СВЕТСКИ СТРУЧЊАЦИ ЗА ВИШЕЈЕЗИЧНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ У БЕОГРАДУ

Универзална прихватљивост за развој веба

Више од осам милијарди људи живи на нашој планети, њих 5,4 користи интернет, међутим 2,6 милијарди никад није било онлајн, показују подаци Међународне телекомуникационе уније (ITU). На ком језику и писму ће будуће две милијарде корисника приступати вебу, на којим ће и каквим ће називима домена приступати садржајима, какве имејл адресе користити у комуникацији – о томе је било речи на Дану универзалне прихватљивости (UA Day 2024. – uaday.rs) који је одржан 28. марта у Београду.

Универзална прихватљивост је технички захтев којим се осигурава да сви валидни називи домена и имејл адресе, без обзира на писмо, језик и број карактера који их чине, буду једнако прихваћени од стране свих интернетом омогућених апликација, уређаја и система. Сматра се основним захтевом за даљу експанзију интернета.

UA Day 2024. организован је под окриљем Интернет корпорације за додељене називе и бројеве (ICANN), с Фондацијом Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) као локалним партнером и волонтерском Радном групом за Универзалну прихватљивост (UASG).

Универзална прихватљивост је важна зато што пружа прилику за дигиталну инклузију и пуну вишејезичност на интернету. Највећи део светске популације не говори енглески, иако се тај језик, бар на нивоу домена и имејл адреса, и даље чини доминантан. Од 6,5 хиљада живих језика у свету, највећи део популације користи кинески, затим шпански језик, док је енглески на трећем месту, незнатно испред арапског. Но, језичке баријере се могу премостити захваљујући интернационализованим називима домена (IDN) – какав је наш .срб – који истовремено корисницима отварају шири спектар могућности.

На скупу се разговарало о важности универзалне прихватљивости, приказани су примери промоције и примене решења која подржавају UA, разговарало се о могућностима едукације будућег ИТ кадра у овом сегменту, а одржана је и посебна техничка радионица o програмирању и конфигурисању алата – сајтова, апликација, имејл сервера – како би подржавали универзалну прихварљивост, односно називе домена и имејл адресе на различитим језицима и писмима.

Уз централни догађај глобално, чији је домаћин био Београд, бројни догађаји у склопу обележавања Дана универзалне прихватљивости организују су широм света од марта до краја маја.

 

UA Day

Први UA Day одржан је 2023. и имао је глобални карактер. Више од 50 догађаја окупило је скоро десет хиљада учесника из више од 40 земаља или региона. Настојећи да престигне успех иницијалног догађаја, UA Day 2024 циља локалне, регионалне и глобалне актере ради подстицаја и убрзаног усвајања универзалне прихватљивости.

Од 2009. године, пејзаж назива домена се знатно променио, имајући у виду повећање броја домена највишег нивоа (TLD), броја карактера и писама која се користе за домене највишег нивоа (на пример .photography, .网址, .شبكة, .срб). Међутим, бројне апликације и даље за проверу валидности назива домена и имејл адресе користе застарела правила.

Прир. Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn