„МАЈ – МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ” У НОВОМ САДУ

Биотехнологија: Алгоритми природе

Тринаести по реду „Мај – месец математике” (М3), у организацији Центра за промоцију науке и Математичког института САНУ, под називом „Биотехнологија: Алгоритми природе”, свечано је отворен у Културној станици Свилара у Новом Саду.

Највећа научнопопуларна манифестација у Србији трајаће до 31. маја, а током две недеље, у сарадњи с наставницима, истраживачима и мрежом научних клубова, биће одржан низ разноврсних радионица, панел-дискусија и изложби широм Србије.

Публици су се обратили министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, в. д. директора Центра за промоцију науке Данијела Вучићевић, директор Математичког института САНУ др Зоран Огњановић и заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац.

– Надам се да ће ова манифестација привући не само љубитеље науке, него и оне који ће заволети науку кроз ову манифестацију. У основи сваке науке јесте математика, али мени је посебно задовољство и врло сам субјективна кад је реч о биотехнологији. Суочавамо се с огромним изазовима и биотехнологија представља једну од области које заиста доживљавају револуционарни развој. Иако је с нама од памтивека, људи често тога нису свесни. Сигурна сам да нас у будућности очекује много открића, баш захваљујући примени математике у покушају да објаснимо изузетну комплексност коју природа са собом носи – рекла је министарка др Јелена Беговић.

Данијела Вучићевић је подсетила јавност да је неспорно да имамо сјајну, талентовану децу, научнике и истраживаче, који својим резултатима дају велики допринос науци и у Србији и у свету.

– Необично је да велики број нас и даље истински не размишља о томе колики је утицај науке и нових технологија на савремени живот, а поготово на нашу будућност. Ту видим улогу Центра за промоцију науке – да буде спона између грађана и научне заједнице и преведе овако комплексне научне теме у разумљив и узбудљив садржај – истакла је Данијела Вучићевић и додала да је потребно да тежимо развијању економије знања, јер све светске економије заснивају свој раст на иновацијама.

 

ВИШЕ ОД ИГРЕ

Посебан програм под називом „М3 – више од игре”, намењен свим узрастима, одвијаће се на платоу Културне станице Свилара викендом, од 15 до 19 часова, а понудиће забаван и интерактиван начин да се математика открије кроз друштвене игре. Током програма, посетиоци ће имати прилику да сазнају како је математика постала део нашег свакодневног живота и како се друштвене игре могу користити да подстакну математичко размишљање. Овај програм спаја математику и игру у едукативну и забавну активност, подстичући љубав према математици код свих генерација.

М. В.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn