавање бетонских клупа и терена

Професори и ученици полазници драмске секције београдске гимназије „Руђер Бошковић” недавно су, поред стваралачког и креативног талента, публици показали и како се негују пријатељство, хуманост и емпатија.

Наиме, на сцени Културног центра „Чукарица” извели су своју адаптацију америчког мјузикла „Into the woods”, а сав новац прикупљен од продаје улазница дониран је Основној школи „Милоје Павловић”, на Бановом брду у Београду, коју похађају деца са сметњама у развоју.

Представа је спој четири познате бајке – „Црвенкапа”, „Пепељуга”, „Златокоса” и „Џек и чаробни пасуљ”, режију потписује професорка српског језика и књижевности Катарина Урошевић, а аутор текста је ученик другог разреда гимназије Реља Карановић. Професорка филозофије Нена Шурлан помогла је око кореографије, док се за адаптацију музике постарала професорка Весна Божовић.

– Наш ученик Реља Карановић, у оквиру свог ангажовања за предмет у међународном програму Service as Action, написао je сценарио. Почели смо с припремама на драмској секцији и схватили да је представа универзална, прилагођена за све узрасте и да шаље добру поруку. Александар Василић, такође ученик наше школе, направио je плакат којим су деца покренула промотивну кампању за хуманитарно извођење, који је окачен у школи и у КЦ „Чукарица”. Први пут смо је извели за светосавску приредбу у сали Културног центра, а затим смо добили понуду да тамо наступимо и за Дан бајки. Колегиница Нена Шурлан и ја смо желеле да приход буде хуманитарног карактера, а колегиница Станислава Гога Шарчевић, менаџер креативних активности, која нам је све време била подршка, ступила је у везу са школом „Милоје Павловић”, с којом се договорила око донације и начина на који ће утрошити прикупљени новац. Донирани приход уложен је у куповину службеног терапеутског пса из Мађарске, лабрадора по имену Моко, који је обучен да помаже деци са сметњама у развоју – објашњава професорка Катарина Урошевић и додаје да су на самој представи, која је одиграна три пута (двапут као део програма за школску славу, а трећи пут као хуманитарна), ученици и наставници били разиграни и надахнути те да су желели беспрекорним наступом да се захвале публици на донацији.

Након извођења представе, чланови малог школског ансамбла посетили су ОШ „Милоје Павловић”, одакле су се вратили с много лепих утисака и снажних осећања, срећни што су учинили нешто племенито и боље се упознали с начином на који ученици ове школе раде и функционишу. Осим донације од продатих улазница за представу, једна ученица гимназије, на сопствену иницијативу, поклонила је школи слику коју је сама насликала.

– Анђела Вучковић, ученица трећег разреда, слику је радила 13 сати, на платну 100×140 цм, а користила је акрилне боје. Убрзану верзију самог процеса цртања објавили смо на друштвеним мрежама и она нам је била прва реклама за представу. Анђела је ту слику правила као сценографију, а током процеса њеног настанка добила је идеју да рад поклонимо школи, уз новац од улазница, јер је желела да слика допринесе дечјем опуштању и пробуди њихову инспирацију – објашњава наша саговорница.

Професори и ученици школе „Руђер Бошковић” сматрају посету овој установи врло значајном и већ планирају даљу сарадњу, у виду помоћи њеним ђацима око школских обавеза, али и дружења кроз креативне активности, попут цртања, плеса и глуме. Договорено је и заједничко сређивање школског дворишта, као и осликавање бетонских клупа и терена у street art стилу, а у плану је и организација спортских турнира и креативних радионица какве већ практикују с полазницима Дневног боравка „Чукарица”. Први наредни сусрет нових сарадника и пријатеља десиће се кад пас Моко стигне у школу.

Драмска секција у школи „Руђер Бошковић” постоји већ 20 година, а овакве активности нису реткост.

– Специфичност наше драмске секције је то што у њој учествују и наставници и ученици. Уторак и среда, осми час – време је уживања у уметничком изразу мојих ученика и колега. Имали смо глумаца с говорном маном, стидљивих толико да су на бини заборављали текст, оних који желе само велике улоге или оних који брзо говоре, као и оних који су прегласни или исувише тихи, али сви врло брзо схвате да нема малих улога већ само малих глумаца и да је важан тим, а не појединац. Лако се створи лепа, топла, креативна енергија и мотивисаност какву ретко срећемо и у правом глумачком животу – каже професорка Катарина.

На почетку су припремали представе којима су се обележавала два велика годишња догађаја – светосавска приредба и завршна приредба посвећена матурантима, велика и захтевна представа, коју су изводили у позоришту „Мадленијанум”. Драмска секција сада учествује и на јавним часовима, припремајући краће комаде који прате градиво или неке значајне годишњице, а више пута играли су и ван своје образовне установе. Тако су наступали у вртићу „Плава птица” с представом „Успавана лепотица” и у Дому за старе на Бежанијској коси, с представом „Трагом Бранислава Нушића”, а три представе извели су на сцени Културног центра „Чукарица”.

–  Нова представа коју припремамо је мјузикл „Mamma Mia”. Премијерно ћемо наступити у „Мадленијануму” 15. јуна, а након тога у КЦ „Чукарица”, где имамо отворен позив да наступимо кад нешто припремимо – додаје Катарина Урошевић.

Хуманитарне активности, попут ове последње, само су део целокупног посвећеног рада с ученицима на развијању емпатије, који се брижљиво планира у овој школи.

– Велики акценат стављамо на развијање емпатије код ученика кроз два предмета у међународним програмима – „Service as Action” и „Creativity, Activity, Service”. Суштина ових пројектних предмета је да се учи ван оквира учионице, кроз реалне животне ситуације. Обухватили смо рад с различитим категоријама установа из локалне заједнице, као што су домови за старе, Дневни боравак за људе са сметњама у развоју, Свратиште за децу, Друштво за спашавање животиња… – каже професорка Катарина.

Школа „Руђер Бошковић” својим ђацима нуди велики избор ваннаставних активности, па тако, поред драмске секције, своја интересовања и таленте могу да развијају и на плесној, шаховској, спортској и новинарској секцији или лингвистичким секцијама за све језике, као и на хору, у дебатном клубу, арт клубу или у секцији оријентиринга. Најбројнија од њих јесте спортска секција, али су сви професори укључени у ове активности подједнако посвећени, а ђаци ентузијастични и вредни.

– Плес се организује два пута недељно. Имамо професионалног инструктора Жарка и нашу професорку Нену. Хор води професорка музичког Весна Божовић, која је такође и глумица у представи. Дебатни клуб је покренут на ученичку иницијативу матураната, а ментор је Нена Шурлан, професорка филозофије. Оријентиринг је секција која повезује спорт и културну историју нашег града, а организујемо шетње у којима пратимо кораке великих људи кроз Београд. Водимо је професорка енглеског Бранислава Грубишић и ја, док је на челу арт клуба професор ликовног Зоран Мишић. Ту настају и радови за рубрику „Креативци” у школском часопису „Соколске новине”, чија сам уредница. Ђаци радо посећују и лингвистичке секције за српски и све стране језике који се уче у нашој школи, па су и веома успешни на такмичењима које организују друштва за српски и стране језике – закључује професорка Катарина Урошевић.

 

КРЕАТИВНОСТ И ЕМПАТИЈА

Идеја за представа „Into the woods” родила се у септембру 2023, а њоме су гимназијалци и професори школе „Руђер Бошковић” желели да обележе сто година од оснивања чувене продуцентске компаније „Дизни”.

Намера је била да направе дечју представу и одиграју је у својој основној школи или неком вртићу, а да улазнице буду сланиши или слаткиши, које би касније проследили Свратишту за децу.

– Спајање кративних активности с хуманитарним радом у нашој школи није реткост. Тако смо у децембру организовали хуманитарни сајам књига, а наши гости били су полазници Дневног боравка Чукарица, који су том приликом представили своје радове. Сав новац прикупљен од продаје књига и честитки проследили смо Дневном боравку. Сличну активност имали смо пре неколико година у вртићу „Плава птица”, где смо одиграли представу „Успавана лепотица”, а деца су доносила слаткише као улазнице. Сав приход дониран је за ужину деци из Свратишта – каже професорка Катарина Урошевић.

Уна Ивановић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn