ПРОГЛАШЕНИ ПОБЕДНИЦИ ПЕТОГ SERBIAN CYBERSECURITY CHALLENGE ТАКМИЧЕЊА

Ђаци и студенти као „сајбер хероји”

Финале националног такмичења Serbian Cybersecurity Challenge 2024. одржано је 15. маја, као део програма „Сајбер херој”, који реализује Мрежа за сајбер безбедност. Победила је екипа EOF, сачињена махом од студената Природно-математичког факултета у Новом Саду, док је другопласираном тиму mylittLEpwny за длаку измакла победа. Тим 0x00 сачињен од чланова из Ниша и Рашке, који су већ учествовали на такмичењу у другачијем саставу, заузео је треће место.

У финалу се такмичило 17 тимова, претходно изабраних кроз више елиминационих рунди, у форми „освајања заставе” (CTF – Capture the Flag), решавањем задатака из различитих области везаних за сајбер безбедност. Тимови су сачињени од студената и средњошколаца, нових, али и такмичара који су већ учествовали у претходним циклусима и били део репрезентације која је представљала Србију на европском такмичењу.

Проглашење победника на националном такмичењу није крај процеса, јер ће десет одабраних учесника из различитих екипа имати прилику да формира национални тим и брани боје Србије на Европском такмичењу у области сајбер безбедности (European Cybersecurity Challenge), које ће на јесен бити одржано у Торину.

Током церемоније проглашења победника, одржане 16. маја, речи је било и о широј перспективи изградње капацитета у области сајбер безбедности. Током уводног панела који је модерирала Дијана Милутиновић из Фондације РНИДС, представници Министарства информисања и телекомуникација и Мисије OEBS у Србији (која више година подржава реализацију програма „Сајбер херој”) говорили су о активностима и перспективама. Директор Мрежe за сајбер безбедност, Небојша Јокић, говорио је сарадњи с бројним организацијама на реализацији пројеката, али и стратешком значају континуиране едукације на пољу сајбер безбедности. Окупљени су имали прилике и да упознају представнице Србије на Сајбер кампу одржаном у мају у Албанији, осам девојака, већином средњoшколки, које су биле једина екипа из региона коју су чиниле искључиво девојке.

Такмичари из претходних циклуса говорили су о својим искуствима с националног и европског такмичења, о стеченим знањима, а посебну пажњу посветили су Capture the Flag формату такмичења, који учесницима пружа увид и искуство у офанзивни и дефанзивни део сајбер напада.

Представници привреде и организација које су спонзорисале такмичење, говорили су о искуствима тренинга кадра за послове сајбер безбедности у организацијама из којих долазе, указали на важност и неформалног и институционалног развоја капацитета у овој области, потражњу за  експертима за информациону безбедности која ће тек да буде изражена, те значај сарадње и размене информација свих актера на подизању нивоа сајбер безбедности у друштву.

Изградња капацитета у области сајбер безбедности циљ је реализације програма „Сајбер херој“, који спроводи Мрежа за сајбер безбедност. Кроз ваннаставни рад са студентима и средњошколцима, тренинге и учешћа на такмичењима млади стичу и практикују знања о сајбер безбедности. Такмичење је организовано пети пут, а ово је друга година како Регистар националног интернет домена Србије учествује као партнер на пројекту.

 

40 ГОДИНА ЕВРОПСКЕ АКАДЕМСКЕ И ИСТРАЖИВАЧКЕ МРЕЖЕ

Европска академска и истраживачка мрежа (EARN) обележила је 40. година рада у Атини 20. и 21. априла, током конференције RIPE SEE 12. EARN заједница окупила се како би се размениле идеје, поуке и сећања о развоју интернета у Европи. Мирјана Тасић, саветница у Фондацији „Регистар националног интернет домена Србије” (РНИДС), учествовала је у програму и поделила 10 лекција – изазова и сећања – из сарадње с EARN-ом и о развоју интернета у Србији.

EARN је основан 1984. године и креирао је прву рачунарску комуникациону мрежу у Европи и поставио важне темеље за развој европског умрежавања.

Прир. Д. Ј.

Фото: Twotech Solutions

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn