НАЦИОНАЛНИ ДАН ДАВАЊА: Хуманост ученика и школских заједница


НАЦИОНАЛНИ ДАН ДАВАЊА
Хуманост ученика и школских заједница

 

У школама се редовно организују хуманитарне активности, па су, као и увек, и у протеклом периоду многи ђаци на делу исказали своју хуманост.

Како је ове године Дан давања, који се обележава 9. октобра, био посвећен доброти, неговању емпатије, солидарности и другарству, Министарство просвете је свим школама упутило позив да предложе најуспешније хуманитарне акције које су спровеле, а које су се истакле по траженим критеријумима.

– На овај позив одазвало се више од стотину школа из Србије, па није било лако одабрати ко је био најхуманији – оценила је министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић, током обележавања Националног дана давања, поводом којег су награђени ученици 20 школа у Србији који су се највише истакли по својој емпатији и солидарности.

– Иако образовни систем, кроз иновиране планове и програме наставе и учења, тежи да младима омогући да усвоје знања неопходна за одговоре на изазове савременог света, једнако је важна и васпитна функција школе. Зато се у образовним установама стално планирају и остварују активности које афирмишу основне моралне вредности, правду, истину, солидарност, слободе, поштење, одговорност, међусобно поштовање и уважавање, а Министарство просвете подржало је учешће у Националном дану давања, јер то доприноси остваривању основних циљева образовања и васпитања, посебног оних који се односе на развијање позитивних људских вредности – нагласила је Славица Ђукић Дејановић.

Национални дан давања јe установљeн на иницијативу Српског филантропског форума, и први пут обeлeжeн 9. октобра 2018. годинe, на дан рођeња Михајла Пупина, вeликог српског иноватора и филантропа, а под покровитeљством прeдсeдницe Владe Рeпубликe Србијe.

Обeлeжавањeм Националног дана давања обнављамо културу давања и оживљавамо богату филантропску традицију нашeг друштва. Њиме скрeћeмо пажњу јавности на нeки изазов у друштву и прикупљамо срeдства за систeмску подршку у датој области. Овим догађајем почиње и велика друштвено одговорна кампања „Година доброте”, у којој ће се радити на даљој промоцији добрих дела у школама, у сарадњи са локалним заједницама и удружењима, на стварању партнерстава између школа и удружења на локалу, како би се добра дела што више ширила. Добра дела свих добротвора, школа и ученика биће промовисана током целе године.

На овај дан награђивање доброте постаје наша светла традиција, истакли су организатори. Као симбол захвалности и подстицај за настављање низа добрих дела, Сведочанства о доброти уручена су ученицима и школама, али и истакнутим филантропима нашег друштва, који негују и шире идеју доброте – Нини Нинковић, девојчици која је продавала крофне како би прикупила средства за лечење свог оца, кошаркашу Николи Миротићу за донацију за лечење једног дечака, Градској народној библиотеци „Жарко Зрењанин” из Зрењанина за Песничку штафету, водитељки Тамари Грујић, Борку Петровићу, познатом по титули најбољег наставника на свету, хору и оркестру „Музика наде” те песнику Љубивоју Ршумовићу. Поред истакнутих појединаца, признање је додељено и Еликсир групи за подршку акцији помоћи Турској и Сирији, организацијама АДРА и Светионик, као и платформи donacije.rs.

– Доброте и доброчинства никад није довољно. Ипак, сада је потребнија него икад раније, као снажан и трајан одговор на злочине према деци и младима у ОШ „Владислав Рибникар”, у Дубони и Малом Орашју. Одавањем признања запаженим доброчинитељским напорима, нарочито у основним и средњим школама, желимо да инспиришемо младе да се доброчинство још више шири и развија, што снажније и што трајније, и да постане наша свакодневна активност. У „Години доброте” очекујемо много више добрих, креативних и корисних пројеката и иницијатива које ћемо подржати. Част нам је што су бројни ученици и наставници постали дао наше филантропске фамилије и што ћемо у наредној години умножити број хуманих дела, солидарност, другарство и емпатију – рекао је Веран Матић, извршни директор Српског филантропског форума.

У години доброте желимо да будемо бољи него што смо икада били, додао је Матић и истакао да донације народа чине 60 одсто од укупних донација.

Присутнима се обратила и директорка Канцеларије за демократски и економски развој УСАИД Србија Наида Зечевић Бин.

Овогодишњи Национални дан давања реализован је у оквиру пројекта Inspire to Action, који финансира Америчка агенција за међународни развој (USAID), а спроводи Траг фондација и друге партнерске организације, међу којима су ЦРТА, Кровна организација младих Србије, Феминистички културни центар БеФем, Фондација Славко Ћурувија и Српски филантропски форум. Национални дан давања установљен је 2018. године на иницијативу Српског филантропског форума, уз подршку USAID-а и Фондације Ана и Владе Дивац, у оквиру некадашњег Пројекта за унапређења оквира за давање.

Д. Ј.

 

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn