ОСНОВНА ШКОЛА „ВАСА ПЕЛАГИЋ” ПАДЕЖ – ПОДРУЧНО ОДЕЉЕЊЕ У КРВАВИЦИ

Да домаће животиње не буду стране

Некада су деца много времена проводила са животињама, и то не само у игри, већ су била укључена и у њихово одгајање, што је веома позитивно утицало на дечји развој. Данашњи малишани, чак и они који живе на селу, готово да немају прилику да уживо виде домаће животиње, осим паса и мачака.

И у селу каменорезаца – Крвавици – ретке су породице које узгајају домаће животиње, па су лекције о њима постале и за децу са села веома тешко градиво. Зато су ученици првог и трећег разреда из Крвавице с учитељицом посетили домаћинство Сенише Ђурђевића у суседном селу Шашиловцу. Вредни чланови ове породице животиње узгајају првенствено из љубави, а не због материјалне користи.

Малишани су могли да виде козе и јариће, овце и јагањце, гуске, патке, кокошке, мисирке и, наравно, пса. Од вредне домаћице Светлане сазнали су како се негују ове животиње и чиме се хране. Навикнуте на пажњу и љубав домаћина, животиње су без проблема допустиле да их деца држе, мазе и хране, после чега су малишани пожелели да неке од њих имају у свом домаћинству.

Такође, ученици су завирили и у скромну радионицу овог креативног домаћина, иначе просветног радника у пензији. Пред крај дружења предахнули су на љуљашкама и клацкалици, уз освежење домаћим соком.

Сви ученици су од домаћина добили на поклон пачја јаја и саднице парадајза, уз домаћи задатак да парадајз сами засаде и негују и да се похвале кад уберу плод, а јаја, по жељи, да поједу за доручак или офарбају за предстојећи Васкрс.

Драгана Димитријевић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn