УДРУЖЕЊЕ „ЖИВОЈИН МИШИЋ” ПРОГЛАСИЛО ШЕСТУ ГЕНЕРАЦИЈУ НАЈБОЉИХ ЕДУКАТОРА СРБИЈЕ

ДЕСЕТОРО „НАЈ” УЧИТЕЉА И НАСТАВНИКА

 

Удружење „Живојин Мишић” прогласило је шесту генерацију Најбољих едукатора Србије – њих десеторо понело је ту титулу, јер су искочили из улоге „обичног” учитеља и наставника, пре свега преданим трудом и ентузијазмом без граница. Али и зато што су се доказали као иноватори, мајстори заната, спремни да се ухвате укоштац са захтевима модерног доба – зарад ђака, како би их образовали на занимљив, креативан и оригиналан начин, али и васпитавали у духу времена у коме живимо.

Најбољи едукатори за 2019. годину су: Ана Марковић, наставница физике у Првој крагујевачкој гимназији у Крагујевцу, Биљана Поповић, учитељица у ОШ „Кнез Сима Марковић” у Барајеву, Ђура Пађан, наставник техничког и информатичког образовања у ОШ „Владислав Рибникар” у Београду, Душан Благојевић ,наставник српског језика и књижевности у Гимназији у Лебану и Душица Марковић, наставница математике у ОШ „Стефан Немања” у Нишу.

У овом елитном тиму су иЉиљана Лазаревић ,учитељица у ОШ „Михаило Петровић Алас” у Београду, Марија Бастић ,учитељица у ОШ „Јанко Веселиновић” у Београду, Марина Дороцки , наставница физике у Гимназији „Исидора Секулић” у Новом Саду, Весела Мачкић ,учитељица у ОШ „Иван Гундулић” у Новом Саду и Власта Ценић, наставник српског језика и књижевности у ОШ „Вук Караџић” у Дољевцу.

Ове учитеље и наставнике, по мишљењу жирија, красе следеће особине: иновативан и креативан, мајстор заната, мотивисан и позитиван, организован, комуникативан, елоквентан, праведан, охрабрујући, спреман на доживотно учење…

Нова генерација Најбољих едукатора долази из седам градова и места Србије. – Ово је доказ да је образовање у нашој земљи на високом нивоу и да имамо сјајне учитеље и наставнике основних и средњих школа, и поносни смо на њих – кажу у Удружењу.

Иове године за престижну награду конкурисао је велики број сјајних наставника и учитеља. На адресу Удружења стигле су 202 пријаве, међу којима је било 78 учитеља, 96 наставника осмолетки и 28 наставника средњих школа. Након дуге и пажљиве селекције (у којој је учествовало више од 50 чланова комисије), 30 кандидата ушло је у ужи избор. После дугог већања у финалном кругу, у коме су и буквално одлучивале нијансе, изабрано је десет „величанствених”.

Поред звања Најбољег едукатора Србије победници ће добити личну награду као и награду у износу од 100.000 динара, коју могу употребити у раду са децом или кроз пројекте са њима.

Овогодишњем избору Најбољих едукатора, поред представника Удружења, помогли су бројни чланови комисије, пре свега прошлогодишњи награђени едукатори, који се неуморно труде да пронађу нове иновативне колеге, као и Драгица Павловић Бабић, координатор ПИСА истраживања у Србији и сарадник Института за психологију у области образовања,

Олга Николић, главни и одговорни уредник Просветног прегледа, представници ЗУОВ-а – Центра за професионални развој запослених у образовању, Срђан Вербић, члан Атлантис групе, међународне организације која окупља садашње ибивше министре просвете и Вигор Мајић, директор истраживачке станице Петница.

– Овим избором желимо да пошаљемо поруку да су наши наставници сјајни, вредни и да се њихов труд препознаје – кажу у Удружењу „Живојин Мишић”. Свечана додела награда Најбољим едукаторима Србије биће одржана крајем године у Београду.

 

 

 

Антрфиле

ГЕНЕРАТОР(И) НОВИНА И ПРОМЕНА

Наставнички позив је један од најодговорнијих, јер наставник има тежак и значајан задатак – да преноси знање и директно утиче на формирање, развој и будућност ученика. Данас њихов циљ је да створе успешне грађане света, који ће бити спремни да прихвате знања и вештине 21. века. Кроз овај пројекат желимо да охрабримо и наградимо едукаторе који праве разлику у свом послу и који са ученицима постижу изванредне резултате. Наставника који је генератор новина и промена и узор и инспирација ученицима и колегама…, објашњавају аутори пројекта, у коме је до сада (укључујући и најновију генерацију изабраних) награђено 79 учитеља и наставника.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn