У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ШКОЛЕ ЗА 21. ВЕК”

Часови о примени микробита

У сарадњи са Заводом за вредновање квалитета образовања и васпитања и Британским саветом у Србији, који финансира реализацију пројекта, одабрано је десет основних школа – у Краљеву, Убу, Кикинди, Коцељеви, Вршцу и Београду – које су стручњаци из Фондације Петља посетили у периоду фебруар–март.

„Том приликом су наши тренери, уз помоћ наставника разредне наставе, ђацима трећег и четвртог разреда одржали часове Дигиталног света, пружајући им прилику да се упознају с микробитом.

Ђаци су са својим учитељицама креирали анимације за микробит и направили бројач корака. Циљ часова је био да подстакну креативност, иновативност и развију алгоритамско размишљање код ученика, и да пруже подршку наставницима разредне наставе, а часовима су присуствовали и представници Завода и Британског савета”, кажу у Петљи.

Часови су имали позитиван утицај на ђаке, а већина је истакла да им је коришћење микробит уређаја нешто потпуно ново. Часови су били занимљиви и, како сами кажу, никад брже нису прошли. Такође, велики број ђака показао је заинтересованост да опет раде с микробитом.

Ова иницијатива је део пилот-пројекта који заједнички спроводе Британски савет и Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања у оквиру циљане подршке школама у реализацији предмета Дигитални свет, као и ширег напора Фондације Петља да подржи дигитализацију образовања и оснажи наставнике и ученике у коришћењу нових технологија у учионици.

Током прве фазе пројекта „Школе за 21. век” тим Фондације Петља, поред бројних обука за наставнике и наставнице предметне наставе, креирао је и три приручника са бројним примерима примене микробит уређаја у настави Информатике и рачунарства и Технике и технологије.

Сви приручници прате званичне програме наставе и учења, бесплатни су и доступни на линку: petlja.org/projekti/British/.

 

НОВА ЛИЦА У ПЕТЉИ

У години у којој је вештачка интелигенција постала кључна тема, досадашњи директор Фондације Петља Небојша Васиљевић је, вођен новим околностима које је ова технологија донела, прихватио нови изазов – у потпуности ће се посветити питањима примене вештачке интелигенције у образовању, као директор за вештачку интелигенцију.

Вођење Фондације преузео је Милан Симић, који се Петљи придружио крајем 2023. као саветник за развој, убрзо постао заменик директора, а сада и директор. Већи део каријере провео је у Мајкрософту и сада се суочава с изазовима које доноси вођење једне организације посвећене иновацијама и подршци младим генерацијама у развоју дигиталних вештина за послове будућности, истичу у Петљи.

И Управни одбор је добио појачање, придружио му се Драган Томић, сада на позицији VP of Engineering у компанији Databricks.

Прир. Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn