ОСНОВНА ШКОЛА „ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ” У МЕСТУ САЛАШ КОД ЗАЈЕЧАРА

Топли оброци за ђаке и наставнике

Ђаци ове школе на великом одмору не трче у пекару по пецива, већ иду у трпезарију, где их чeка свеже припремљен оброк, који за њих тог јутра спрема кувар. А на менију се могу наћи: војнички пасуљ с кобасицом, сарма, динстана пилетина с пиреом, мусака, ћуфте у сосу, шпагети... Обавезна је и салата, а за ужину сезонско воће

Основна школа „Јован Јовановић Змај” у месту Салаш код Зајечара једина је школа у источној Србији која има своју кухињу у којој се спремају оброци за ђаке и наставнике. У овој образовној установи топли оброци припремају се од 80-их година прошлог века, а повод да се отвори кухиња било је то што готово 90 одсто ђака и наставника путује из околних села, па им наставни дан траје дуже него онима у граду.
Тако ђаци ове школе на великом одмору не трче у пекару по пецива, већ иду у трпезарију, где их чeка свеже припремљен оброк, који за њих тог јутра спрема кувар Жељко Милић. А на менију се могу наћи: војнички пасуљ с кобасицом, сарма, динстана пилетина с пиреом, мусака, ћуфте у сосу, шпагети… Обавезна је и салата, а за ужину сезонско воће. И цена оброка је прихватљива – ручак кошта 140 динара, а ученици који су лошег материјалног статуса не плаћају ништа.
Директор школе Божидар Рајић каже да је спремање здравих, свежих оброка важно пре свега због здравља деце.
– Идеја о школској кухињи родила се због свих оних ђака и запослених који су путовали до школе, па је одлучено да се изгради посебан део у оквиру школе у ком би се припремали оброци, као и трпезарија са 200 места. Наша основна школа је матична, а у свом саставу има још пет издвојених одељења, тако да територијално покривамо 12 села. Нажалост, као и друге школе, и ми „кубуримо” с бројем деце, све их је мање, па тако за ову школску годину имамо око стотину ђака распоређених у 13 одељења. Поред ђака, ту је и 40 радника – објашњава директор Рајић.
Занимљив је и начин на који се формира цена од 140 динара по оброку.
– Пратимо колика је цена једне четвртине бурека са сиром, плус јогурт. Дакле, таква мора да буде и цена оброка за једног ученика на дневном нивоу. За сада се уклапамо у цену од 140 динара за ученике и 150 динара за раднике у школи – каже наш саговорник.
Храна се служи за време великог одмора, кувар на месечном нивоу израђује списак јела које ће правити, а често се, истиче директор, спроводи анкетирање ученика, како би се чуо и њихов глас код избора јела.
– Не можемо сваком ђаку да се прилагодимо, али волимо да чујемо њихове жеље, тако да, ако се, на пример, њих 70 одсто изјасни за неколико истих јела, те специјалитете стављамо на наш списак. Највише бирају сарму, пилетину с рижом, војнички пасуљ, шпагете болоњезе, ћуфте са сосом и макаронама. Негде у подне, између четвртог и петог часа, делимо им воће. Обично редари оду у кухињу, где их чека корпа с воћем за свако дете. Служимо им банане, поморанџе и јабуке, а пролеће нам је најразноврсније и најшареније кад је реч о ужини – истиче директор.
Зајечарски Завод за јавно здравље периодично контролише квалитет хране, а школа помно слуша препоруке нутрициониста, које су везане за правилну исхрану ђака.
– У складу с препорукама смишљамо оброке, тако да смо, на пример, избацили бело брашно из употребе, а имамо хлеб с различитим семенкама. Такође, смањили смо унос соли приликом припреме хране, а водимо рачуна и о масноћи. Заиста, на све мислимо јер нам је здравље деце на првом месту – закључује директор школе Божидар Рајић.

 

ПРЕДАВАЊА ЗА РОДИТЕЉЕ
Директор школе Божидар Рајић истиче да су у програм школске кухиње укључени и родитељи, чија је подршка велика.
– Једном годишње имамо предавања за ђаке, њихове родитеље и наставнике о правилној исхрани и њеној важности за здравље. Нажалост, данас је култура исхране лоша у већини породица, због чега резултати показују да су деца гојазнија. Ђаци на одморима једу „брзу храну”, различите врсте пецива, пице и друга теста, што није здраво, а притом је јако скупо – каже директор.

 

Љ. Л. Г.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn