ФЕСТИВАЛ „ГЛУМИЈАДА” У ДЕЧЈЕМ КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАД

Деца глуме за децу

Публика је имала прилику да види позоришне представе школа глуме и драмских секција из Београда, Трговишта, Лазаревца, Јагодине, Зрењанина, Крушевца, Лајковца и Љубљане

Девети по реду Међународни фестивал дечје драмске игре „Глумијада” недавно је одржан у Дечјем културном центру Београд, у организацији ове градске установе културе за децу и Удружења грађана „Моја сцена”.

Реч је о међународном фестивалу ревијалног карактера, на коме се представљају школе глуме за децу и младе узраста од пет до 19 година, из Србије и региона. Програм фестивала усмерен је на развијање креативног размишљања и интересовања за позориште и филм.

Овогодишњи фестивал отворио је глумац који је одрастао уз „Глумијаду” – Лука Грбић – који је учествовао и у стварању програма, а публика је имала прилику да види позоришне представе школа глуме и драмских секција из Београда, Трговишта, Лазаревца, Јагодине, Зрењанина, Крушевца, Лајковца и Љубљане.

– Кроз рад с децом и адолесцентима и кроз ослушкивање њихових потреба ове године изнедрило се као тема фестивала вршњачко насиље. Кроз драмску форму и разговоре са стручним лицима покушали смо да подстакнемо децу да боље управљају стресом и емоционалним изазовима с којима се суочавају у свакодневици – истакла је Тијана Кесић Стаменковић, драмски педагог и уредник Фестивала „Глумијада”.

Специјални гости били су млади из Пионирског дома – Центар за културу младих Љубљана, који су извели представу „Банг, банг, умри”, која поставља више питања него што даје одговора, али публику на различите начине суочава с темом насиља. Након представе, млади су имали прилику да разговарају о ономе што су видели с глумцима и психологом. Такође, публика је могла да учествује у радионици тима педагога из Београдског развојног центра, који су кроз игру радили с децом на усмеравању пажње, развоју свести о сопственим мислима, осећањима и телу, поспешујући емоционалне и социјалне вештине.

Публика је имала прилику да учествује и у креативним радионицама из области глуме, сценског покрета, режије, драматургије, позоришне и филмске музике, и то с глумицом Борком Томовић, балерином Саром Тасић, редитељком Аном Томовић, монтажером Владимиром Марковићем Лунијем, драматуршкињом и вишенаграђиваном списатељицом за децу Александром Јовановић, композиторком Невеном Глушицом.

Све емотивне недоумице које су се јавиле током гледања представа, деца и млади могли су да покушају да реше уз помоћ тима педагога и терапеута из БЕРЦ-а, на челу с Јованом Анђелковић.

За децу је организован обилазак позоришта „Атеље 212” с глумцем Тихомиром Станићем, који их је упознао с простором иза кулиса и одржао им радионицу глуме.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn