ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА „МОЋ ПОДАТАКА” КОМПАНИЈЕ HEWLETT PACKARD

Две деценије доприноса српском ИКТ-у

Компанија Hewlett Packard успешно послује у Србији од 2002. године и више од две деценије значајно доприноси развоју самог ИТ тржишта, како глобално тако и у Србији, али и развоју талената, којима пружа прилику за развој каријере. Тим поводом организовали су конференцију „Моћ података”, половином прошлог месеца у Београду, на којој је државни секретар за телекомуникације Милан Добријевић представио резултате наше земље у области информационо-комуникационих технологија, као и у технолошком напретку и дигитализацији. Овом приликом он је организатору конференције, компанији Hewlett Packard честитао и на успешне две деценије пословања у нашој земљи.

– HP је прва ИТ компанија која је у Србији отворила први демо-центар, 2012. године су учествовали у првом јавном клауду с Телекомом Србија,  највећи број SAP инсталација у Србији урађен је на њиховој инфраструктури. Од посебног значаја је и то што компанија с оваквим реномеом активно ради на промоцији STEM области у Србији, усмеравајући и образујући нове кадрове за будуће технолошке револуције – рекао је Добријевић.

Поред Добријевића, присуствовао је и амбасадор САД Кристофер Хил, а домаћин је била Ана Радошевић, директорка компаније Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium.

У оквиру округлог стола на тему „Катализирање националног раста: кључнa улога Service Provider модела у подстицању економског напретка” учествовао је и помоћник директора за ИТ и инфраструктуру Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Александар Милинковић. Будући да су конференцији присуствовали стручњаци из ИТ индустрије, фокус је био на актуелним темама из ИКТ области.

– Имплементацијом Service Provider модела, који има кључну улогу у обликовању динамичне и отпорне економије пословања, постижу се бољи резултати. Извоз ИКТ услуга за период јануар–фебруар већи је од 600 милиона евра, у односу на исти период прошле године преко 20 одсто раста. Од 2016, када смо имали извоз ИКТ услуга од 740 милиона евра, велики је напредак ИКТ сектора. Рад на законима омогућио је и то да у основним школама ђаци од 5-8 разреда више посвећени када је реч о информатици и програмирању. У међувремену повећани су капацитети на техничким факултетима одакле црпимо млади кадар. Из тог разлога смо основали Национални центар за ИТ компетенције помоћу кога ангажујемо студенте и од њих правимо младе инжењере, од којих је у мом тиму тренутно њих девет. Као сервис провајдер за државне органе, хостујемо више од 1500 сервиса у државном клауду. Све што смо научили данас користимо и за изградњу новог система еЗдравља, што у првој фази чини изградњу безбедне мреже и консолидацију локалних здравствених система. За око месец дана, успели смо да мигрирамо више од десет здравствених установа у Државни дата центар. Циљ нам је да консолидујемо локалне здравствене система за свих 360 здравствених установа, на више од 2700 локација – рекао је Милинковић.

Прир. Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn