ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА И АСИСТИВНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

Унапређење положаја слепих и слабовидих

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије, Михаило Јовановић и  председник Савеза слепих Србије Милан Стошић потписали су недавно Споразум о међусобној сарадњи у области унапређења положаја слепих и слабовидих особа, што представља полазну тачку за пружање подршке и побољшање услова за овај део грађанства.

– Ово је још један корак ка инклузивнијем друштву, у којем сви грађани имају једнаку могућност приступа информацијама и новим технологијама. Посебан фокус стављамо на примену дигиталних алата, укључујући вештачку интелигенцију, на дигиталним платформама и апликацијама јавне управе, које морају бити прилагођене потребама слепих и слабовидих особа. Још 2018. године пуштен је у рад портал Владе Републике Србије, који садржи посебну функционалност за слепе особе, под називом „Читај ми”, а коју је у међувремену имплементирало на десетине државних портала. Сада желимо да идемо даље с новим решењима и побољшањима у локализацији „text-to-speech” софтвера, приступачности сајтова, коришћењу вештачке интелигенције и капацитета Државног дата центра у Крагујевцу – рекао је министар Јовановић.

Председник Савеза слепих Србије и Регионалне асоциjације слепих Балкана, Милан Стошић том приликом је изразио посебну захвалност министру на посети највећој библиотеци за слепе на Балкану, која функционише у оквиру Савеза слепих Србије већ више од пола века.

– Oво је одлична прилика да покажемо специфичности у раду и укажемо на проблеме с којима се слепе и слабовиде особе сусрећу свакодневно, а исто тако и да истакнемо важност књиге, асистивних и дигиталних технологија у њиховим животима. Споразум нас посебно обавезује да наставимо да радимо партнерски на примени свих иновативних садржаја које Министарство нуди, а посебно вештачке интелигенције, која је све присутнија у нашим животима. Свесни смо да она у великој мери може да олакша живот нашим члановима и зато ћемо предузети све кораке како би потенцијале и могућности ВИ искористили на прави начин. Веома је важна и доступност сајтова, посебно портала еУправа и других државних институција, како би слепе особе самостално могле да их користе, али треба апеловати и на медијске куће и остале институције, као што су банке и продајни ланци, да своје сајтове и портале учине доступнима слепим и слабовидим корисницима, који су принуђени да телефоне и рачунаре користе помоћу читача екрана – нагласио је Стошић.

Прир. Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn