ОСНОВНА ШКОЛА „ЈОСИФ КОСТИЋ” У ЛЕСКОВЦУ

Чајанка у природи

Ученици 1/3 одељења ОШ „Јосиф Костић” из Лесковца и њихова учитељица Драгица Антанасијевић, у сарадњи с Клубом родитеља, организовали су излет у Велику Копашницу.

У веселој атмосфери, уз много приче и смеха, песму и грицкалице, као што и доликује, аутобусом су стигли у малу школу „Десанка Максимовић”, где су их дочекали учитељица Катарина Симоновић и учитељ Братислав Стојковић са својим ђацима. После добродошлице и упознавања, домаћини су представили своју школу и испричали шта знају о нашој великој песникињи чије име носи. Гости су рецитовали њене песме, глумили и певали, а награђени су лепим послужењем. Уследиле су заједничке игре у школском дворишту (фудбал, игре лоптом, такмичење у трчању…).

После ручка су се школарци из Лесковца срдачно поздравили с новим другарима и разменили бројеве телефона, а потом кренули у шетњу с учитељицом. Посматрали су биљни и животињски свет на ливади, брали су маслачак, дивљу нану и дивљу орхидеју и о свакој биљци сазнали нешто ново. На пример, научили су да се правилно осушено лековито биље користи за чејеве који помажу у очувању здравља.

Деца су била врло заинтересована, сви су желели да додирну, помиришу, а, уз одобрење, и да пробају биљке, а учитељица је нагласила да је о природи најбоље учити у природи, јер су тако стечена знања трајна.

Затим су посетили летовалиште и комплекс виле „Јана”, а шетњу су завршили у дворишту сеоског домаћинства. После кратког предаха, наставили су с радом по групама. Једна група деце имала је задатак да с мамама или бакама направи здраве кексиће; друга група сакупила је лековите биљке, пресовала их и направила плакат и запис о свакој биљци; трећа група је осушену лаванду, коју је припремила учитељица, стављала у врећице; док је четврта група украшавала кутијице или врећице за чај.

Слободно време ученици су провели у игри, док су маме, за то време, кувале чај од нане и камилице, који су послужиле уз кексиће на овој веселој чајанки у природи.

Деца су упознала станиште лековитих биљака и уживала у дану проведеном у природи, дружила су се с другарима и родитељима, а на изласку из сеоског дворишта срела су, на опште одушевљење, и једну корњачу.

Славица Драгић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn