НОВА ФУНКЦИОНАЛНОСТ НА ПОРТАЛУ МОЈА СРЕДЊА ШКОЛА

Извештаји о постигнућима ученика

Канцеларија за ИТ и е-управу и Министарство просвете, уз подршку Владе Републике Србије, настављају успешну сарадњу и континуирано унапређују функционалности портала Моја средња школа, који је посвећен завршном испиту, пријемном испиту и упису ученика у средње школе. Тако су недавно министарка просвете Славица Ђукић Дејановић и в. д. директора Канцеларије за ИТ и е-управу Милан Латиновић присуствовали су промоцији нове функционалности на порталу Моја средња школа ‒ Извештаји о постигнућима ученика.

Тренутно је најактуелнији предстојећи упис ученика у средње школе и сходно томе ђацима и родитељима ће бити доступни разни извештаји.

Овај специјализовани портал од данас пружа грађанима, ученицима, школама и другим субјектима увид у укупно 14 извештаја, подељених у пет категорија, с подацима о оствареним школским успесима у основном образовању и васпитању, постигнућима ученика на завршном и пријемном испиту, као и статистици расподеле ученика у средње школе.

– Од изузетне важности за родитеље, ученике и целокупну јавност је то што ће од сада моћи, на основу објављених података, почевши од претпрошле године, односно школске 2022/2023, да стекну увид у остварене резултате ученика у основном образовању и васпитању, кретање ученика ка својој или другим општинама/градовима, број ученика основних школа који је распоређен у средње школе, статистику распоређених ученика према листи жеља, као и детаљан преглед ученика из угла основних и средњих школа – рекао је Милан Латиновић.

Такође, извештаји обухватају и податке о броју полазника који су образовање завршили по програму за Функционално образовање одраслих, ИОП2 и постигнућа на завршном испиту ученика који су овај испит полагали у Републици Србији, док су основно образовање и васпитање завршили у Републици Српској.

– Употребом савремених технологија настављамо унапређивање образовног система и пружамо прилику ученицима, родитељима и школама да активно прате своја постигнућа, планирају даљи развој и напредовање у циљу да наши ученици максимално искористе своје потенцијале. Ученици који су претходних година користили портал Моја средња школа могли су да се увере у коликој мери овај портал олакшава процес уписа у школе, као и припрему за завршни испит – рекла је министарка Славица Ђукић Дејановић.

Латиновић је навео да оно због чега је е-управа препознатљива је што до свега можете доћи брже и лакше, тако да и овога пута уместо седам места које су родитељи до сада морали да посете, једним приступом на порталу Моја средња школа могу да стекну увид у све неопходне резултате и спроведу све кораке за електронски упис детета у средњу школу, као и да сада погледају извештаје.

Данас имамо више од 2,2 милиона е-грађана (2.210.128) који су регистровани на порталу е-управа и који користе услуге. Такође желим да истакнем непроцењиви значај електронске размене података по службеној дужности чиме је, до сада, грађанима уштеђено близу 210 милиона одлазака на шалтер (209.795.941), односно исто толико сати и папира.

Латиновић је будућим матурантима и њиховим родитељима пожелео срећу и успех на предстојећим испитима уз олакшани процес одабира и аплицирања у жељене школе.

Прир. Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn