ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА „НАША РАДОСТ” У АЛЕКСАНДРОВЦУ

Сарадњом до добрих резултата

Међународни дан дечјих књига обележава се сваке године посетом Градској библиотеци, кроз разговор и ликовне радионице. У разговору с библиотекаром малишанима се указује на значај читања, а том приликом деца припремног програма добијају и чланске карте, с којима могу да позајмљују књиге

За Предшколску установу „Наша радост” у Александровцу с правом се може рећи да остварује изузетно богате програме и постиже задивљујуће резултате. Да је то заиста тако, потврђује и чињеница да од 2016. године учествује у међународним eTwinning пројектима, а до сада је награђена с осам националних и четири европске ознаке квалитета, за пројекте: „Learn English via songs”, „The Science around us”, „Finger games”, „Хајде да се играмо заједно”, „Oбележавање Дечје недеље 2” и „Gardens full of Spring butterflies”.

– У овим пројектима је учествовало више од стотину деце са својим васпитачима. Пројекат „The Science around us” је као пример добре праксе презентован на eTwinning контакт семинару словенских земаља „Вртић на европском путовању” у Љубљани – наглашава директорка Далиборка Симић и додаје:

– Активности и пројекти представљани су и на стручним конференцијама за васпитаче, као примери добре праксе, сарадње, употребе нових технологија и пројектно оријентисане наставе. Вртић је преко ових пројеката остварио сарадњу с више од тридесет предшколских установа и школа из наше земље и Европе. Од 2019. до 2023. године установа је три пута добила ознаку eTwinning предшколска установа, која означава да се истичемо у примени иновативних и креативних приступа педагогији, дигиталној пракси, подстицању континуираног стручног усавршавања запослених, као и пракси сарадничког учења. Moжемо се похвалити да је васпитачица наше установе Олга Милићевић изабрана за еTwinning амбасадора из Србије – истиче директорка.

ПУ „Наша радост” похађа укупно 579 деце, с тим да је у централној установи 411, а у осталим вртићима њих 168. Због великог броја малишана на листи чекања у току је изградња новог вртића.

Установа негује отворен систем васпитања и интензивну сарадњу с окружењем. Креирањем и реализацијом програма уз подршку локалне заједнице и коришћењем свих њених ресурса, сви заједно стварају квалитетније услове за дечје учење и развој.

– Током целе године организујемо разноврсне активности у сарадњи с обе основне школе у граду, као и са Средњом школом „Свети Трифун”. Посебно смо поносни на сарадњу с музејима винарства и виноградарства, као и Завичајним музејом и Градском библиотеком, у оквиру које се одржавају радионице с децом на разне теме. За малишане организујемо посете локалном позоришту и биоскопу, а учествујемо и на привредно-туристичкој манифестацији „Жупска берба”, где на отварању приређујемо маскенбал – каже директорка.

Кроз пројекат наше установе „Дигитална разиграност”, у оквиру Еразмус+ програма, учествовали смо на тренинг курсу у граду Аликанте, у Шпанији – каже директорка Далиборка Симић

Према речима наше саговорнице, у вртићима се редовно обележавају: Дечја недеља, Дан установе, Дан правилне исхране, Недеља пријатељства, Дан толеранције, као и Светски дан детета. Ту су и Фестивал науке, Нова године, обележавање школске славе, Дан дечје књиге и Дан планете Земље, али и деци веома драга прослава Васкрса и завршна приредба предшколаца у јуну.

Малишани учествују на бројним конкурсима, као што су: ликовни конкурс Друштва пријатеља деце, у оквиру Дечје недеље, затим поводом Нове године, Дана жена и Васкрса, а ту су и ликовни конкурс „Железница очима деце” и ликовни и литерарни конкурс Музеја винарства и виноградарства, поводом Дана винара и виноградара. Такође учествују и на интерном такмичењу (рецитовање и ликовна уметност), такмичењу рецитатора под називима „Лете, лете лепе речи”, који се одржава у Крушевцу, Кросу РТС-а кроз Србију и на ликовној колонији „Троморавска дуга” у Ћићевцу.

У „Нашој радости” еколошке активности имају врло важно место у свакодневном раду с малишанима. Оставарују се кроз практичан рад, приче, игре, глуму, ликовне и музичке активности, како би се малишани упознали с природом и развили свест о њеном значају. Прикључили су се и Еко-школи, са жељом да још више раде на еколошком образовању и формирању еколошког начина размишљања код предшколаца.

– Одржали смо креативне еко-радионице за децу старијих и предшколских група из централног вртића и мешовитих група из Доброљубаца, Горњег Ступња, Грчака, Виткова, Трнаваца и Гаревине. Као и ранијих година, у њима су учествовали и ученици четвртог разреда Основне школе „Аца Алексић”, које смо угостили. Заједно су израђивали новогодишње честитке и украсе од рециклажног материјала. Радионице на којима су учествовала деца млађих разреда и предшколских група одржане су и у Грчаку, Горњем Ступњу и Доброљупцима – наглашава директорка.

Истиче да је циљ ових радионица био да се свој деци скрене пажња на значај рециклаже, њену везу с очувањем животне средине, али и да кроз конкретне практичне активности развију позитивне навике понашања. Маштовити радови представљени су на Новогодишњем вашару у основној школи у Доброљупцима и на Градској новогодишњој изложби. Васпитачи су организовали и радионице за родитеље малишана. Маме и тате су се радо одазвале позиву, па су заједно сa својом децом израђивали новогодишње украсе од рециклажног материјала. Ове радионице одржане су у групама у вртићу „Радозналице”, у централном вртићу, као и у групама у Грчаку, Доброљупцима, Горњем Ступњу и Доњем Ратају.

Кроз пројекат установе „Дигитална разиграност”, у оквиру Еразмус+ програма, четири васпитача и директорка учествовали су у мобилности. Тренинг курс је трајао од 26. новембра до 2. децембра 2023. године у Шпанији, у граду Аликанте, а домаћин је била CREA 360. Васпитачи и директорка били су учесници и обуке за употребу дигиталних алата: (QR code, Canva, Kahoot, Blooket, Riddle) за рад с децом, васпитачима и родитељима.

– Сарадња с обе основне школе – „Иво Лола Рибар” и „Аца Алексић” – огледа се у међусобним посетама, интеракцији школске деце и деце припремног програма кроз разне радионице (израда новогодишњих честитки, ускршњих декорација, честитки за Осми март), као и кроз учествовање у заједничким еко-активностима и фестивалима науке или кроз упознавање предшколаца са школским простором, али и кроз комуникацију стручних служби – објашњава директорка.

У ПУ „Наша радост” велику пажњу посвећују стручном усавршавању запослених.

У оквиру модела Заједнице предшколских установа, Далиборка Симић и Олга Милићевић прошле су обуку у оквиру Програма подршке јачању капацитета за примену Основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета”. До сада су запослени учествовали на бројним скуповима. На стручном сусрету на Тари, васпитачице Јелица Величковић и Ивана Ћосић имале су занимљиву презентацију под називом „Грађење односа као подршка дететове добробити у реалном програму”. Семинару који је одржан у јуну прошле године у Врњачкој Бањи, под називом „Наставници – васпитачи као носиоци квалитетног васпитања и образовања за сву децу”, присуствовали су два васпитача и стручни сарадник. На Сајму образовања под називом „Учинимо свет бољим”, на позив Александре Ружичић, ментора за Заједнице предшколских установа, ову установу представљала је васпитачица Олга Милићевић, с колегиницом из Предшколске установе „Пахуљица” из Бруса.

– Међународни дан дечјих књига обележава се сваке године посетом Градској библиотеци, кроз разговор и ликовне радионоце на тему „Књиге”. У разговору с библиотекаром указује се малишанима на значај књига и читања, а том приликом деца припремног програма добијају и чланске карте, с којима могу да позајмљују књиге. Обележава се и Дан планете Земље, занимљивим ликовним радионицама, а под слоганом „Чистија планета”. Васпитачи заједно с децом организују и хуманитарне акције за прикупљање играчака и прибора за рад за децу којој је то неопходно, а породице учествују кроз уплату новчаних средстава – истиче директорка Далиборка Симић.

Наглашава, такође, да Предшколска установа „Наша радост” успешно сарађује с породицама деце, кроз родитељске састанке, индивидуалне разговоре, радионице с децом и васпитачима на теме које одаберу сходно интересовањима, кроз Еразмус радионице и учешће у пројектима, а сарађују и у опремању простора у коме бораве малишани.

 

ПРИРОДА У ТЕГЛИ

Предшколска установа учествује на Фестивалу науке, који се одржава већ неколико година у сарадњи свих образовних установа града Александровца.

– Поред разноврсних експеримената из различитих научних области, посебна пажња посвећена је развијању свести о важности одговорног односа према околини, па је већина демонстрација била у духу екологије. Занимљиво је било видети како се деца из вртића уче одговорности према животној средини, како схватају појам рециклаже – каже директорка.

На Фестивалу су представили разноврсне дидактичке играчке креиране од рециклажних материјала, али и дигиталне игре кроз које се малишани упознају с основним еколошким принципима.
Демонстрирали су и како заједно да саде биљке, а кроз експерименте „Природа у тегли” приказали су оно што су до сада научили о заштити животне средине.

 

УПОЗНАВАЊЕ ПЛАНИНА

Деца старије васпитне групе из вртића „Радозналице” и њихови другари из других вртића обележили су Међународни дан планина тако што су учествовали у радионицама које су за њих организовали васпитачи. Током радионица гледали су видео-клипове са снимцима најближих планина, разговарали о својим посетама планинама, о биљном и животињском свету који ту живи, као и о водама које стижу с планина. На маштовитим цртежима представили су своје доживљаје планина, цртајући индивидуално или у малим групама, након чега су направили и изложбу радова. Поводом обележавања овог дана, заједно с другарима из вртића „Наша радост” из Суботице и неколико вртића из Турске, учествовали су у креирању електронске књиге.

Александра Радовановић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn