УНИЦЕФ У СРБИЈИ: САРАДЊA С ТЕХНОЛОШКИМ КОМПАНИЈАМА

Јачање дигиталних компетенција ученика, наставника и родитеља

– Једнак приступ дигиталним технологијама и дигиталне компетенције представљају важну инвестицију која доноси добробит ученицима и развоју целог друштва. Школе које имају приступ интернету представљају центре за шире учење и унапређење дигиталне писмености заједница – рекла је Дејана Костадинова, директорка Уницефа у Србији, поводом наставка сарадње између ове организације и компаније YЕТТЕL на унапређењу повезаности школа на интернет и унапређењу дигиталне писмености ученика, наставника и родитеља.

Ослањајући се на резултате и ресурсе који су остварени у претходном периоду, Уницеф и YЕТТЕL настојаће да, кроз продужење сарадње, унапреде дигиталне вештине деце, ојачају знање родитеља како да заштите децу од ризика и промовишу безбедно коришћење интернета кроз систем образовања.Кроз ово партнерство предвиђено је да 4500 деце у 30 школа у Србији добије приилику за унапређење своје дигиталне писмености. Развијене и тестиране обуке и материјали биће укључени у образовни систем и коришћени даље за развој дигиталних вештина 60.000 ученика, родитеља и наставника, најављено је овом приликом.

Овај пројекат ослања се на вишегодишњу сарадњу Уницефа и YЕТТЕL-а кроз програме „Премошћавање дигиталног јаза” и „Безбедан нет за целу породицу”. Резултати ових пројеката су новоосновани клубови за учење, библиотеке дигиталних технологија, обуке за наставнике, едукативни материјали за безбедно коришћење интернета… Како би се додатно допринело премошћавању дигиталног јаза, YЕТТЕL је продужио и бесплатно коришћење интернета на 2200 СИМ картица за 30 школа и током наредне две године.

– Инклузивно образовање, у коме сва деца, без обзира на околности, имају исте услове за учење и развој, предуслов је за бољу будућност. Верујемо да је поуздана и приступачна повезаност прави начин да свако дете добије једнаку шансу да развије вештине неопходне за будућност. Сарадња с организацијама које деле наше вредности нам је важна, зато настављамо дугогодишње партнерство са Уницефом. Уверен сам да ћемо заједно значајно допринети даљем развоју дигиталних вештина деце, наставника и родитеља – рекао је Горан Васић, изврши директор корпоративних послова у YЕТТЕL-у.

Уницеф ће наставити да и даље подржава коришћење образовних дигиталних технологија ради унапређивања прилика за учење свих ђака, јачања експертизе наставника и даљег јачања и модернизације инклузивног образовања.

Прир. Д. Ј.

Фото: УНИЦЕФ Србија/2023/Панчић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn