ОДРЖАН ДАН ИНТЕРНЕТ ДОМЕНА СРБИЈЕ

Вештачка интелигенција – агент деконструкције друштва

Под слоганом „Будућност је сада”, у београдском Дому омладине недавно је одржан, сада већ традиционални скуп Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС), Дан интернет домена Србије – ДИДС 2024.

Најављујући даљу дигитализацију, с посебним акцентом на развоју вештачке интелигенције (ВИ), конференцију су отворили Милан Добријевић, државни секретар у Министарству информисања и телекомуникација и Дејан Ђукић, директор Фондације РНИДС. Овогодишњи главни говорник била је „др Емили Робертс, експерткиња у области ВИ и машинског учења” – која је излагала о борби против сајбер малтретирања у ери хиперреалистичних монтажа – deepfake. Емили Робертс је, заправо, непостојећа личност креирана помоћу вештачке интелигенције управо за потребе овог скупа.

Изгледајући у потпуности као стварна особа, која се бираним речима и с одговарајућим акцентом, обратила публици путем видео-линка, својом богатом научном биографијом и референцама др Робертс је демонстрирала колико deepfake може да превари кориснике у онлајн окружењу, који могу бити више него уверени да им се обраћа кредибилна особа „од крви и меса”.

На уводно излагање надовезало се предавање психолошкиње Ине Пољак о ризицима друштвеног инжењеринга и злоупотреби психологије као науке у области високих технологијa, које су у стању да заварају и одведу на мисаону странпутицу чак и релативно опрезну и дигитално писмену особу.

Вештачка интелигенција не преузима послове од људи из креативних бранши, али им значајно помаже у побољшању продуктивности, мења устаљене пословне процесе, убрзавајући их и аутоматизујући, али је потребан и опрез у њеном коришћењу, јер се даљи правци, због њеног брзог развоја, тешко могу предвидети – закључак је панел дискусије под модерацијом Слободана Марковића, дигиталног саветника при UNDP-у и Маријане Борковић, менаџерке за комуникације у РНИДС-у, на којој су дискутанти били стручњаци Дане Блачић, Данијел Милошевић, Ђорђе Кривокапић и Милош Скокић.

Алегоријски наступ, више него класично предавање Воје Жанетића, присутне је натерало да се добро замисле над будућношћу људског друштва у новим околностима. Иако не помињући директно, по Жанетићу је вештачка интелигенција „агент деконструкције друштва данашњице”. Да ли ће се та деконструкција завршити уласком у утопијско или дистопијско друштво, питање је које (не) зависи од нас самих – можда ће се о томе питати и вештачка интелигенција – закључио је Жанетић.

Превођење апстрактних тема у конкретне и корисне информације традиција је сваког ДИДС-а. Тако је део конференције био резервисан за представљање резултата истраживања о превенцији онлајн безбедносних ризика за мала и средња предузећа, као и за две приче о успеху: портала domen.rs и пројекта „Локалац на интернету”. Иако различитих конкретних циљева, оба ова пројекта усмерена су на развој локалне заједнице.

Гледаоцима је приказан филм о успешним причама малих фирми и домаћих предузетника, које су испричане на порталу domen.rs између два ДИДС-а, док је „Локалац” замишљен тако да се приходима од продаје локално брендиране одеће потпомажу наши даровити ученици, односно њихов одлазак на међународна такмичења из различитих научних области.

Као и сваке године, на конференцији је било речи о коришћењу ћирилице на домаћем интернету и ширењу њене употребе. Потпредседник УО РНИДС-а, Душан Стојичевић, одржао је предавање „Ћирилица на интернету – за и против”, а проф. др Славица Цицварић Костић модерирала је панел о односу ћирилице и и маркетинга.

Прир. Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn