ЈАЧАЊЕ ВЕЗА ИЗМЕЂУ ШКОЛА ИЗ УЖИЦА И ЉУТОМЕРА У СЛОВЕНИЈИ

Едукативна посета наставника и родитеља

Чланови колектива и Савета родитеља школе „Строчја вас” из Љутомера у Словенији били су недавно у студијској посети побратимљеној ОШ „Душан Јерковић” у Ужицу. Две школе потписале су 2016. године меморандум о сарадњи и већ су реализовале низ заједничких активности, а уз Летонију и Португалију заједно учествују и у Еразмус+ програму „Културна баштина у модерном окружењу”.

Иницијатива за најновији сусрет потекла је од директорки ових школа Матеје Лесковар Поланич и Мирјане Максимовић, јер су се колегама из Словеније свиделе бројне различите активности које реализује ужичка школа.

Након срдачне добродошлице, традиционалне погаче и соли, које су послужиле ученице у народној ношњи, организован је богат и интересантан културно-уметнички програм у унутрашњем дворишту школе. Програм је почео извођењем српске химне на труби, коју је свирала ученица школе. Гости из Словеније уживали су у фолклорним играма, плесу предшколаца, песми хора „Пчелице”, као и у етно-песмама. Кроз презентацију су упознали школу и крај у ком се налази, као и знаменитости и посебности тог дела Србије. Бројни родитељи повели су коло, коме су се придружили и домаћини и гости.

У наставку посете организована су два радна састанка – наставника и родитеља. Чланови Савета родитеља из Ужица представили су родитељима из Љутомера реализоване активности које су заједнички спроводили с наставницима у претходном периоду. Разговарали су о улози Савета родитеља у образовном систему, а заједнички предлог био је да се одрже састанци на даљину, путем платформе уз помоћ које би могли да наставе комуницирање и где би постављали примере успешних активности.

Наставници из Словеније и Србије представиле су примере добре праксе, упознали су се с начинима рада у разредној и предметној настави, разменили су искуства и договорили се о будућој сарадњи. Било је говора и о оцењивању, начину предавања, филму у наставној и ваннаставној пракси, раду библиотекара, пројектима који се реализују.

Наставници учесници радног састанка имали су прилику да представе своје искуство у планирању и у спровођењу активности, да сазнају више о раду колега, да дискутују о изазовима и правцима даљег развоја образовних система, као и да кроз групне активности осмишљавају будуће начине сарадње и размене искустава. Идеја да се продуби сарадња два колектива кроз размену професионалних искустава остварена је у потпуности.

Различитим образовним и културним активностима испуњен је циљ посете, остварена је образовна сарадња између школа учесница, њихових наставника и родитеља. Подстакнути су креативност и тимска сарадња учесника. С ентузијазмом и полетом гости су се вратили у Словенију, уз велику жељу да отпочну нове активности.

Домаћини из Ужица потрудили су се да покажу своје пројекте, учесници су добили нова знања, стекли пријатељства и кући отишли с позитивним искуством. Разговарало се и о узвратној посети Ужичана Словенији, којој би се, поред родитеља и наставника, придружили и ученици.

Мирјана Р. Пејовић и Ана Дуковић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn