УЧЕНИК ТРЕЋЕ БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ СТРАХИЊА ТРИВКОВИЋ ДРУГИ НА СВЕТСКОМ ТАКМИЧЕЊУ ОДРЖАНОМ У ШАНГАЈУ: Вицешампион у познавању енглеског језика

УЧЕНИК ТРЕЋЕ БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ СТРАХИЊА ТРИВКОВИЋ ДРУГИ НА СВЕТСКОМ ТАКМИЧЕЊУ ОДРЖАНОМ У ШАНГАЈУ

Вицешампион у познавању енглеског језика

Ученик Треће београдске гимназије Страхиња Тривковић освојио је друго место на светском такмичењу у Шангају Појас и пут „21st Century Cup” из енглеског језика. Овај успех још већим чини чињеница да је такмичење било намењено студентима, а да је Страхиња учествовао као средњошколац и као најмлађи такмичар освојио вицешампионско место. Надметање је окупило представнике 60 држава, а у великом финалу учествовало је њих 30. Такмичари из Аустралије, Новог Зеланда, Сједињених Америчких Држава и Уједињеног Краљевства били су у великој предности, но, како се поред знања енглеског језика оцењивало и говорништво, јавни наступ и опште знање, шансу су имали и они којима тај језик није матерњи. Учесници су презентовали рад на тему „Artificial intelligence, a blessing or a curse?” („Вештачка интелигенција, благослов или проклетство?”). Намењено је љубитељима јавног наступа широм света, а иницирао га је лист „Чајна дејли” 1996. године.

– Пут у Кину и само такмичење памтићу заувек. Ишао сам на други крај света и добио велико искуство и самопоуздање. Боравак у Кини је био невероватан, свидели су ми се и држава и људи, култура, традиција, уметност, храна и много тога. Тамо сам стекао сјајна пријатељства јер учесници, али и организатори и волонтери, нису били само из Кине већ из свих крајева света. С њима сам провео дивне тренутке, разговарали смо о различитим културама и размењивали животне приче и надам се да ћемо остати у контакту – каже Страхиња у разговору за Просветни преглед.

Како је Национално такмичење почело у јуну, у току распуста, интересовало нас је како се организовао и припремао и где је налазио мотивацију за рад док су његови вршњаци уживали у слободном времену.

– Било је прилично захтевно. Усклађујем многе обавезе везано за школу, такмичења, спорт, али уз добру организацију времена, константност, истрајност и дисциплину, дефинитивно је могуће постићи фантастичне резултате у свакој области, а има времена и за дружење, како с пријатељима тако и с породицом – каже Страхиња и додаје да енглески језик учи још од вртића и да кроз основну и средњу школу то није подразумевало само праћење наставног програма већ и свакодневни самостални истраживачки рад.

Кад је реч о јавном наступу и говорништву на енглеском језику, Страхиња каже да се спремао апсолутно сам.

– Од такмичара се тражи перфектно познавање енглеског језика, многих вештина везано за говорништво, наступ пред великим бројем људи, говор тела (мимика, гестикулација), као и велико знање из свих сфера науке и живота и њихово максимално разумевање, јер су теме за саме говоре актуелне, оне за које у сваком тренутку треба да будемо спремни. Мислим да ми је помогло то што самостално, већ годинама, истражујем и прикупљам многа знања, али и унапређујем бројне вештине, које су резултирале наградама – истакао је Страхиња.

Нагласио је да је обилазак једне од највећих и најстаријих светских цивилизација непроцењиво искуство, као и да је само такмичење било изузетно добро организовано.

– Ишли смо у разне обиласке економских, туристичких, културних, историјских дестинација, а били смо смештени у Шангају, највећем граду у Кини по броју становника. Енергија, храна и начин живота у Кини су ми заиста импресивни, али посебно место у мом срцу имају сви људи које сам тамо упознао, као и наше заједничке успомене. Само надметање с најбољим јавним говорницима из света, пред жиријем састављеним од угледних професора светских универзитета и многобројном публиком, представља заиста нешто посебно, као и тренутак кад сам, као далеко најмлађи, освојио друго место – закључује Страхиња.

Национално такмичење одржано је у организацији Академије уметности Нови Сад, а у сарадњи с партнерима из Кине. Прошлогодишњи такмичар Алекса Радојчић, студент Правног факултета у Београду, освојио је четврто место.

Ј. Комарица

 

 

УСПЕХ УЧЕНИЦЕ ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА ИЗ СМЕДЕРЕВА НА HIPPO ТАКМИЧЕЊУ ИЗ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА ОДРЖАНОМ У РИМУ

Миа међу најбољима на свету

Десетогодишња Миа Јеремић, безбрижна и живахна ученица четвртог разреда Основне школе „Доситеј Обрадовић” из Смедерева, воли да се дружи и игра, омиљена је међу вршњацима, с којима дели интересовања која приличе њеном узрасту. Оно што је издваја је посебан таленат за енглески језик, захваљујући ком се нашла на осмом месту на свету на Hippo такмичењу, у узрасној категорији Little hippo, одржаном крајем септембра у Риму.

Овом изванредном успеху претходила су два такмичења у Србији, одржана у школама широм земље у писменој форми, под шифрама. Као победница (тада тек трећак) на оба нивоа, пласирала се на Европско такмичење, одржано у мају у Венецији, са ког се, такође, вратила као – прва!

На светском такмичењу у Риму на три нивоа имала је максималан број бодова, а с пар грешака у једном сегменту и оствареним резултатом од чак 97% освојила је 8. место.

– За светско такмичење сам се спремала, за претходна не. Радила сам тестове с интернета, а наставница ме је учила времена, јер је градиво које смо морали да знамо бар две године изнад нивоа који учимо у школи. Тамо се основно знање подразумева, а од такмичара се тражи да уме да реши језичке недоумице и двосмислена питања. Тестови су ми били лаки, са сваког сам излазила доста пре времена предвиђеног за рад, а где сам погрешила не знам, јер тестове не добијамо на увид, већ само процентуални резултат. Мислим да ме је брзоплетост коштала још бољег пласмана, нешто сам превидела јер ми се чинило да је лако – каже Миа.

Додаје и да се нада да ће ове године учествовати на такмичењу Hippo 1, које је теже јер се надмећу деца која иду у четврти и пети разред, те да је мотив већини такмичара дружење и награда – светски првак осваја боравак у кампу  за учење језика у Енглеској.

– У Риму сам се дивно дружила с девојчицама из различитих земаља. Са мном у соби су биле такмичарке из Пакистана и Малезије. Разговарале смо на енглеском, а и даље смо у контакту, сваког викенда. И време пре и после такмичења било је дивно организовано – играли смо друштвене игре и обилазили прелепе градове Рим и Венецију – каже Миа.

Њена наставница и менторка Софија Цветковић, која с овом талентованом девојчицом ради од њеног поласка у школу, каже да је Миа одувек била ненаметљива и скромна, иако је била свесна да њено знање енглеског далеко превазилази захтеве наставе.

– Уочивши да она заправо губи време на часовима с устаљеним програмом, поднела сам захтев да се Миа пребаци на обогаћени програм (ИОП3) за енглески језик. Почеле смо с напредним програмом већ од другог полугодишта првог разреда и до данас тако радимо. Спремале смо се за такмичење по програмима који задовољавају европске стандарде учења енглеског језика. Миа ради по савременим уџбеницима National Geographic Learning, који омогућавају свеобухватни развој све четири језичке вештине: слушање, читање, писање и говор. Јако је важно што неупитан таленат надограђује преданим радом и љубављу коју гаји према енглеском језику – каже наставница Софија.

Н. Ивановић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn