МЕЂУНАРОДНА КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ „ДРВО АРТ” ИЗ БЕОГРАДА

Дизајн игралиште

Уместо конкретног комада намештаја, овога пута учесници су сами бирали шта ће направити на тему „Време”. Иако само средњошколци, под вештим вођством својих ментора, наставника дизајна и практичне наставе, успели су да креирају читав низ необичних предмета, а инспирацију су пронашли у геолошким феноменима, историјским знаменитостима, музици, свом крају богатом виновом лозом, омиљеним тобоганима из детињства, дрвећу...

Техничка школа „Дрво арт” из Београда организовала је међународну креативну радионицу „Дизајн игралиште – Design Playground” по тринаести пут. Поред ученика ове школе, у њој су учествовали и њихови вршњаци из партнерских школа Бруно Карнијело (ISIS Bruno Carniello) из Бруњере (Италија), Рот Ђула из Шопрона (Мађарска) и Уметничке школе из Травне (Бугарска).

Овогодишња тема радионице била је веома изазовна – уместо конкретног комада намештаја, овога пута учесници су сами бирали шта ће направити на тему „Време”. Иако само средњошколци, под вештим вођством својих ментора, наставника дизајна и практичне наставе, успели су да креирају читав низ необичних предмета: од преносиве столичице, преко ормарића за вино и малих комода, до апстрактних инсталација. Инспирацију су нашли у геолошким феноменима, историјским знаменитостима, музици, свом крају богатом виновом лозом, омиљеним тобоганима из детињства, дрвећу… Као и ранијих година, неизбежан материјал било је дрво.

Радионица је трајала пет дана, од 4. до 8. марта 2024. и била је испуњена врло интензивним радом у којем су уживали и ученици и њихови наставници. Последњег дана радови су представљени у Музеју примењене уметности, а београдској публици били су доступни до 15. марта.

Према одлуци стручног жирија, састављеног од наставника школа учесница, најбоља три рада су: „Петра”, ученика Матеа Барбарана из Италије, „Life’s Time”, ученика Габриела Де Ћезариса из Италије, и „Summer Olympics Yearbook”, ученице Дорке Бушњак из Мађарске.

Наставници су оцењивали више аспеката свих радова: функционалност, оригиналност, иновативност, презентацију рада и естетику.

И ученици су оцењивали радове својих колега и конкурената, али само у једној категорији – естетици. Овога пута, исказали су другачије мишљење од својих наставника. По њиховом избору, најбоља три рада су: „The eye of time”, ученика  Николе Димитрова Спасова из Бугарске, „Cuckoo”, ученика Лазара Жерађанина из Београда, и „The Life”, мађарског ученика Чанада Горајски.

 

РАДОВИ ЗА ПРЕСТИЖ

„Дрво арт” школа организује међународну креативну радионицу „Дизајн игралиште – Design Playground” од 2009. године.

Публика је имала прилику да се упозна с радовима који настају на овом креативном игралишту на изложбама у Музеју примењене уметности, у Дечјем културним центру Београда, на Сајму намештаја у Београду, некадашњем фестивалу дизајна „Миксер” и слично, а најкреативнији радови прокрчили су себи пут до најпрестижнијих светских манифестација и сајмова у области дизајна и индустрије намештаја, попут Милана, Келна, Штокхолма, Сингапура и Мексико ситија.

 

Зорица Ђоковић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn