МИНИСТАРСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ О ИСТРАЖИВАЊУ И ИНОВАЦИЈАМА

Унапређење принципа међународне сарадње

Принципи укључују слободу академске и научне истраживачке делатности, етику и интегритет, родну равноправност и инклузивност, отворену науку, изврсност истраживања, валоризацију знања, сарадњу индустрије и академије, безбедност истраживања и солидарност са сиромашнијим земљама

Министарска конференција „Мултилатерални дијалог о принципима и вредностима у међународној сарадњи у истраживању и иновацијама”, одржана прошлог месеца у Бриселу, била је значајан искорак у унапређењу принципа и вредности које треба да управљају овом сарадњом.
Конференција, коју су организовали Белгија (као председавајућа Савета Европске уније) и Европска комисија, окупила је кључне актере из земаља чланица ЕУ и других партнерских земаља, те угледних организација попут Унеска, ОЕCD-а и Међународног савета за науку.
У центру дискусије била је улога међународне сарадње у вођењу научних открића и суочавању с хитним друштвеним питањима. Учесници су истакли важност поштовања принципа попут добровољне размене, међусобног споразума и поштовања људских права и етике у стварању повољног окружења за сарадњу.
Настављајући рад на претходним дијалозима и иницијативама, конференција је пружила платформу за дубље сагледавање основних принципа и вредности неопходних за ефикасну међународну сарадњу у истраживању и иновацијама. Ови принципи укључивали су слободе академске и научне истраживачке делатности, етику и интегритет, родну равноправност и инклузивност, отворену науку, изврсност у истраживању, валоризацију знања и сарадњу између индустрије и академије, безбедност истраживања, као и солидарност и партнерство са земљама с ниским и средњим приходима.
Конференција је послужила као катализатор за јачање међународне сарадње у истраживању и иновацијама путем промовисања заједничког разумевања принципа и вредности и идентификације практичних корака за њихову примену. Док глобална заједница наставља да се суочава с комплексним изазовима, овакви заједнички напори су од суштинског значаја за искоришћавање трансформационог потенцијала истраживања и иновација, како бисмо изградили бољу, одрживију будућност за све.

АКТИВНОСТИ СРБИЈЕ
Државни секретар Министарства науке проф. др Мирослав Трајановић истакао је преданост унапређењу науке и иновација и представио иницијативе Србије у дигитализацији, паметној специјализацији и стратегијама за истраживање, отворену науку и вештачку интелигенцију, те приказао инвестиције Србије у научно-технолошке паркове, лабораторије за иновације и регионалне центре за развој стартапова… Представио је и амбициозне планове Србије за БИО4 кампус, фокусиран на интердисциплинарна истраживања и његову посвећеност напретку вештачке интелигенције, укључујући чланство у Глобалном партнерству за вештачку интелигенцију. Осим тога, истакао је проактивне кораке Србије на међународној сцени, промовишући иницијативе попут усвајања УН резолуције за Међународну декаду науке за одрживи развој 2024–2033, донете на 77. заседању Генералне скупштине УН на предлог Србије.

Прир. Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn