ЛЕСКОВАЦ

Читајмо гласно

Национални дан књиге обележен је у школама и библиотекама различитим активностима: кроз посете библиотекама, даривањем књига школској или градској библиотеци, али и другу и другарици, сусретима с писцима…

У ОШ „Васа Пелагић” у Лесковцу, библиотекарка Весна Филиповић Петровић и тим за обележавање важних датума осмислили су како ће бити реализована акција „Читајмо гласно”.

Пошто сваки учитељ и наставник, без ремећења наставног процеса, у оквиру свог предмета на часу може да организује читање наглас у трајању од пет до 10 минута, предлог је био да три ученика прочитају део наставне јединице која се обрађује тог часа.

Такође, ученици првог разреда посетили су и постали чланови школске библиотеке. Тамо их је дочекао велики избор сликовница, које су прелиставали, а најбољи читачи у одељењу и прочитали неке делове.

Библиотекарка Весна обележила је Дан књиге и са члановима библиотечке секције, тако што је свако од њих прочитао текст по свом избору (одломак из „Читанке”, басна, песма, пословице, шале из ђачке клупе…).

У организацији професорке српског језика и књижевности Наташе Николић, која води Читалачки клуб, ученици су на Дан књиге изражајно читали одломке омиљених текстова и делова омиљених песама.

Завршна активност био је час српског језика у 5/3 одељењу, који је одржала професорка Александра Антић. Ученици су добили задатак да сазнају (од родитеља или на интернету), зашто треба читати књиге (пружају нам нове информације, стичемо и проширујемо знања, богатимо речник, учимо правопис и граматику, књига развија машту и бољу комуникацију, као и љубав и емпатију…).

Обележавање Дана књиге завршено је поруком: „Живот се учи из књига”.

Славица Драгић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn