ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА „ЧАРОЛИЈА” У ВРШЦУ

Магија креативног рада

Тим за екологију ове установе један је од најактивнијих, па се тако с децом организују многе еколошке акције и учествује у еколошким пројектима на локалном, републичком и међународном нивоу. Развијање здравог и одговорног односа према природи и свету који нас окружује сматрају важним задатком, који удружује децу, васпитаче и породице

За Предшколску установу „Чаролија” из Вршца, града у коме живи 20 различитих националности, с правом се може рећи да је оличење складне и функционалне мултинационалне средине. С обзиром на то да Румуни представљају најбројнију националну мањину, у једној васпитној групи рад је организован двојезично, на српском и румунском језику. Запослени теже да негују толеранцију и поштовање међу децом и породицама и залажу се за очување разноврсности народне традиције, обичаја и фолклора.

– Установа је у претходном периоду сарађивала с вртићима из Румуније у оквиру Програма међународног партнерства земаља чланица Унеска, а наши васпитачи су неколико година заредом учествовали на међународном симпозијуму „Настава на српском језику на европским координатама”, који организује српска гимназија „Доситеј Обрадовић” у Темишвару, излажући стручне радове засноване на васпитно-образовној пракси. У свакодневном раду васпитачи подстичу код деце изражавање и уважавање различитости језика, култура и обичаја – каже Александра Васић, психолошкиња.

„Чаролију” чини десет вртића с педесет група, у које је уписано око 1200 деце узраста од једне године до поласка у школу.

Од 2018. године локална самоуправа је започела реализацију програма подршке социјалној инклузији Рома и Ромкиња, који финансира Европска унија.

– Установа са својим представницима у Мобилном тиму зa социјално укључивање Рома и Ромкиња на локалном нивоу активно учествује у доношењу планова и реализацији активности на побољшању услова живота и повећавању укључености ромске деце у програме предшколског васпитања и образовања. Захваљујући теренском раду Мобилног тима и међусекторској сарадњи на нивоу локалне самоуправе, број ромске деце која похађају припремни предшколски програм значајно је повећан – наглашава наша саговорница.

Како смо сазнали, у „Чаролији” се много пажње посвећује еколошком васпитању деце, а Тим за екологију један је од најактивнијих. Oрганизујe многе акције, а деца учествују и у еколошким пројектима на локалном, републичком и међународном нивоу („Еко-школе и вртићи”, „За чистије и зеленије школе у Војводини”, „И срцем и бићем у екологију с вртићем”…). Развијање здравог и одговорног односа према природи и свету који нас окружује представља важан задатак који удружује децу, васпитаче и породице.

– Знамо да деца уче по моделу и зато је важно да им одрасли својим примером непрестано показују како се чува, негује и унапређује окружење у којем живе. Заједничке акције пружају деци радост активне сарадње с одраслима, а тако и уче да дају допринос локалној заједници који је видљив. Упознајући мрежу односа у својој заједници, деца постају важан чинилац промена које се у њој збивају. „Њихов доживљај и стечено еколошко искуство залог је одрживе будућности свих нас”, наводи се у једном од закључака Тима за екологију – истиче Александра Васић.

Објашњава и да се у свим вртићима организују еколошке радионице с родитељима, на којима се од природних и рециклажних материјала израђују играчке, предмети које деца могу да користе у вртићу (на пример намештај за просторне целине) или саде биљке. Вртићи сарађују с ЈКП „Други октобар”, ЈП „Војводинашуме”, а често се у улози експерата нађу и родитељи који могу да помогну у трагању за одговорима на дечја питања: метеоролог, професорка биологије, професор физичког васпитања…

У овом креативном дечјем царству се различитим активностима и програмима обележавају значајни датуми. Дечја недеља је сваке године испуњена веселим програмима за децу и акцијама којима се промовишу дечја права. Обележавају, такође, и Месец здраве хране, многе еколошки значајне датуме, дане посвећене подршци особама с инвалидитетом, за Дан старијих особа друже се са станарима Геронтолошког центра…

Као дан Установе обележава се Међународни дан породице, 15. мај. Читава та недеља посвећена је различитим активностима с децом и породицама у свим вртићима. Организују се дружења породица, акције, креативне радионице, спортске активности, излети.

– У јуну 2023. године први пут смо се прикључили обележавању Месеца родитељства, који се од 2019. обележава на глобалном нивоу, на иницијативу Уницефа. Установа је, под покровитељством Града Вршца, заједно с представницима Дома здравља и Центра за социјални рад, организовала низ занимљивих активности за породице на централном градском тргу. Деца су, с родитељима, имала прилику да сликају на великом платну, учествују у играма на полигону, традиционалним дечјим играма, да заједно читају уз подршку практичара из наше установе. Овај програм настао је као резултат сарадње у оквиру пројекта „Подршка локалним самоуправама за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству”, у који је Град Вршац ушао заједно са још 33 локалне самоуправе у Србији. Пројекат је део Програма „Подршка подстицајном родитељству кроз игру”, који спроводи Уницеф с партнерима (СКГО и Хармонија – центар за подршку раном развоју и породичним односима), у сарадњи с Владом Републике Србије и уз подршку Фондације ЛЕГО – каже Александра Васић и додаје:

– Прве године живота имају изузетан значај за целокупни развој детета и битно утичу на постигнућа у одраслом добу. У оквиру наведеног пројекта, свака од три институције које учествују испланирала је и мере подршке родитељству које се финансирају из локалног буџета. У нашој установи се од фебруара реализује програм подршке родитељима деце јасленог узраста, под називом „Ми смо са вама”, намењен мамама и татама који се питају да ли се дете развија очекиваним током, да ли је потребно нешто предузети да би се подстакао развој и коме да се обрате уколико сумњају да нешто није у реду.

Објаснила је и да су практичари из сва три сектора – здравства, социјалне заштите и предшколског васпитања и образовања – прошли исту обуку за програм „Разиграно родитељство” и овладали знањима и вештинама које могу и треба да примењују у свакодневним интеракцијама с породицама и децом. Указује, такође, да оваква врста непосредног рада с породицама представља најефикаснији начин да се код родитеља подстичу вештине респонзивног и разиграног родитељства.

Установа је испланирала сусрете родитеља с искусним дефектолозима који ће са њима разговарати на теме за које су током анкетирања испољили заинтересованост, а то су првенствено теме раног развоја детета, улоге родитеља у подстицању дечјег развоја, значаја игре за рани развој, могућа одступања од нормативног развоја и конкретне препоруке стручњака о томе шта би ваљало да чине родитељи.

Малишани „Чаролије” учествују на бројним ликовним конкурсима на којима су освајали награде. Тако им се пружа прлика да изразе своја гледишта и осећања за најразличитије теме (здравље, екологија, породица, љубав, научна достигнућа…), а њихова креативност и инвентивност често задиве одрасле и готово по правилу превазилазе њихова очекивања.

Сарадња с локалном заједницом веома је важна за пуну укљученост деце у њен живот. Тако сарађују са школама, позориштем, музејом, домом здравља, спортским друштвима, комуналним предузећем, многим удружењима и приватним предузећима. Локална самоуправа помаже у обезбеђивању материјала, као што су песак, дрво, аутомобилске гуме, рестлови од тканина, картона и слично, који су им веома драгоцени. Велики део потребних материјала и средстава за учење обезбеђују и родитељи, било да је реч о доношењу материјала од куће или посредовањем у повезивању са фирмама.

Ту је и сарадња с Високом школом на којој се образују будући васпитачи, чији студенти у овој установи обављају стручну праксу и често својим идејама учествују у осмишљавању простора за децу или реализацији заједничких активности.

– Васпитачи су укључени у припремање студената за праксу у вртићима, а у наредном периоду ће њихова улога бити још непосреднија, о чему се разговарало на овогодишњем састанку главних васпитача и професора методичара с Високе школе. Професори су за запослене у нашој предшколској установи у више наврата држали семинаре – објашњава психолошкиња Александра Васић.

 

НАГРАДА ЗА ТРУД

– У неким вртићима деца се баве компостирањем, а рециклажа је нешто што се од иницијативе деце пренело на све запослене. Осим папира, који сакупљамо у сарадњи са фирмом за рециклажу „RE3- product”, сакупљамо и пластичне чепове у оквиру еколошко-хуманитарне акције „Чеп за хендикеп”, у сарадњи с Удружењем „Параквад”. Од средстава сакупљених продајом чепова набављају се потребна помагала за децу и одрасле с инвалидитетом. Осим тога, деца, породице и запослени укључени су у акцију сакупљања лименки, коју организује природњачко друштво „Геа”, а која је усмерена на заштиту природе на Вршачким планинама (постављање кућица за сове, очување станишта за развој водоземаца, постављање платформи за гнежђење рода на безбедним местима) – подвлачи психолошкиња Александра Васић.

Претходне радне године деца су постигла запажен успех на конкурсу „За чистије и зеленије школе/вртиће у Војводини”. Награда за уложени труд био је једнодневни излет за групу деце и васпитача у Сремске Карловце, вожња катамараном по Дунаву и посета Стражилову, уз две еко-радионице за децу.

 

САОБРАЋАЈНО ВАСПИТАЊЕ

И саобраћајном васпитању деце такође се поклања пажња, како током одлазака у шетње и посете тако и током бављења овом темом у оквиру пројеката. Малишани учествују и на саобраћајној смотри „Пажљивко”, за коју се с посебном посвећеношћу припремају, па је екипа вртића „Колибри” на републичком такмичењу на Златибору 2022. године освојила прво место у категорији предшколских установа.

Александра Радовановић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn