НАРОДНА БИБЛИОТЕКА У ПОЖЕГИ – ПОРЕД КЊИГА, ПОЗАЈМЉИВАЊЕ И СЕМЕНА

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА У ПОЖЕГИ – ПОРЕД КЊИГА, ПОЗАЈМЉИВАЊЕ И СЕМЕНА

Зелени кутак за зелену писменост

 

Где има ентузијазма и добре воље није тешко изнова проналазити креативне начине да се развије свест деце о различитим питањима од кључног значаја за живот и будућност. Једна од области на којој је са малишанима потребно радити од најраније доби јесте и екологија.

А како најлакше развити љубав према природи, ако не у директном контакту, у суживоту са њом?

Од тога су пошли и библиотекари Народне библиотеке у Пожеги, када су осмишљавали Зелену библиотеку, необичан концепт који обједињује више креативних програма и активности посвећених пре свега развијању еколошке свести и здравих стилова живота деце и младих, али и свих осталих суграђана. Симболично, отворена је 2. априла, када се обележава Светски дан дечје књиге. Ни претходних година библиотекарима није мањкало идеја како да тај дан са својим корисницима прославе на посебан начин, па су им тако и овога пута приредили пријатно изненађење – светске трендове прилагодили су нашим условима и отворили Библиотеку семена, прву такве врсте у Србији.

Зелена библиотека подразумева поштовање свих правила одрживости, када је реч о формирању и функционисању, па ће тако корисници поред књига моћи да изнајме и семена цвећа, воћа, поврћа, зачинског и другог биља, одгајаће своју биљку, а потом њено семе вратити у библиотеку, како би неко други могао да га поново засади. Али ту је и читав спектар различитих активности на промовисању еколошког живљења, за шта је библиотека идеално место.

За сада је за њу предвиђен мали простор на улазу на Дечје одељење библиотеке, али ће многе активности, када временски услови то дозволе, бити организоване на отвореном, у парковима, на централном градском тргу и простору школа и вртића.

Сопственим средствима и уз помоћ донатора, али уз много оптимизма и ентузијазма, опремљен је зелени кутак, са биљкама које клијају и расту, полицом са одабраном литературом која корисницима може помоћи код њиховог узгајања или им омогућити да сазнају нешто ново о еколошком начину живљења. Могу да користе и и припремљене текстове на компјутеру, са препорукама о узгајању разноврсних биљака.

– То је почетак, мала оаза коју желимо да надограђујемо, која треба да постане центар за рађање иновативних и креативних идеја наших корисника. Пратићемо њихова интересовања, потребе и жеље и на основу тога даље развијати наш концепт – каже један од аутора овог необичног пројекта библиотекар Младен Мајсторовић. На идеју о формирању Зелене библиотеке дошла је Даниела Скоковић, библиотекар саветник и члан Радне групе Америчког удружења библиотекара за циљеве одрживог развоја, а тимским, преданим радом брзо су је и реализовали.

– За Библиотеку семена репарирали смо један стари библиотечки каталог са малим фиокама. Све послове опремања урадили смо сами, по принципу „сам свој мајстор”, па је тако колега Младен сам израдио намештај. Видели смо много сличних фотографија у библиотекама Сједињених Америчких Држава, где је пројекат „Seed Libraries” изузетно распрострањен и популаран. Тражили смо спонзоре, помагали су нам родитељи деце, сви они који су схватили значај онога што радимо – објашњава Даниела Скоковић и додаје: – Наша циљна група првенствено су деца, али и родитељи, васпитачи, учитељи и сви они који схватају да им наше услуге могу помоћи да воде здрав, активан живот, уз уважавање принципа одрживости и очувања природе. Планирамо да у оквиру пројекта организујемо и трибине, радионице, предавања и приказујемо документарне филмове, па се надамо да ће се и наша публика проширити.

Пожешка библиотека, а посебно Дечје одељење, већ годинама има изузетну сарадњу са предшколском установом и школама, а Зелена библиотека – као још један пројекат у низу које заједнички реализују – укључиће све узрасне групе, како би се деца од најраније доби едуковала како да живе у складу са еколошким принципима и чувају природу и окружење.

– Деца која долазе у библиотеку, као и њихови родитељи изузетно су заинтересовани за овај пројекат. Јављају нам се већ и васпитачи, учитељи, али и професори Гимназије са сопственим идејама како заједнички можемо да радимо, а све у корист деце и младих. Очигледни примери – пасуљ који клија, семена, али и пригодна литература – могу бити од велике помоћи онима који желе да уче, посматрају или се пак баве органском производњом. Семена ћемо поклањати, тј. позајмљивати, јер очекујемо да нам их наши корисници врате, како су то навикли и са књигама у библиотеци. Принцип је да све оно добро што узмете од природе навикнете да јој на добар начин и вратите. То ће бити и мисија овог пројекта – каже Младен Мајсторовић.

Ово је тек сегмент онога што амбициозни пожешки библиотекари желе да промовишу: планирају да даље развијају идеје, прате и ослушкују кориснике, популаришући библиотеку као место где се може образовати, научити нешто ново, забавити и дружити.

– На улазу у Дечје одељење, као део нашег зеленог кутка, стоји натпис „Ако имате библиотеку и башту, имате све што вам је потребно” (Цицерон). Ми верујемо у то и истрајаћемо да у то уверимо и све остале – закључује Даниела Скоковић.

Наташа Ивановић

 

 

АНТРФИЛЕ 1

КОНЦЕПТ

Зелена библиотека Народне библиотеке Пожега прва је таква у Србији, али је такав концепт изузетно популаран у савременим библиотекама у свету, као и и у региону. Изузетно је активан покрет Зелених књижница у Хрватској, где је успостављена мрежа зелених библиотека (започело га је Друштво библиотекара Истре још 2011), и Словенији, а одлични примери постоје и у Мађарској.

 

 

АНТРФИЛЕ 2

ЗА СВАКОГ ПО НЕШТО

Дечје одељење пожешке библиотеке у стручним круговима препознатљиво је у Србији, али и у Европи и свету, по веома разноврсним услугама за децу и младе. Са организованим активностима почињу још од узраста беба („За сваку бебу књига”), преко предшколског узраста („Путујућа библиотека” – подстицање породичног читања уз помоћ ранца пуног књига који путује од библиотеке, преко вртића, до свих чланова породице). За ученике првог и другог разреда већ 10 година организују програме за подстицање читалачких навика „Библиобубамара” и „Библиопчелица”, који их уводе у свет самосталног читања. За оне такмичарског духа обезбеђују награде – књиге и излете.

Тинејџере, као највећи изазов, кроз Клуб волонтера укључују у рад библиотеке, али и мотивишу да чешће посећују библиотеку и читају. Већ пет година организатори су и Међународног фестивала сликовница „Чигра”, у оквиру кога промовишу квалитетне и тематски разноврсне сликовнице. У време пандемије, лако су се преоријентисали на онлајн услуге и наставили са динамичним и занимљивим активностима.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn