ПЕТА БЕОГРАДСКА ГИМНАЗИЈА – ОД ПРВЕ ЖЕНСКЕ РЕАЛКЕ ДО СВЕТОСАВСКЕ НАГРАДЕ

ПЕТА БЕОГРАДСКА ГИМНАЗИЈА – ОД ПРВЕ ЖЕНСКЕ РЕАЛКЕ ДО СВЕТОСАВСКЕ НАГРАДЕ

Афирмација – најјача мотивација

 

Недавни Дебатни турнир у Петој београдској гимназији, на коме су, поред средњошколаца, учествовали и студенти, у организацији школског Дебатног клуба, привукао је пажњу не само због броја учесника (око 70 дебатера), већ и због чињенице да је био хуманитарни – прикупљени новац додељен је организацији Нурдор. Ученички парламент Гимназије је током овог периода организовао и хуманитарне акције прикупљања новца за два ученика школе, уз поруку да ће – уз науку и знање – „хуманост и човекољубље спасити свет”.

У претходним годинама пандемија је на искушење ставила не само здравствени, већ и образовни систем, али се, с мањом циркулацијом вируса и падом заражених, осећа потреба да се деца „врате школи”, каже директорка гимназије Борка Поповић. Између осталог, за то су битне и ваннаставне активности, којих у Петој свакако не мањка.

Пред школску славу ове године велику пажњу јавности привукла је и прича о домару школе Зорану Ракићу, који је у последњем тренутку, уместо болесног наставника веронауке, „утрчао” као координатор представе. Свестрани Зоран није само мајстор свих заната, већ је и „дете дасака које живот значе”, па каже да му није био проблем ни да по цео дан буде у школи како би помогао да се важан пројекат спроведе до краја. У току дана би се бавио редовним пословима, а увече пробама са ђацима – глумцима.

Без обзира на рестриктивне мере и отежане услове, продужен је континуитет рада драмске секције, одржане су премијере, а ученици се радују и дешавањима на Камерној сцени школе, која носи име Маге Магазиновић.

Посебна захвалност иде и наставнику српског језика и књижевности мр Растку Јевтовићу, чија је посвећеност драмској секцији „кључ успеха”. Било је различитих изложби фотографија, уметничких радова ученика… Актуелно је и осликавање простора Ученичког клуба, који ће красити портрет Десанке Максимовић и реплика Климтовог „Пољупца”, дела које су одабрали сами ученици. Зидове осликавају полазници уметничке секције, коју води Дражен Врачар, наставник предмета Уметност и дизајн.

Од 2007. у Гимназији се организује прослава Дана Десанке Максимовић (16. мај), песникиње која је 26 година радила као професор српског језика у претходници Пете – Првој женској реалној гимназији. Уз ОШ „Десанка Максимовић”, ниједна друга школа у Београду не обележава овај датум.

Без тимског приступа, поделе одговорности и наклоности према послу и самој школи – директорка школе верује да ни квалитет пруженог не би био одговарајући.

– Афирмација позитивних резултата је јак мотивишући фактор. Прошле школске године могли смо се похвалити 3. наградом на државном такмичењу из физике, 1. и 3. наградом из хемије, медаљом нашег ученика на међународном такмичењу из географије, успехом нашег младог каратисте, пливача… Свакако да би награда било и више, да су сва такмичења била одржана, али због пандемије нека, нажалост, нису… Већ годинама се Пета београдска гимназија успешно представља на такмичењима за студије случаја, која организују Факултет организационих наука и Технолошко-металуршки факултет. Ову годину започели смо веома успешно, имамо више такмичара на државном нивоу у познавању српског језика и књижевности, математике, физике, географије, историје… и надамо се успесима. Такмичења из страних језика, биологије, хемије тек предстоје. Не прође недеља да наши ученици не учествују и на неком спортском турниру. Наш ученик Огњен Пилиповић постао је државни првак у дисциплини 100 метара делфин. Сјајан нам је наступ и у тимским спортовима, али не би требало славити унапред. Дивно је видети наше ђаке како у дресу Пете београдске гимназије играју за своју школу – прича за Просветни преглед директорка Борка Поповић.

Једна од најуспешнијих школа у Србији, Пета београдска гимназија, у години у којој је обележила 117 година постојања добила је и најважније признање у просвети – Светосавску награду за укупан допринос образовању.

– Награди су претходиле деценије успеха на различитим пољима, такмичењима у знању и вештинама. Такође, наши ученици показују континуиниран квалитет знања на факултетима, како у Србији тако и ван ње. За све ово време Пета гимназија је друштву дала много научника, уметника, стручњака различитих професија… Зато Светосавска награда припада не само садашњим наставницима и ученицима, већ и онима који су нам у аманет оставили вишедеценијски углед. Она је свакако велики подстицај и за даљи напредак свима који су сада у школи. Мислим да је значајно и то што је ове године награђено неколико гимназија, на којима је посебна одговорност да у овим компликованим условима ипак пруже одговарајући квалитет знања и припреме ученике за стицање академског образовања – каже, у разговору за Просветни преглед, директорка ове престижне образовне установе.

Пре три године Осми март је, одлуком Наставничког већа, проглашен Даном Пете београдске гимназије. Школа је „наследница” Прве женске реалне гимназије, основане давне 1905. и постоји симболичка веза између празника који обележава цео свет, у част свим хероинама које су се бориле и избориле за једнака права жена и Дана школе, јер је оснивање „женске реалке” девојчицама омогућило право на образовање и стицање знања, а тиме и слободу и еманципацију. „Не заборавите, у вашој школи су радиле или су је похађале Ксенија Атанасијевић, прва жена доктор наука у Србији, Круна Аћимовић, прва жена која се бавила педагошким радом и професуром, Мага Магазиновић, прва жена дописни члан Политике, Паулина Лебл првакиња у борби за права жена…”, подсетила је директорка школе поводом овог празника.

Поред Светосавке награде, овде су задовољни и чињеницом да је и ове школске године у првом уписном року успешно уписaно 12 одељења првог разреда, међу којима и два специјализована, биолошко-хемијско и историјско-географско. Гимназија је постала још занимљивија ученицима па је доња граница за упис подигнута за око четири поена.

– Утисак нам је да нам долазе све квалитетнији ученици, што представља потврду напретка школе, на коме радимо предано и доследно. Постигнуће је и успех наших ученика на пријемним испитима, што су, након анализа, потврдили и многи факултети – истиче директорка Пете београдске гимназије Борка Поповић.

Д. Јелисавчић

 

АНТРФИЛЕ 1:

ОТВОРЕНА ВРАТА ПОВОДОМ УПИСА

Као и претходних година, Пета београдска гимназија биће домаћин и организатор пријемних испита за специјализована одељења, биолошко-хемијског и историјско-географског смера.

– Верујемо да ћемо и ове године у првом уписном року испунити уписну квоту. Изузетно смо задовољни квалитетом знања ученика ових одељења. Потрудићемо се да и ове године реализујемо онлајн консултације, као вид подршке нашим будућим младим научницима, а план је да са њима кренемо од априла. Планирамо да омогућимо посету заинтересованим ученицима и њиховим родитељима нашој школи и позивамо све да прате наш сајт, на коме ћемо огласити термин „отворених врата Пете” – поручила је директорка Борка Поповић.

 

АНТРФИЛЕ 2:

ТЕАТАР ПЕТ

Међу бројним слободним активностима ученика Пете гимназије истиче се Театар Пет, који ради од 2002. У његовом саставу нису само ђаци ове, већ и више других средњих школа (15 сталних чланова), а уписан је и у регистар Савеза аматера Србије. Током 12 сезона, до пандемије, изведено је 12 премијера и освојено више од 35 награда на фестивалима у Србији и региону, а нарочито истичу представу „Буба у уху”, која је током десет сезона изведена више од 200 пута. „Пакленом поморанџом” су освојили 17 награда на пет фестивала, а једне године су на Београдском летњем фестивалу учествовали са представом „Балкан Експрес”.

 

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn