ОСНОВНА ШКОЛА „ЈОВАН ПОПОВИЋ” У БЕОГРАДУ: Амбијентална учионица – простор по мери ђака

ОСНОВНА ШКОЛА „ЈОВАН ПОПОВИЋ” У БЕОГРАДУ

Амбијентална учионица – простор по мери ђака

Изнад десне обале Дунава, у самом срцу беогрaдског насеља Карабурма, смештена је Основна школа „Јован Поповић”, у мирном крају и окружена зеленилом. Захваљујући донацијама, у њој је недавно изграђена амбијентална учионица, која ће ђацима омогућити стицање трајних знања у другачијем простору, који мотивише и инспирише.

– Гинко амбијентална учионица резултат је пројекта „Учионица какву желим”, који су покренули Министарство просвете и Републички секретаријат за јавне политике, уз подршку пројекта српско-немачке развојне сарадње. Пред нашим ученицима је био задатак да осмисле целокупан пројекат: да објасне какву учионицу желе, као и да направе комплетан финансијски план и уз помоћ Фондације Каталист прикупе новчана средства за његову реализацију – објаснио је директор школе Иван Ћилерџић и додао да је интересантно да су ђаци добили надимак Гинковци, према стаблу дрвета гинко билобе које се налази у школском дворишту и које је заштитни знак школе.

За пројекат изградње амбијенталне учионице школа је прикупљала средства на различите начине: посредством разних добротвора, родитеља, наставника и пријатеља установе који су уплаћивали новац, што је било јавно видљиво на сајту Фондацији Каталист, где се могло пратити колико је новца уплаћивано.

Према речима директора, нови простор погодан је за извођење наставе и за млађе и за старије основце.

– Амбијентална учионица налази се у делу школског дворишта оивиченом зеленилом и као таква је изузетно погодна за све часове, како млађих тако и старијих разреда, који могу, према избору наставне јединице, у њој да се одржавају. Након протекле епидемије коронавируса, и ученици, као и ми наставници, срећни су што су се вратили „живој” настави, јер ништа не може да замени непосредан рад – истакао је директор.

Цео наставни кадар школе стално се усавршава, што је, како каже директор Ћилерџић, и обавеза школе као установе.

– Трудимо се да цео наставни процес осавременимо и модернизујемо, а наставника оспособимо за што бољи рад. Захваљујући одличној сарадњи с Министарством просвете и Секретаријатом за образовање и дечју заштиту, последњих година смо опремили и кабинете и учионице училима и новим намештајем – нагласио је директор школе и поручио будућим и садашњим ђацима да је осмолетка у срцу Карабурме пријатно и безбедно место за учење, раст и развој, широм отворено за сваку идеју својих ученика.

Школа је почела са радом 1954. године у једној згради, а пет година касније изграђена је нова зграда са још десет учионица. Још један школски објекат, изграђен 1972, првобитно је био намењен за дневни боравак, али је припојен новој згради. Данас основну школу која носи име песника и књижевника Јована Поповића чине две школске зграде, велики парк, двориште и спортски терени.

Настава се, за ученике од I до IV разреда, одвија у новијој згради, а у њој се налази и продужени боравак за ђаке првог и другог разреда, док се за ученике старијих разреда настава одвија у другој, старијој згради. Школу тренутно похађа 804 ученика, а ове школске године у први разред уписано је 114 ђака.

У самој школи, у оквиру новије зграде, налази се и истурено одељење Музичке школе „Јосиф Маринковић”, a oд школске 2003/04. године и истурено одељење Школе за образовање одраслих „Браћа Стаменковић”.

Јелена Комарица

 

Антрфиле:
РАД С ДАРОВИТОМ ДЕЦОМ

Поводом Дана школе, у Основној школи „Јован Поповић” одржан је стручни скуп „Даровити у настави и ваннаставним активностима”, којем су, поред бројних наставника школе, присуствовали и директори и запослени у другим осмолеткама. Предавачи су били еминентни стручњаци за дату област из Школске управе за град Београд, Регионалног центра за таленте из Панчева, као и гости из Крушевца, који су својим предавањима помогли да се употпуни слика и обогати знање за дату област, а све у циљу квалитетнијег рада а даровитом децом.

Учесници  скупа уживали су у практичном раду кроз презентацију два часа по систему ИОП 3.

 

 

 

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn