КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „КРАЉИЦА МАРИЈА” У ОВЧИ, БЕОГРАД

Букетићи висибаба

Први весници пролећа, најрадоснијег годишњег доба, јесу висибабе. Могу се пронаћи у природи већ у фебруару, а својим белим главицама, које провире понекад и испод снежног покривача, најављују дуго очекивано лепо време. Иако је њихов нежнобели цвет окренут надоле и изгледа као погнута бакина глава с марамом, симболика овог цвета много је другачија. Појава висибаба природи враћа лепоту, а радост и нада у лепше сутра обузимају свакога ко их угледа.

Буђење природе и пролећно усхићење незаобилазна су тема наставних садржаја и стална инспирација за рад у малој Основној школи „Краљица Марија” у Овчи, где је пролеће стигло и на час ликовне културе одељења 3/1, на коме су од папира прављене висибабе, од којих су затим прављени букетићи.

За ову креативну радионицу било је потребно донети: канцеларијски папир у боји, формата А4 (обавезно бели и зелени), шестар, танки дрвени штапић, маказе и лепак у стику. Прва активност односила се на израду висибаба. Свака се састојала из три дела: цвета, стабљике и листа. Стабљику висибабе ученици су правили од зеленог канцеларијског папира. Маказама су исекли правоугаоник 10 х 20 цм. Леву усправну страну правоугаоника намазали су лепком и увили око танког дрвеног штапића, добијајући тако зелену дугуљасту и танку стабљику.

Да би се на врху стабљике добио бели цвет висибабе, који је стидљиво погнут надоле, потребно је било на белом канцеларијском папиру шестаром нацртати два круга полупречника 3 цм и један круг полупречника 2 цм. Маказама су исечена та три круга. Већи су пресавијени напола. На спољашњост пресавијене једне половине ученици су нанели лепак у стику с обе стране и увукли у пресавијени други круг тако да су спајањем добили облик белог цвета висибабе. С једне стране малог круга нанет је лепак. Убачен је с унутрашње стране спојених великих кругова и тако је употпуњен облик цвета. На врх цвета залепљен је зелени папир, тако да је он постао капица висибабе. Кроз цвет је затим провучена танка зелена стабљика, на коју је залепљен, маказама обликован, зелени дугуљасти лист. При врху капице стабљика је савијена. Тако је израђена 3Д висибаба с погнутом главицом.

Друга активност подразумевала је формирање букета од висибаба. Ученици су имали задатак да направе по три висибабе за свој букетић. Затим су бирали боју папира и правили фишеке од правоугаоника димензија 13 х 20, у које су ставили своје три висибабе. После тога, ко је желео додатно да украси весели пролећни букетић, могао је то да учини везивањем украсне траке или лепљењем на њу обликованог колаж-папира. Остатком висибаба украшавали су одељењски пано.

Ови мали букети, ведри весници пролећа, измамили су дечје осмехе. Овакве креативне радионице могу да се понове, јер ће тако унапредити дечја знања, вештине и способности кроз општу спретност, визуелну и моторну координацију, посебно ока и руке, и ученик ће, у оквиру познатог, развијати маштовите идеје и тако креирати опет нешто ново. Пролеће је то годишње доба које надахњује и зато не треба пропустити прилику за креативним стварањем и ужитком које оно са собом доноси!

Маја Поповић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn