ТИМСКА НАСТАВА

Српски празници и обичаји

У Основној школи „Васа Чарапић” из Белог Потока, код Београда, одржан је тематски дан с ученицима од првог до трећег разреда. Путем заједничких активности њихових учитељица, они су, кроз тимски планирану и вођену наставу, стицали знања о празницима који се обележавају у Србији

Основна школа „Васа Чарапић”, која се налази у подножју Авале, надомак Београда, позната је по иновацијама које њени наставници уводе у наставу, а једно од последњих признања које је добила за посвећени рад је и Светосавска награда. Посебна пажња посвећује се сарадњи између самих наставника и учитеља, нарочито кад је реч о младим колегама. Радо сарађујемо и преносимо искуства једни другима, кроз реализацију различитих облика наставе. Најчешће су то тимска настава, тематски дани и јавни часови.

Недавно је у амфитеатру школе с ученицима четири одељења реализована тимска настава кроз тематски дан. Посебно је занимљиво што смо спојили децу различитог узраста. Учествовали су ђаци 1/3, 2/3 и два одељења трећег разреда – 3/1 и 3/2. Наставне садржаје у оквиру теме под називом „Српски празници и обичаји” реализовале су учитељице Јована Обреновић, Данијела Богосављевић, Сузана Јанковић и Милица Огњановић.

Дан су обележиле бројне активности. Било је више од осамдесеторо деце и свако одељење је унапред добило задужења. Тема тимске наставе били су празници и обичаји који их прате. Деца су заједно седела, нису била одвојена ни по одељењима, а ни по узрастима.

Најпре је учитељица Сузана с децом разговарала о празнику као посебном дану у години, а потом су по два ученика из сваког одељења слагала слагалицу. Биле су четири слагалице и све су биле различите. Деца су била веома успешна у слагању загонетне слике, па су врло брзо открила о којим празницима ће на овом дружењу бити речи.

Прво смо разговарали о слави, као посебном породичном дану, а потом нам је бака наше другарице Јане показала како се прави славски колач, како се украшава и шта сваки украс на славском колачу значи. Затим је, на унапред одређено место, ставила већ умешен, украшен и испечен славски колач. Потом нам је испричала зашто су на славској трпези обавезни црвено вино, свећа и жито. Потом је бака Душка објаснила како се прави жито и како се слави у њеној кући.

Затим смо разговарали о крштењу. Учитељица Данијела је на видео-биму пустила кратак цртани филм о крштењу Исуса Христа. Деца су га пажљиво одгледала, а потом су кроз разговор упозната како су деца некада крштавана, како су добијала имена, а како се чин крштења данас обележава. Направљена је паралела како је било некада, а како је сада. Потом су три ученика другог разреда демонстрирала сам чин крштења.

После кратке паузе наставили смо разговор о празницима. Учитељица Јована је унапред припремила укрштеницу. Деца су је заједно решавала, питање по питање. Решење укрштенице било је РОЂЕНДАН. После краћег разговора, деца су дошла до закључка да није важно ни где ће, а ни како прославити рођендан, али је важно да и на тај дан са њима буду драге особе (родитељи, другари…). Посебно занимљиво је било то што је девојчици Јелени, ученици првог разреда, баш овог дана био рођендан. Уз торту, балоне и свећице, певали смо рођенданске песме и Јелени улепшали овај важан дан. Други део је обележила радионица „Упакуј другу поклон”, где су сви ученици, по групама или у паровима, по њиховој жељи, од унапред донетог материјала (кутије, украсни папир, траке…) правили паковања за поклон другу или другарици.

На крају дружења, учитељица Милица је разговарала с децом о једном од најрадоснијих празника – Ускрсу. Деца су прво певала песму „Ускршње јутро”, а потом је било речи и о обичајима који прате наведени празник. Још једна бака дружила се с нама и испричала деци како су се некада фарбала јаја, а како се то ради данас. Затим је мама нашег другара Стефана, који је недавно дошао из Русије, причала деци о обичајима у Русији, како се тамо наведени празник слави и како ће она ове године празник обележити у Србији.

Током последње активности ученици су украшавали кувана јаја која су донели. Након тога смо организовали такмичење у куцању и добили власнике најјачих украшених јаја.

Након свих наведених активности, ученици, присутни одрасли и учитељице отишли су у учионицу одељења 3/1, где их је чекало богато послужење, које су за њих припремили њихови родитељи. Дружењу су присуствовали и педагог и директор школе, а нама је посебно било драго што је ту био и већи број родитеља и бака. То нам је показало да родитељи воле да сарађују и учествују у школским активностима своје деце.

Деца су била веома мотивисана и расположена за усвајање нових знања. Кроз игру, песму и дружење веома лако су научили много тога о празницима и обичајима који их прате.

Сузана Јанковић, учитељица, Основна школа „Васа Чарапић”, Бели Поток, Београд

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn