ПОВОДOМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА РОМА, МИНИСТАРКА ПРОСВЕТЕ ПРОФ. ДР СЛАВИЦА ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ ПОСЕТИЛА ОШ „БРАНКО ПЕШИЋ” У ЗЕМУНУ

Место где се подучава срцем

Основна школа „Бранко Пешић” у Земуну јединствена је по много чему. У њој се образују деца из различитих осетљивих друштвених група – ученици које живе у културној изолацији у нискостандардним насељима, ђаци који долазе из породица с изразито неповољним социо-економским статусом, деца која имају девет и више година, а први пут се уписују у школу или она из сиромашних ромских породица. Ученици ове школе су и повратници из реадмисије из западне Европе који су направили паузу у школовању, деца која или уопште не знају српски језик или га знају веома мало, деца мигранти и избеглице. У овој школи знања стичу и одрасли који из неког разлога нису завршили основно образовање. Школа је отворила своја врата за све и има око 500 ученика.

Поводом Међународног дана Рома, ову образовно-васпитну установу посетила је и министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић и на самом почетку ученицима Ромима и Ромкињама, педагошким асистентима и наставницима ромског језика, честитала њихов дан.
– Веома ми је драго што сам на данашњи дан у вашој школи. Разлог мог задовољства лежи у чињеници да Основна школа „Бранко Пешић” од свог оснивања врата отвара и деци из осетљивих друштвених група, деци из породица које су враћене по реадмисији, деци без родитељског старања, мигрантима и тражиоцима азила, избеглицама – свима онима који су из било ког разлога имали прекид у школовању, којима је био потребан подстрек пријатеља и пријатељско окружење. Ова школа је пример инклузивног и подстицајног окружењa за сву децу, које стварају њени запослени, од наставника и стручних сарадника, теткица и домара, до руководиоца школе. Они свакодневно налазе начине и моделе да ова школа буде место срећног детињства. Признање њиховом раду јесте и одлука да ова установа буде један од девет ресурс центара за инклузивно образовање. Установе које имају овај статус имају посебну улогу јер су расадници примера добре праксе и свим осталим школама преносе своја искуства, знања и вештине у овој области – навела је министарка.

Свим ученицима, посебно онима ромске националности, поручила је да образовање које стичу у школама отвара врата да остваре снове, а посебно се обратила девојчицама:
– Упишите и завршите средњу школу. И немојте ту стати. Упиштите факултет, искористите сву подршку коју вам држава обезбеђује, јер то је једини начин да искористите свој потенцијал, развијете своје таленте и саме, својом вољом и залагањем, утичете на своју будућност.

Министарка просвете је истакла да образовни систем Србије, као мало који у свету, брине о образовању припадника националних мањина и омогућава да они уче на свом језику и да уче о својим културама и историји.
– Зато наши ученици ромске националности у овој школи, и у још 59 школа, имају изборни програм Ромски језик с елементима националне културе. Овим настојимо да негујемо различитост нашег друштва и заједно с ромском националном мањином обезбедимо да се од заборава чува богата ромска култура, историја, језик – рекла је проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Министарка је посебно нагласила да учитељи, наставници и стручни сарадници у овој школи пружају највећу подршку деци.
– Веома ценим ваш рад, наду и подршку коју пружате овој деци. Ценим и то што своју енергију, знање и искуство делите с колегама из других установа са циљем да се ефикасност и ефективност услуга додатне подршке у образовању осетљивих група ученика унапреди у свим другим школама. Ви јесте најбољи пример укључивања деце и младих у квалитетно инклузивно образовање. Али, ово је пример и подучавања срцем, саосећањем. Ваше ангажовање није само подучавање, већ и брига о томе да ли су деца имала ужину, ручак и зимску гардеробу, да ли су тужна или срећна – казала је министарка и пожелела им да и даље остану пример најбоље инклузивне праксе у образовном систему, да наставе да раде у најбољем интересу деце и да своја знања и вештине преносе другима, а ученицима – срећно детињство и успешно школовање.
Ученици ове школе извели су пригодан културно-уметнички програм, под називом Мала пролећна приредба „Април у Београду”.

ЗАХВАЛНОСТ

Говорећи о труду наставника и запослених ове школе, министарка је споменула и рано преминулог директора Ненада Ћирића, који је причу под називом Инклузивно образовање у Основној школи „Бранко Пешић” започео с много љубави и ентузијазма.
– Тиме што настављате ову причу, ви одајете признање и показујете захвалност овом великом човеку – рекла је она.

Д. П.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn