ОСНОВНА ШКОЛА „ДУШАН ЈЕРКОВИЋ” У УЖИЦУ

Библиотекари спајају Ужице и Хонгконг

Осмеси на лицима ваших ученика говоре све о вашем раду, то је оно што сам прво приметио – реченица је библиотекара из Хонгконга која би, можда, требало да буде идеја водиља рада сваког школског библиотекара

Током Светског конгреса школских библиотекара „Процват школске библиотеке: истраживање, политика и пракса”, одржаног у Риму, у Италији, у јулу прошле године, библиотекарке ОШ „Душан Јерковић” из Ужица Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић упознале су се с актуелном праксом и истраживањима у школским библиотекама широм света и размениле искуства с многобројним колегама, школским библиотекарима.

Један од њих, Чинг Чи Сум из библиотеке школе у Хонгконгу, посебно се заинтересовао за рад ужичких школских библиотекара, иако није знао ништа о нашој земљи и повезао је само с нашим спортистима. Наше представнице на Конгресу дале су му туристички материјал из Србије и убрзо се хонгконшки библиотекар јавио са жељом да дође у посету Србији. Пре тога, договорен је онлајн сусрет наших и њихових ученика, како би се упознали и једни другима представили свој рад.

Сусрет је почео представљањем и срдачним поздравом школских библиотекара, а ученици су упознавање отпочели презентацијама ова два потпуно различита града, која су им међусобно била непозната. Упознали су се кроз представљање државе, града, заставе, химне, школе, библиотеке… Зближили су их спортисти, научници, писмо, национална књижевност… Наши ђаци уживали су у слушању поезије на кинеском језику, ученици из Хонгконга слушајући песму „Тамо далеко”, коју су певале ученице из Ужица. Певали су наши ученици другарима и на енглеском, показали им комплет лепињу, Златибор, Тару, Мокру Гору. Препознали су се у начину живота, по изласцима, друштвеним мрежама и доказали да су деца истоветна где год да живе, да су њихова интересовања слична и да је љубав према књизи опет спојила далека места и светове.

„Осмеси на лицима ваших ученика говоре све о вашем раду, то је оно што сам прво приметио”, реченица је библиотекара из Хонгконга која би, можда, требало да буде идеја водиља рада сваког школског библиотекара.

Могућност да се непосредно упознају с културом, традицијом и животом других земаља веома је значајна и ученицима и библиотекарима, у циљу сарадње и разумевања разноликости, а, такође, доприноси доживотном учењу и стручној едукацији. С обзиром на једноставну, а прихваћену, електронску комуникацију међу младима широм света, библиотекарке ужичке школе верују да ће заједничко грађење нових облика сарадње бити улазница за размену искустава и резултирати бољим разумевањем других култура и ширењем видика.

 

М. Р. П. и А. Д.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn