ОДРЖАНИ МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ КЊИГА И САЈАМ ОБРАЗОВАЊА И НАСТАВНИХ СРЕДСТАВА: Богатство је међу књигама

ОДРЖАНИ МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ КЊИГА И САЈАМ ОБРАЗОВАЊА И НАСТАВНИХ СРЕДСТАВА

Богатство је међу књигама

Шездесет шести Међународни сајам књига у Београду, најрепрезентативнија књижевна манифестација у овом делу Европе, одржан је од 21. до 29. октобра под слоганом „Живеле књиге”.

Више од 400 домаћих и иностраних издавача, писци и сви поштоваоци књижевности и универзалних вредности књижевног стваралаштва, могли су да уживају у лепој речи и бројним сајамским програмима. Земља почасни гост ове године била је Француска.

Паралелно са Сајмом књига одржан је и 52. Сајам образовања и наставних средстава, који је отворила министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, поручивши да је поносна на наше младе широм Србије. У складу са слоганом овогодишње манифестације „Учинимо свет бољим”, министарка је казала да је „ово време деце, да децу треба да слушамо и учинимо свет бољим”.

– Образовање у Србији је доступно на осам језика националних мањина, чиме се ретко која земља у свету може похвалити. Наставићемо процес дигитализације и модернизације нашег школства, а то ћемо спровести кроз различите пројекте и у сарадњи с нашим партнерима. Желимо да наш систем буде одржив за ученике, просветне раднике и све раднике наших школа – рекла је министарка.

Током трајања Сајма образовања на штанду Министарства просвете припремљен је разноврстан програм. Сваког дана представљен је по један сегмет образовног система, а организоване су и бројне трибине, предавања, радионице… Причало се, између осталог, о правима и обавезама свих актера школског живота, превенцији насиља, представљени су бројни пројекти који се спроводе у образовним установама, одржане су радионице за родитеље о дијабетесу и значају ХПВ вакцине…

Првог дана Сајма образовања предшколци и њихови васпитачи представили су своје активности, а посетиоци су имали прилику да чују искуства предшколских установа у примени новог програма „Године узлета”.

Другог дана, ученици и наставници основних школа из Србије представили су пројекте, експерименте, презентације, музичке и драмске тачке које реализују у школама. Основне школа „Васа Чарапић” из Белог потока и ОШ „Петефи Шандор” из Бечеја приказале су активности које спроводи у оквиру обогаћеног једносменског рада, а ученици и наставници из ОШ „Илија Гарашанин” из Аранђеловца примере добре праксе кроз примену програма Монтесори, НТЦ метода критичког мишљења у настави, примену роботике у настави.

Наредни дан сајамске манифестације био је резервисан за средње школе. Посетиоци Сајма имали су прилику да се кроз програм уметничких школа упознају с ликовним стваралаштвом ученика, са сценском и аудио-визуелном уметношћу и дигиталном графиком. Ђаци из новосадске Гимназије „Лаза Костић” показали су како ради Зоотроп, један од првих уређаја који је направљен да би стварао покретне слике, док су ученици и наставници из Школе примењених уметности из Шапца изложили уметничке радове.

Разноврсним културно-уметничким програмом представиле су се музичке школе „Владимир Ђорђевић”, „Петар Коњовић”, „Станислав Бинички”, „Ватрослав Лисински”, „Мокрањац” из Београда, Балетска школа „Димитрије Парлић” из Панчева и „Лујо Давичо” из Београда.

Министарство просвете је упознало јавност с активностима које предузима кад је реч о превенцији и заштити од насиља. О платформи „Чувам те” говорила је координаторка Санела Голијанин, која је рекла да се насиље над децом може пријавити путем онлајн формулара у десет корака, а новина је да се ти подаци аутоматски евидентирају у информационом систему и омогућено је да се у сваком тренутку види статус пријаве и њен ток. Захваљујући протоколу о међусекторској сарадњи који су потписали представници седам државних органа платформа повезује 2700 институција, од школа, центара за социјали рад, полицијских станица, домова здравља, јавних тужилаштава, а више од 10.000 корисника информационог система има приступ и свакодневно ради на пријавама насиља.

Велику пажњу ђака изазвало је предавање Игора Јурић из Центра за несталу и злостављану децу. Интерактивна радионица на тему „Безбедност деце на интернету” организована је у сарадњи са УНДП, а Јурић је на примерима објаснио какве све опасности вребају на друштвеним мрежама и о чему деца посебно треба да воде рачуна.

Промовисане су трибине „Причајмо са родитељима” и представљено саветовалиште за пружање психосоцијалне подршке деци, родитељима и наставницима.

Посетиоци су на сајму имали прилику да се упознају и с активностима у области инклузивног и образовања националних мањина, затим с радом ресурсних центара, резултатима ученичких задруга и како се у школама спроводи програм обогаћеног једносменског рада.

Своје активности презентовали су ученици и наставници основних школа „Мића Стојковић” из Умчара, „Мора Карољ” из Сајана, „Бора Радић” из Баваништа, „Петар Кочић” из Накова, „Змај Јован Јовановић” из Руме, „Алекса Шантић” из Степановићева, „Јован Јовановић Змај” и „Марија Бурсаћ” из Београда.

Што се тиче високошколског образовања, презентовани су пројекти међународне сарадње и мобилности студената, као и програми „Свет у Србији” и „Студирај у Србији”. Како се чуло, у оквиру Програма „Свет у Србији” око 500 студената из 116 земаља света студира у нашој земљи на универзитетима у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу.

О томе како се спроводи поступак признавања страних школских исправа говорили су представници Агенције за квалификације. Сајам образовања је био прилика и за представљање студентских културних центари из Ниша, Новог Сада, Крагујевца и Београда, који имају богате програме, као што су концерти, позоришне представе, промоције књига, едукативне радионице.

В. С.

 

АНТРФИЛЕ 1:

НАГРАДЕ ПОБЕДНИЦИМА ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА

Током трајања Сајма министарка просвете Славица Ђукић Дејановић и дечји песник и писац Љубивоје Ршумовић доделили су награде ученицима који су победили на литерарном конкурсу „Љубивоје Ршумовић на слободну тему” Фондације РШУМ и Министарства просвете. На овај конкурс пријавило се 2036 ђака, 269 је ушло у ужи, а 130 у најужи избор.

– Подстицати љубав према читању и лепо изражавање, градити осећај за лепо и вредно и неговати истрајност и посвећеност у читању јесте један од најважнијих задатака и школе и породице. Неговање ових вредности представља основ за сва даља учења и сазнања – рекла је министарка просвете.

 

АНТРФИЛЕ 2:

ШКОЛСКИ ДАН

Школски дан на Сајму књига био је намењен организованим посетама ђака, наставника, школских библиотекара, студената и професора, а отворио га је државни секретар у Министарству просвете Ивица Радовић уз поруку: „Богатство је овде међу књигама и зато читајте.”

– Образовање нам нуди не само знање из различитих области, наука, културе и уметности, него и прилику да стекнемо искуство у ономе што нас интересује и да се на тај начин изградимо као личности. Резултати промена у образовању, као и домети система, зависе од снаге и креативности оних који су непосредно укључени у образовање и васпитање. Осим знања, вештина и способности, током образовања и васпитања стичемо љубав за цео живот, љубав према другу и књизи. Образовни процес се модернизује и често реформише, а све у циљу стицања функционалних знања код ученика и припреме за даљи живот и свет рада, али једно је сигурно – књига је стални извор сазнања – рекао је Радовић.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn