ОТВОРЕНА ДЕЧЈА НЕДЕЉА

ОТВОРЕНА ДЕЧЈА НЕДЕЉА

Шта детету треба да расте до неба

Песмом „Војска оштрих оловака”, у изведби вокалне групе Дечјег културног центра Београда „Нађи своју звезду”, под вођством Снежане Деспотовић, у Палати Србија свечано је отворена још једна Дечја недеља, која се ове године, у организацији Пријатеља деце Србије и под покровитељством Министарства за породицу и демографију, одржава од 3. до 9. октобра. Манифестација се широм Србије, под слоганом „Шта детету треба да расте до неба”, обележава бројним активностима у школама и институцијама које се баве бригом о деци, њиховим правима, образовањем и васпитавањем.

У име Министарства, Дечју недељу отворила је државна секретарка Милка Миловановић Минић, која је деци поручила да сањају непрестано, али и да траже помоћ од одраслих кад год им је потребна, као и да треба слободно да изражавају своје мишљење. Овом приликом говорили су и потпредседница Народне скупштине и чланица Одбора за права детета Сандра Божић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја др Милан Пашић и Јелена Зајегановић Јаковљевић, у име Уницефа. Глас деце Србије представљали су ученици средњих школа Катарина Стојићевић и Никола Веселиновић.

Ове године друштвено признање „Маслачак”, које Пријатељи деце Србије додељују за доброчинство деци, припало је Александри Богдановић из Баћевца, која је пре пет година покренула и успешно реализује акцију „Књига за све”. Ово признање има за циљ да укаже на примере добре праксе у подршци деци и њиховом развоју. Књиге које су на позив лауреаткиње донирали људи добре воље прослеђивала је онима којима су најпотребније, са жељом да свака школа, вртић, болница… у Србији имају своју библиотеку. Током ове акције Александра је обогатила, а у неким случајевима и иницирала стварање дечјих библиотека у сеоским школама и вртићима широм Србије, донирајући више од 5000 књига. Чак 6000 сакупљених књига нашло се на хуманитарним лицитацијама намењеним угроженој деци и одраслима. Путем својих друштвених мрежа и блога „Библиотекарка”, Александра је личним примером показала колико може да буде велик и значајан утицај појединца и тако инспирисала и покренула читаву заједницу доброчинитеља, кажу у Пријатељима деце.

Александра Богдановић уверена је да је за сву децу веома битно читање и због тога има жељу да помаже малишанима из унутрашњости, са села и из приградских насеља, како би им књиге учинила доступнијим. Осим тога, врло је важно да деца науче да деле и, најбитније – да се развијају у добре људе – рекла је на додели признања.

Током Дечје недеље Пријатељи деце Србије организовали су онлајн конкурс „Шта МИ треба да растем до неба!?”, како би деца свих узраста, кроз фотографију, видео, цртеж или пост на друштвеним мрежама, изразила шта им је важно у одрастању. Деца и родитељи, као и ученици и наставници, али и малишани и васпитачи, имаће повод да заједно креирају садржај. Одрасли ће имати прилику да се присете дечје перспективе, свог детињства, како би боље разумели шта је оно што деца сматрају важним за сопствени развој, истичу организатори.

Сав садржај који буде постављен на друштвене мреже са ознаком (хештегом) #rastemdoneba до недеље 9. октобра биће размењен на званичним профилима Пријатеља деце Србије од 9. октобра до 1. новембра, као део заједничке кампање промоције међусобног разумевања, дијалога, повезивања и сталне бриге о остваривању права детета. Најуспешнији радови биће награђени, а резултати конкурса биће објављени у новембру.

Признање „Добра играчка” за 2022. годину и могућност коришћења знака Добре играчке ове године припало је ауторском тиму Револуција за игру „Изнебуха планета: ефекат лептира”.

Ово није играчка у класичном смислу, али није ни класична књига, како бисмо помислили на први поглед. Оно што је њена вредност јесте да позива на заједничко опробавање и више квалитетног времена деце и одраслих, те тако оснажује да заједно маштамо и решавамо изазове који су испред нас, а саткани су у њеним страницама. Својом иновативношћу аутор је оставио простор за машту и откривање новог, те већ првим погледом на паковање играчке имате изазов „пронађи угао”, који упућује да je оно што се налази унутар паковања јединствено. За игру није дато јасно и јединствено корисничко упутство, што оставља детету/играчу да је користи на различит начин у различитим ситуацијама, стоји у образложењу жирија.

Све играчке пристигле на конкурс биће поклоњене вртићима у сеоским срединама.

Прир. Д. Ј.

 

АНТРФИЛЕ:

ДОБИТНИЦИ „НЕВЕНА”

Награде „Невен”, које се додељују ауторима дела за децу и младе, ове године припале су Јасминки Петровић за књигу „100 лица столица” (најбоље дело из области белетристике) и Борису Кузмановићу за књигу „Бабарога” (најбоље илустровано дело). Обе књиге објављене су у издању Креативног центра, који је током 33 године постојања освојио чак 31 „Невен”.

На овогодишњи конкурс за дела објављена у 2021. години стигло је 36 наслова намењених деци и младима из осам издавачких кућа. У конкуренцији за награду из области белетристике било је 20 књига, а награђену књигу „100 лица столица” илустровала су чак двадесет два илустратора.

У образложењу жирија, између осталог, стоји: „Јасминка Петровић најновијим делом још једном показује своје раскошно списатељско умеће. Бирајући столицу за носећи лик исприповедала је мноштво догађаја, авантура, разноликих ситуација, уз обиље хумора, занимљивих обрта и поучних прича. Књига је мозаичне структуре, а читаоци безмало свих генерација, склапајући део по део ,столице’, уз помоћ изванредних илустрација групе аутора, научиће много тога о нашем свету – његовом богатству, разноликости, као и сајединству”.

У области илустрације жири се једногласно сложио око тога да је Борис Кузмановић у књизи „Бабарога” „оставио најаутентичнији утисак својим специфичним ликовним наративом, мајсторски контролишући форму и текст, креирајући код нас ретко виђен илустраторски стил, који се снажним контрастима, слободом композиције и елементима наиве перфектно естетски слаже с темом књиге”.

Пријатељи деце Србије уручили су награде традиционално током Дечје недеље.

 

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn