ОСНОВНА ШКОЛА „МИЛИЋ РАКИЋ МИРКО” У ПЕТРОВЦУ

Еколошке активности

Ученици Основне школе „Милић Ракић Мирко” у Петровцу годинама се труде да заједничким снагама подигну свест о стању њихове животне средине и унапреде њен квалитет.

Процењује се да се годишње у свету произведе четиристо милиона тона пластичног отпада, а само 9% тог отпада се рециклира, док остатак завршава на депонијама или се спаљује. Више од једанаест милиона тона пластике годишње заврши у океанима.

Ученици осморазредне школе у Петровцу здравим навикама и малим акцијама остварују велики утицај кад је реч о побољшању свеукупног еколошког стања. Тако су ђаци првог разреда изложбом ликовних радова и чишћењем школског дворишта и околине обележили Дан планете Земље. Приказали су радове настале на часовима предмета Ликовна култура и Свет око нас, који јачају свест о важности очувања природе. Планету и њене воде не треба загађивати, јер у њима има живих бића – порука је заједничког ликовног рада ученика 1. разреда. Прваци су обновили и знања о значају рециклаже, тако што су од отпада направили употребне и украсне предмете, а порука акције гласила је: „Волимо нашу планету!”

Иначе, ђаци ове школе једном недељно имају активности које се тичу одговорног понашања према природи.

Међународни дан планете Земље прваци су обележили како би и остале школарце, али и одрасле подсетили у каквом се стању налази природа. Акцијом чишћења поручили су свим становницима села да чувају зелене површине, јер су оне плућа њиховог места. Оне су, такође, и пријатан амбијент за рекреацију, одмор и опуштање, а боравак у природи оплемењује, опушта и чини да се људи боље осећају.

Јелена Ђорђевић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn