УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ЈЕДАН ОД ДВА ЕВРОПСКА ХАБА ЗА ВЕШТАЧКУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ

Чворишта знања

Избор нове председнице и отварање заједничке канцеларије европске универзитетске алијансе Circle U. два су догађаја која су обележила годишњи скуп у Бриселу. На Генералној скупштини одржаној 31. маја 2024. проф. др Јулија фон Блументал, председница Хумболт универзитета у Берлину, изабрана је за нову председницу Circle U., на мандат од годину дана, с могућим продужењем.

‒ У наредним месецима заједно ћемо покренути многе нове иницијативе и структуре: од заједничких модула и нових могућности сарадње у оквиру Отвореног кампуса, до нашег новог Центра знања на тему вештачке интелигенције ‒ изјавила је Јулија фон Блументал.

Поред отварања канцеларије у Бриселу, делегација Универзитета у Београду учествовала је на састанцима и радионицама које су организоване на маргинама Генералне скупштине. Активни учесници били су представници свих универзитете чланица Алијансе, наставног и административног особља, као и студенти. Неке од тема била су унапређење рада универзитета, модели додатног финансирања и извештаји Circle U.

На Генералној скупштини разматран је и план активности за наредни период. Једна од кључних одлука јесте отварање новог „чворишта знања” (Knowledge Hub) из области вештачке интелигенције. Равноправни центри биће Београд и Пиза. За конкретну активност, ови универзитети добиће више од 120.000 евра током наредне три године из фондова Европске уније.

М. В.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn