ПРОГРАМ „НАЈБЛИЖИ СВЕМИРУ” НА ВИШЕ ЛОКАЦИЈА У ПРОКУПАЧКОМ КРАЈУ: Парк тамног неба


ПРОГРАМ „НАЈБЛИЖИ СВЕМИРУ” НА ВИШЕ ЛОКАЦИЈА У ПРОКУПАЧКОМ КРАЈУ
Парк тамног неба

Планина Видојевица код Прокупља има најбољу локацију за посматрање ноћног неба у Србији и због те своје јединствености протеклих дана била је епицентар дешавања за љубитеље и познаваоце астрономије. Наиме, у организацији Министарства науке, технолошког развоја и иновација, Центра за промоцију науке, Астрономске опсерваторије у Београду и Града Прокупља, у Народном музеју Топлице у Прокупљу недавно је отворен програм „Најближи свемиру”, који је обухватио низ догађаја на неколико локација. Организована је импозантна изложба фотографија, као и низ радионица и едукативних предавања, а присутни су имали прилику и да посете станицу и посматрају небо, све са циљем подизања свести о значају и важности Астрономске станице Видојевица, која би могла да постане и део светске мреже паркова тамног неба.

На отварању изложбе у Народном музеју Топлице, кроз панорамски приказ Опсерваторије представљена је Астрономска станица Видојевица, на основу које је публика имала прилику да се упозна и изблиза погледа најмоћнији инструмент за посматрање неба код нас и један од већих у региону.

Посебна вредност астрономске станице Видојевица је њена позиција. Далеко од светла уличних реклама, аутомобила и расвете, телескоп који носи име једног од наших највећих научника Милутина Миланковића налази се у савршеним посматрачким условима за астрономе, како аматере тако и професионалце. Део поставке употпуњује и карта светлосног загађења у подручју Видојевице, с намером да грађане, становнике околних насеља, као и све посетиоце подсети на степен светлосне загађености простора око АС Видојевица и природне таме у непосредној околини опсерваторије, и укаже на неопходност да се очува овај непроцењив ресурс, како за даљи развој истраживања тако и за астрономски туризам.

За ову прилику изложене су астрофотографије начињене телескопом из Астрономске станице Видојевица, које су снимили астрономи, професионалци у истраживању ноћног неба, и склопили их у јединствену комбинацију научних чуда и уметничке лепоте неба. Оне нису само визуелно задивљујуће, већ и дубоко научно значајне, а бележе тренутке астрономских појава које остављају без даха. Путовање кроз бескрајне просторе свемира наставља се кроз цртеже ученика другог разреда Основне школе „Свети Сава” из Београда, као и деце узраста од првог до четвртог разреда Основне школе „Милић Ракић Мирко” из Прокупља, који су после разговора са својим наставницима и обиласка Опсерваторије своје утиске изнели у радовима који су колажирани у једно велико платно. Користећи различите ликовне технике, основци су приказали своје виђење непрегледних плавих хоризоната.

Предавач проф. др Драган Гајић, редовни професор Природно-математичког факултета у Нишу у пензији и председник Астрономског друштва „Алфа” из Ниша, одржао је првог дана програма научно-популарно предавање „Наши заборављени великани или какав смо то ми народ”, док су најмлађи суграђани имали прилику да покажу своју креативност и радозналост у радионици „3Д разгледница из свемира”, на којој су се упознали са Сунчевим системом и планетама.

Узбуђење и осећај који ствара посматрање звезданог неба путем астрономских инструмената биће доступни свима – ученицима, студентима, грађанству – а Астрономско друштво „Алфа” организоваће ноћно посматрање неба с Тргa топличких јунака сваког дана од 17 до 20 часова, док ће у случају лоших временских услова бити организована демонстрација астрономских инструмената у музеју. Ово је уједно, како кажу из организационог тима, и позив на путовање кроз време и простор, подсећање на то колико смо мали у односу на безграничност свемира, али, у исто време, и колико смо привилеговани тиме да имамо знања и технологију и да можемо да сведочимо његовој лепоти.

Током тродневног програма организована је и посета Астрономској станици Видојевица за чланове планинарских клубова из Прокупља и Ниша, као и за студенте Топличке академије струковних студија из Прокупља. Ученици Гимназије имали су прилику да чују предавање др Дајане Бјелајац с Природно-математичког факултета у Новом Саду, на тему „Парк тамног неба”, као и предавање Астрономског друштва „Алфа” из Ниша – „Прве фотографије црних рупа – како видети невидљиво”, у којем су учествовали ђаци Техничке школе. Ученици Средње медицинске школе имали су прилику да чују интересантно предавање из астрономије др Бранислава Вукотића „Свемир у огледалу”, а Друштво „Алфа”, заједно са др Миланом Милошевићем са Природно-математичког факултета у Нишу, реализовало је радионицу „Наша звезда – Сунце”, намењену полазницима Пољопривредне школе.

Aстрономска опсерваторија Видојевица протеклих дана постала је централно место сусрета стручњака и заљубљеника у астрономију.

М. В.

 

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn